Pan Prezydent Andrzej Duda - Leki po przeszczepach
Quoted post
J |
#292015-12-29 16:12Panie Prezydencie, mam 45 lat, cierpiałem na immunologiczne zapalenie wątroby. Przeszczep w ostatniej chwili uratował mi życie. Prograf to jeden z wielu leków, które muszę brac do końca życia, a chciałbym jeszcze pożyć. Nowe ceny nie są do przyjęcia przy rencie 700 zł . Nie prawdą jest ,że lek ten można zastąpić innym. Wg wybitnych specjalistów nie można tego stwierdzić bez wielu badań i testów i to na każdym pacjencie osobno, aby ustalić jaką dawkę potrzebuje i jak reaguje jego organizm. Co mam zrobić dalej jeśli zostało mi kilka opakowań ,na 2 tyg leczenia ? Mam od połowy stycznia przestać jeść, płacic czynsz, głodzić dziecko, zachorować z całą rodziną na depresję, czy może od razu odebrać sobie życie,żeby ulżyć reszcie rodziny ? Koszt przeszczepu to ponoć ponad 200 tys zł, kilka lub kilkanaście godzin walki najlepszych lekarzy i pielęgniarek na sali operacyjnej o uratowanie życia, a teraz ktoś swoją bezsensowna decyzją odbiera wszystkim nadzieje i sens tego wszystkiego ? A czy ktos pomyślał o rodzinach zmarłych pacjentów ? To dzieki ich sercu i decyzji żyje tyle osób po przeszczepach. Myślę ,że dla nich tez jest to cios, bo dali komuś szanse, a ktos inny obcy ją odbiera. Wielu z nich żyje z nadzieją ,że biorca nosi serce, nerkę,czy wątrobe ukochanej osoby i że ma sie dobrze i ,że decyzja o oddaniu narządów po śmierci do przeszczepu była słuszną decyzją, a tu okazuje się ,ze i dla nich pojawia sie wiele pytań do samych siebie. Nie możecie odbierać ludziom ,którzy już tyle wycierpieli i ich rodzinom nadziei i szansy na lepsze życie. Nikt nie chce być ,,królikiem doświadczalnym"i być poddawany testom, czy nowy lek zadziała i jak zadziała. Jeśłi przez tyle lat te leki były dobre to pozostawmy to bez zmian. A jeśli koniecznoscią jest wprowadzenia nowego leku na rynek to być może nie jest to złem,ale dla nowych chorych od razu po przeszczepie, wtedy gdy zaczyna się ustalać dawke immunosupresji.
|
Odpowiedzi
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja w sprawie możliwości pracy stacji krótkofalarskiej spoza stałej lokalizacji
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki.
15667 Utworzone: 2025-01-05
Petycja dotycząca odstąpienia od planów łączenia geografii z biologią w szkole podstawowej
2065 Utworzone: 2025-01-06
NIE dla końca vapowania w Polsce
4342 Utworzone: 2024-12-12
Petycja do przewoźnika PKP Intercity w sprawie przywrócenia bezpośredniego połączenia pomiędzy Kolbuszową a Lublinem
292 Utworzone: 2025-01-05
Utworzenie linii autobusu MPK z Mnikowa do Bronowic Małych
153 Utworzone: 2025-01-13
PETYCJA Do Zarządu Stokrotka Sp. z o.o. ws. poprawy warunków pracy i płacy
536 Utworzone: 2025-01-12
Sprzeciw wobec marginalizacji osób z niepełnosprawnościami, wprowadzeniu niekorzystnych zapisów w ustawie o asystencie osoby niepełnosprawnej.
314 Utworzone: 2025-01-05
Domagamy się budowy szkoły podstawowej na osiedlu JAR w Toruniu
344 Utworzone: 2025-01-04
Zielona Góra - Winobranie bez Polskiego Związku Łowieckiego [petycja]
453 Utworzone: 2025-01-07
Bezpieczeństwo na przejściach dla pieszych Mirków, Długołęka, Byków
61 Utworzone: 2025-01-13
W sprawie przywrócenia korzystnego rozkładu jazdy pociągów oraz dostosowania kursów do potrzeb mieszkańców gminy Łodygowice
427 Utworzone: 2025-01-10
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
1062 Utworzone: 2024-11-25
Petycja na rzecz budowy kładki pieszo rowerowej na Małej Panwii w miejscowości Zawadzkie
115 Utworzone: 2025-01-11
Chrońmy prawo do wyboru medycyny naturalnej w profilaktyce naszego zdrowia!
455 Utworzone: 2024-12-08
Petycja o wycofanie zakazu przesyłek ptactwa domowego
3592 Utworzone: 2025-01-03
Zmian w organizacji komunikacji zbiorowej w Gminie Siechnice od 01.01.2025 roku
431 Utworzone: 2025-01-06
Godne wynagrodzenie dla Opiekunów Medycznych i Pracowników Pomocy Społecznej
106 Utworzone: 2025-01-12
Publiczna egzekucja Jakuba Przygody
31 Utworzone: 2025-01-11
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
1064 Utworzone: 2024-12-17
Zmiana rozkładu jazdy autobusów MZK Ełk