O dzwony dla uczczenia 80 rocznicy Rzezi Wołyńskiej - list otwarty do biskupów i duchowieństwa
O dzwony dla uczczenia 80 rocznicy Rzezi Wołyńskiej - list otwarty do biskupów i duchowieństwa / Ogłoszenia / Rozsyłamy list otwarty / Komentarze
Gość |
#12023-06-15 15:31Szanowny Panie Zielonko,
nie mogę zrozumieć, dlaczego tak niewiele osób podpisało tę petycję. Poza tym nie mogę zrozumieć, dlaczego inicjatywa uczczenia pamięci ofiar Rzezi Wołyńskiej nie wyszła od polskich biskupów, od prymasa Polski. W czym problem?
Jestem Czeszką mieszkającą w Pradze. Zaraz po podpisaniu petycji wysłałam apel i link do strony na adres mailowy mojego znajomego księdza we Wrocławiu. Umówiłam się z dyrektorem Instytutu Polskiego w Pradze na obchody rocznicowe i mszę żałobną (w Czechach mamy mniejszość polską). Zwróciłam się także do arcybiskupa Pragi, prymasa Czech Graubnera, z pytaniem, czy jest możliwe odprawienie Mszy Świętej za wszystkie niedokończone Msze wołyńskie 11 lipca w katedrze praskiej, aby już żadna Msza nigdy nie pozostała niedokończona.
Z wyrazami szacunku
Apolinarie Rubešová |
![]() Anonymous |
#22023-07-12 11:22Byłem na oficjalnych uroczystościach pod pomnikiem Rzezi Wołyńskiej w Warszawie. Jedynym duchownym, którego tam dostrzegłem, był ksiądz greckokatolicki, który przed złożeniem wieńców poszedł na parking i już nie wrócił. Stare powiedzenie mówi, że ryba gnije od głowy. Skoro prezydent Duda zaprzedał się Ukraińcom (jak wcześniej Schroeder Rosjanom), a rząd do ostatniej chwili zastanawiał się, czy w ogóle powinno się zorganizować uroczystości państwowe, to cóż dziwnego, że hierarchowie kościelni poszli ich śladem. |
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
Apel o kontynuację budowy CPK
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Petycja w sprawie możliwości pracy stacji krótkofalarskiej spoza stałej lokalizacji
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Sprawiedliwość dla Ivet Stajkovej
1055 Utworzone: 2025-01-12
Sprzeciw wobec projektu utworzenia Centrum Integracji Cudzoziemców w Toruniu.
591 Utworzone: 2025-03-04
PETYCJA W SPRAWIE WPROWADZENIA ROZWIĄZAŃ UŁATWIAJĄCYCH FUNKCJONOWANIE WARSZAWSKIEJ BRANŻY GASTRONOMICZNEJ
230 Utworzone: 2025-02-27
Ustanowienie Krajobrazu priorytetowego „Park Śląski”
888 Utworzone: 2025-02-27
Petycja w sprawie zmian w kształceniu w zakresie plastyki
452 Utworzone: 2025-03-02
Ratujmy mojego męża i ojca 5 letniej Hafsy - Yakuba Ozdoeva
107 Utworzone: 2025-03-05
List poparcia dla dr. Pawła Stężyckiego/Letter of Support for dr Paweł Stężycki
306 Utworzone: 2025-03-04
Petycja w sprawie podjęcia działań zmierzających do uruchomienia połączeń MZK do Gminy Łubianka
103 Utworzone: 2025-03-06
Absurdy Polskiego Orzecznictwa
5850 Utworzone: 2025-02-11
Petycja do starosty powiatu dębickiego o podjęcie działań w zakresie transportu publicznego
447 Utworzone: 2025-02-23
APEL W SPRAWIE WYKONYWANIA ZAWODU KOSMETOLOGA – odpowiedź na apel nr 2/24/IX Naczelnej Rady Lekarskiej z dnia 22 listopada 2024 r.
575 Utworzone: 2025-03-02
Petycja o przywrócenie kursowania linii autobusowej nr 297 lub uruchomienie dodatkowej linii autobusowej w Zielonkach
445 Utworzone: 2025-02-22
Petycja w sprawie otwarcia naboru na studia podyplomowe z zakresu Analityki Medycznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach
774 Utworzone: 2025-02-09
Petycja w sprawie zapewnienia rodzicom dzieci hospitalizowanych w oddziałach intensywnej terapii całodobowego towarzyszenia rodzica.
27966 Utworzone: 2025-02-13
OpaleNIE - Sprzeciw wobec zapisów umożliwiających budowę zakładu do obróbki termicznej odpadów w Opaleniu
671 Utworzone: 2025-03-01
Bezpłatne przejazdy komunikacją ZTM Poznań na zawody żużlowe w Poznaniu
142 Utworzone: 2025-03-04
PETYCJA W SPRAWIE UTWORZENIA TYMCZASOWEJ KŁADKI W SEKTORZE "ZA MŁYNEM"
25 Utworzone: 2025-03-06
KASZUBSKIE NAZWY STACJI NA LINII KOLEJOWEJ 201!
373 Utworzone: 2025-02-22
Petycja o odwołanie Pawła Grzesiowskiego ze stanowiska Głównego Inspektora Sanitarnego
29534 Utworzone: 2024-06-26
Petycja o wstrzymanie pochopnej wycinki drzew oraz budowy czwartego odcinka ulicy 8 Pułku Ułanów w Krakowie
204 Utworzone: 2025-03-03