NIE dla Clout Festiwal na Służewcu

List otwarty do Prezydenta Miasta st. Warszawy w sprawie Clout Festival 2024

Szanowny Panie Prezydencie,

Jak zapewne doskonale Pan wie, sąsiadujące z Torem Wyścigów Konnych Służewiec dzielnice Mokotów, Służewiec, Ursynów i Wilanów zamieszkuje blisko 0,5 mln osób. Za sprawą wydarzenia muzycznego Clout Festival 2024, jakie odbyło się w dniach 13-14 lipca, ich mieszkańcy, bez konieczności zakupu biletu, stali się jego mimowolnymi uczestnikami.

Nasze doświadczenia z „udziału” w tym wydarzeniu są jednak bardzo złe. Miały one bowiem istotny wpływ na zakłócanie ciszy nocnej oraz wywołały zasadną obawę o zdrowie zwierząt przebywających w pobliżu wydarzenia.

Trudno już w tej chwili zliczyć ilość wpisów/skarg mieszkańców w mediach społecznościowych. Łatwiej jednak o pozyskanie informacji od Straży Miejskiej i Policji na temat ilości zgłoszeń z błagalnymi często prośbami o interwencję – szczególnie w niedzielę w godzinach nocnych. Służby przyjmując zgłoszenia wprost informowały mieszkańców, że nie mogą pomóc, gdyż wydał Pan zgodę na organizację festiwalu muzyki RAP do godziny 5 rano w poniedziałek!

To już na szczęście historia, która w świadomości wielu: od mieszkańców po uczestników, zapisała się w sposób negatywny. Na taką ocenę tego wydarzenia wpływ miało wiele czynników: od nadmiernego, słyszalnego w dużej części Warszawy hałasu, przez agresję skierowaną przez pracowników ochrony w kierunku uczestników wydarzenia, wreszcie po niewyobrażalny stopień zaśmiecenia okolicznych osiedli przez uczestników imprezy.

Osobną sprawą jest wpływ bardzo głośnej muzyki na konie, które przebywały w Szpitalu dla Zwierząt zlokalizowanym na terenie Toru Służewiec.

Mieszkając po sąsiedzku z Torem Służewiec jesteśmy przyzwyczajeni do koncertów, festiwali i innych muzycznych wydarzeń. Mamy świadomość, że mieszkamy w dużym mieście, sami uczestniczymy w imprezach odbywających się na jego terenie. Różnica, jest taka, że wydarzenia te nie niosły za sobą tylu negatywnych emocji, nie ingerowały tak w nasze życie, nie zakłócały snu w niedzielę i nie powodowały strachu i płaczu naszych dzieci. O Clout Festival 2024 tego powiedzieć nie można.

W oświadczeniach organizatora wydarzenia, miasta stołecznego Warszawy oraz Totalizatora Sportowego (właściciela/zarządcy terenu) mamy do czynienia jedynie z unikaniem odpowiedzialności oraz bagatelizowaniem sprawy.

Niniejszym apelujemy do Prezydenta m.st. Warszawy o ponowne przemyślenie swoich decyzji w przyszłości, a przy ich opiniowaniu oraz obejmowaniu patronatu nad wydarzeniami, o kierowanie się przede wszystkim dobrem okolicznych mieszkańców i innych użytkowników Toru Służewiec. Zgodnie z głoszonymi przez Pana Prezydenta hasłami z kampanii wyborczej.

Prosimy o pilne zajęcie stanowiska w tej bulwersującej sprawie i deklarację niewyrażania w przyszłości zgody na organizowanie Clout Festival na terenie Toru Wyścigów Konnych. Nasz apel motywowany jest nie tylko wpływem na komfort życia mieszkańców i sąsiadów Toru Służewiec, ale także dobrem zwierząt.

Treść niniejszego listu przekazujemy również przedstawicielom mediów, radnym naszych dzielnic, służbom odpowiedzialnym za bezpieczeństwo mieszkańców z prośbą o wsparcie w tej sprawie.

Pismo do Pana Prezydenta jest oddolną inicjatywą mieszkańców i nie stoi za nim żadna organizacja o charakterze społecznym lub politycznym. Podpisy pod listem zbieramy w

Marta, NIE dla Clout Festiwal na Służewcu    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Marta, NIE dla Clout Festiwal na Służewcu będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: