Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Wiesław |
#351 TRANSMISJA BARDZO WAŻNE2012-01-17 16:11Mam prośbę-czy ktoś ma nagraną , TĄ transmisję rozprawy T.K. ,Z 20 grudnia 2011,r.JEŻELI TAK TO PROSZĘ WSKAZAĆ JAK TO MOŻNA ODTWORZYĆ...DLA MNIE BARDZO WAŻNE. |
GÓRNIK z ZABRZA |
#352 do 350 spółdzielca 1542012-01-17 16:44o co panu chodzi z tym art. 12 o USM , jak jest jasno i czytelnie przedstawiony art.48 , i o co chodzi z tym kolegą ( który niedostatecznie radzi sobie z komputerem ) |
GÓRNIK z ZABRZA |
#353 do # 350- spółdzielca1542012-01-17 17:11proszę podać przykład, czy pan osobiście skorzystał z tego art. 12 , czy sąd orzekał w podobnej sprawie , jeżeli tak to proszę podać sygnaturę sprawy. Proszę więcej stanowczości , a nie tak , że coś usłyszeć i nie wiedzieć co z tym dalej zrobić , ( dzwonią tylko nie wiem w którym kościele ), a a koledze zarzucać , że nie radzi sobie z obsługą komputera.. |
Gość |
#354 Spoldzielca 154 do GORNIKA...2012-01-17 17:15Art 12 odnosi sie do lokatorow, ktorymi mieli zostac najemcy po zaliczeniu wplaconej kaucji mieszkaniowej na poczet wkladu mieszkaniowego lub budowlanego [ oczywiscie zwaloryzowanej kaucji do wartosci rynkowej mieszkania]. natomiast art 48 odnosi sie strikte do najemcow. Kolega twierdzi ze jest to latwiejsza droga w przeksztalcenia mieszkania. Tym bardziej,ze pierwsze pisma informujace spoldzielcow po zlozeniu wnioskow o przeksztalcenie mieszkania mialy tresc ,,spoldzielnia rozpoczela proces przeksztalcenia z art 12,,. Znany jest tez FAKT przeksztalcen najemcow,ktorzy wystapili bezposrednio o przeksztalcenie z art 12. W podobnym przypadku juz w sadzie Rejonowym w Zabrzu przed wyrokiem, Prezes sie wycofal i przeksztalcil mieszkania z ulicy Kawika-ZABRZE-Zaborze. |
Gość |
#355 Spoldzielca 154 do TEMIDY2012-01-17 17:31No to jeszcze poprosze Pania o interpretacje Art4 Ustawy z dnia 18 grudnia 2009 o zmianie ustawy o spoldzielniach mieszkaniowych oraz o zmianie niektorych innych ustaw. No, oczywiscie w mysl tego KTO PYTA NIE BLADZI ! Pozdrawiam. A dla zainteresowanych! JUTRO tj 18-go o godz 16 w siedzibie TEMIDY w Ruda Slaska- Wirek zebranie czlonkow Stowarzyszenia. |
J.23-nadaje |
#356 poszukiwany--------poszukiwana2012-01-17 18:09GDZIE JEST PREZES STOWARZYSZENIA ,,LUIZA'' , CO GO ŚNIEG ZASYPAŁ-- A MOŻE OPALA SIĘ NA WYSPACH RAZEM Z TYM ADWOKACINĄ , I DORADCĄ STRATEGICZNYM STOWARZYSZENIA, PRZECIEŻ ONI NIC NIE DZIAŁAJĄ ...ADWOKACINA PO POWROCIE Z TURCJI ,( GDZIE BYŁ NA WCZASACH- WIADOMO ZA CZYJE PIENIĄDZE I W JAKIM TOWARZYSTWIE) , PRZESTAŁ DZIAŁAĆ ..........CZYŻBY GO TAM NABITO NA PAL'-'-' |
TEMIDA Gość |
#357 Re: Spoldzielca 154 do TEMIDY2012-01-17 18:53#355: - Spoldzielca 154 do TEMIDY Odniosę się i do art 12 usm i do art 4 ust. 5 noweli usm z 2009r, ale musicie poczekać bo przed chwilą przekroczyłam próg domu i winnam coś upitrasić . |
POMOC WZAJEMNA PL |
#358 A jutro-pod wspólną ocenę myśl: dla nas otwarta skrzynka e-mail. Roboczo: stop matactwom adwokata..2012-01-17 18:59i z mediazałącznikami o Andrzeju Kampie, radcy prawnym/łapowniku. Dzisiaj także, z naganą Naczelnego Sądu Dyscyplinarnego - Krajowej Izby Radców Prawnych. Stopniowo, po imieniu, po nazwisku, starajmy się grzecznie ściągać bractwo mecenasów do poziomu jednakiego dla wszystkich Obywateli PL. ODBRĄZAWIAĆ. Istotą będzie znane nam wspólnie hasło: abc123. A więc każdy z nas będzie mógł odczytywać i zamieszczać..., także zalączniki, dowody... . I będzie to, naszym zdaniem - przyjazne połączenie tematu MIESZKAŃ PRZEKAZANYCH ZA DARMO..., i sposobu naszego komunikowania się na Forum PETYCJI. prawa nie złego. I zapewniamy - podpuchę wyłapiemy w mig - to się nawet w internecie czuje. Podpucha jednak - to też wspaniały program/materiał do nauki własnej. A więc niezmiennie przed nami pytanie - JAK? Oczywiście - wśród pracowników działów prawniczych Naszych Spółdzielni MIESZKANIOWYCH SĄ WYJĄTKI. Są też wyjątki, uczciwości, wśród kancelarii adwokackich i radcowskich. Tak, jak są wśród 5 ooo prezesów zarządów SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWYCH w Polsce - także uczciwi. Tych - SZANUJMY. |
Franciszek |
#360 do - spółdzielca1542012-01-17 21:14Szanowny panie wskazał mi pan adres szkoły, gdzie macie spotkania stowarzyszenia - byłem dzisiaj tam ,,,a tam nikogo nie było . Rozmawiałem z woźną , a ona o niczym nie wiedziała ,,,,fajny z pana zgrywus , już drugi raz pan mnie załadował w bambuko - dziękuje panu bardzo serdecznie...Gratuluje działalności. |
Franciszek |
#361 do j_23 nadaje2012-01-17 21:26Mam do pana prośbę- czy zna pan , spółdzielce 154- jeżeli tak ,to proszę o kontakt z tym panem . Chcę mu podziękować........... |
J.23-nadaje |
#362 do # 361 pana Franciszka2012-01-17 21:31Proszę pana , pyta się pan czy ja znam tego pana----odpowiem panu że tak , ale kontaktu panu nie podam , bo nie wiem czy ten pan by sobie tego życzył....Przykro mi bardzo,,,,,,,, |
GÓRNIK z ZABRZA |
#364 do # 354- spółdzielca1542012-01-17 21:55Czy pan osobiście już złożył pozew do sądu w związku o przekształcenie z art 12 ustawy o usm. |
Gość |
#365 Spoldzielca 154 do Franciszka2012-01-17 22:06Nie wiem dlaczego Pan tak postepuje na tym forum! Jak Panu tak zalezy prosze podac nr telefonu i nie ma sprawy ale nie bede za Panem gonil. A dzisjaj bylo nas cztery osoby stalismy przed szkola od godz 16,50 do 17,30. Wlasnie opowiadalem kolega ze czekam [byc moze] bo Pan nie potwierdzil swojej obecnosci,na kogos z kim nie udalo mi sie spodkac w M-1.Tak ze bez przesady DROGI PANIE. A faktycznie jesli Panu chodzi o tresc Aktu Notarjalnego to przepisalem DWA INTERESUJACE Pana URYWKI. I w tym przypadku to najlepiej zlozyc pozew do Sadu i zobowiazac strone przeciwna do przedstawienia interesujacych Szanownego Pana dokumentow. Tak zreszta napisal Panu juz Wieslaw. Ja Panu mimo wszystko zycze powodzenia. A jutro bede na spodkaniu z TEMIDA w RUDA SL. WIREK o godz 16. |
Gość |
#366 Spoldzielca 154 do GORNIKA2012-01-17 22:31JA mam sprawe z Art 48. Natomiast mam kolege tak jak wczesniej pisalem [ i to nie zlosliwie ]. ON od dluzszego czasu nad tym siedzi i stara sie przekonac do tego tematu innych.Zreszta wie o tym Wieslaw i na pewno pamieta Temida, bo chcielismy to kiedys wspolnie to rozgrysc, ala cholera brakuje czasu. SYGNATURA akt IC 27/08 z ZABRZA i SYGNATURA z GLIWIC IC 205/o8 . Sprawa zostala cofnieta z Gliwic ze wzgledu na niska wartosc sporu, ktora spoldzielnia wyliczyla na 282zl. I jak pisalem Panu wczesniej przed orzeczeniem w Zabrzu , Prezes sie poddal. Przeksztalcil mieszkanie a wlasciciel powiedzial sasiadom, poszli do spoldzielni i przeksztalcono wowczas wszystkim. I oczywiscie mieli siedziec cicho! Uf co jeszcze chce Pan Wiedziec. Tu nie mozna napisac wszystkiego. Powodzenia |
TEMIDA |
#367 Re: Spoldzielca 154 do GORNIKA2012-01-18 00:17#366: - Spoldzielca 154 do GORNIKA Art. 12 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych to przepis, który pozwala na przekształcenie spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu w prawo odrębnej własności tego lokalu. Aktualnie aby umowa takiego przekształcenia mogła dojść do skutku lokator musi spełnić dwa warunki: 1. spłacić ewentualne zadłużenie czynszowe, 2. Spłacić ewentualny kredyt lub środki pomocy publicznej- jeśli spółdzielnia budowała budynek z udziałem takich funduszów.
|
Gość |
#368 Zebranie w Wirku!2012-01-18 01:20Jestem ze Sp-ni "Nasz Dom" chciałabym wziąć udział w zebraniu jutrzejszym tzn.dzisiaj w Wirku. Czy mogę prosić o adres? Pozdrawiam - Teresa. |
Gość |
#369 SPOLDZIELCA 1542012-01-18 10:35Jak ktos jeszcze chce doglebniej dojsc w swoim rozumowaniu do art12 USM proponuje zaczac od art 9 Ustawy z 12 pazdziernika 1994r o zasadach przekazywania zakladowych budynkow mieszkalnych przez przedsiebiorstwa panstwowe. Art 9 punkt 2; Spoldzielnia mieszkaniowa,o ktorej mowa w art1 ust1 pkt2,zobowiazana jest dokonac na rzecz czlonkow bedacych dotychczasowymi najemcami lokali mieszkalnych polozonych w przekazywanych nieruchomosciach,przydzialu tych lokali i ustanowic na ich rzecz lokatorskie prawa do tych lokali.Wysokosc ustalonego przez spoldzielnie wkladu mieszkaniowego wnoszonego przez czlonkow nie moze w takich przypadkach przekraczac 5% aktualnej wartosci rynkowej prawa odrebnej wlasnosci lokali zajmowanych przez tych czlonkow,a wplacone przez nich wczesniej kaucje mieszkaniowe podlegaja zaliczeniu na poczet wkladu mieszkaniowego. Reasumujac caly temat; kalcje mialy pokryc owe 5% i najemca mial zostac czlonkiem spoldzielni i otrzymac tytul lokatorski.I w tej chwili nie ma zadnych przeszkod do przeksztalcenia lokatorskiego prawa w odrebna wlasnosc. |
TEMIDA |
#370 Re: Zebranie w Wirku!2012-01-18 11:04Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na zebranie Stowarzyszenia TEMIDA dzisiaj o godz 16-tej. Spotkanie odbędzie się w Rudzie Śl (dzielnica Wirek) przy ul. Piotra Niedurnego 13 w pawilonie naprzeciw budynku Dyrekcji KWK Pokój. Zapraszamy również Pana Franciszka. Panie Franciszku - do trzech razy sztuka. :) |
Gość |
#371 Re: Re: Zebranie w Wirku!2012-01-18 11:48#370: TEMIDA - Re: Zebranie w Wirku! Piekne dzięki,będę! |
Wiesław |
#372 TRANSMISJA BARDZO WAŻNE2012-01-18 14:16Ponawiam prośbę #351 TRANSMISJA BARDZO WAŻNE2012-01-17 16:11 Mam prośbę-czy ktoś ma nagraną , TĄ transmisję rozprawy T.K. ,Z 20 grudnia 2011,r.JEŻELI TAK TO PROSZĘ WSKAZAĆ JAK TO MOŻNA ODTWORZYĆ...DLA MNIE BARDZO WAŻNE. |
Gość |
#373 Spoldzielca 154 do Wieslawa2012-01-18 19:40Dzis rozmawialem z paroma osobami.Tych transmisji prawdopodobnie nie mozna odtworzyc. Podobnie chyba jest z nagraniem.Jest to blokowane w internecie. Ale dalej bede pytal. |
TEMIDA |
#374 Re: TRANSMISJA BARDZO WAŻNE2012-01-18 21:24#372: Wiesław - TRANSMISJA BARDZO WAŻNE Niestety, Panie Wiesławie, transmisja telewizyjna z obrad Trybunału w internecie jest na razie przekzaem wyłącznie na żywo i nie można go nagrać . To nowy projekt informacji publicznej o pracach Trybunału testowany od września ub. roku. Jeśli się przyjmie to z pewnością serwis Trybunału zostanie rozbudowany i udostępni archiwum transmisji internetowej. Na to będziemy musieli jednak jeszcze poczekać. Szkoda, bo byłby to dla nas bardzo ważny dokument. |
POMOC WZAJEMNA PL |
#375 Dopracowujemy materiały ws Andrzeja Kampy z wpisu #3582012-01-18 21:31Na spokojnie - sprawdzamy jeszcze raz, by były nie do podważenia. I zabiegamy o dalsze poparcie dla Petycji TEMIDY. Pozdrawiamy FORUMOWICZÓW |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
838 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42119 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
904 Utworzone: 2024-12-12
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
178 Utworzone: 2024-12-20
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
41 Utworzone: 2024-12-20
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2717 Utworzone: 2024-11-15
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
554 Utworzone: 2024-10-17
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
290 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5337 Utworzone: 2024-09-23
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
234 Utworzone: 2024-12-17
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
438 Utworzone: 2024-12-15
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1540 Utworzone: 2024-11-28
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
85 Utworzone: 2024-12-20
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1180 Utworzone: 2024-12-09
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
158 Utworzone: 2024-12-19
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7809 Utworzone: 2022-12-31
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
354 Utworzone: 2024-12-18
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
227 Utworzone: 2024-12-17
List Otwarty do Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego - Stop Alienacji Rodzicielskiej - Apel o równowagę stanowisk.
988 Utworzone: 2024-11-27
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
489 Utworzone: 2024-11-25