Petycja Mieszkańców Gminy Wisznia Mała w sprawie projektowanego Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego oraz inwestycji w Malinie

Mieszkańcy                                                                     Malin,  dnia 7 sierpnia 2023 r.

Gminy Wisznia Mała

(Zgodnie z listą podpisów)

Wójt Gminy
                                                                              Jakub Bronowicki
                                                                              Przewodnicząca Rady Gminy                                                                                      Małgorzata Ottenbreit

Radni Gminy Wisznia Mała

PETYCJA   MIESZKAŃCÓW GMINY WISZNIA MAŁA

Działając w szeroko pojętym interesie publicznym mieszkańców Gminy Wisznia Mała, na podstawie art. 63 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz.U.1997.78.483) oraz art. 18 b ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U.2023.0.40), w związku z  art. 2 ust. 1, 2 i 3 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz.U.2018.0.870) oraz Zarządzeniem Nr 170/2015 Wójta Gminy Wisznia Mała z dnia 1.10.2015r. w sprawie przyjmowania, rejestrowania, koordynowania i rozpatrywania petycji w Urzędzie Gminy Wisznia Mała, wzywamy Radę Gminy Wisznia Mała do rozpatrzenia niniejszej Petycji i pilnego przyjęcia Deklaracji o poniższej treści:

Deklaracja

Zgodnie z art. 32 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej „Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne”.

Stanowione przez Radę Gminy Wisznia Mała, na wniosek Wójta Gminy Wisznia Mała, prawo miejscowe, szczególnie w zakresie polityki przestrzennej, którego podstawą jest Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Wisznia Mała oraz tworzone na jego podstawie Miejscowe Plany Zagospodarowania Przestrzennego, winno opierać się na zasadzie zgodności z prawem i równego traktowania mieszkańców wspólnoty samorządowej.

Prawo miejscowe w zakresie zagospodarowania przestrzennego musi uwzględniać nie tylko oczekiwania mieszkańców, ale przede wszystkim bronić ich podstawowych praw do godnego życia w miejscu zamieszkania.

Rada Gminy Wisznia Mała nie pozostaje obojętna wobec protestów mieszkańców Gminy Wisznia Mała, sformułowanych m.in. w formie wniosków o zmianę Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Wisznia Mała o nazwie STUDIUM KRYNICZNO  – KRZYŻANOWICE – MALIN – CIENIN - RAKÓW, którzy zaniepokojeni planowanymi i projektowanymi zmianami w ww. dokumencie obawiają się, że projekt Studium może być procedowany z naruszeniem prawa i w konsekwencji pozbawi ich prawa do wyrażenia woli i wysłuchania składanych wniosków.

Sposób procedowania sprawy planowanej w Malinie inwestycji (w tym, m.in. zignorowanie przez władze Gminy Wniosku o przeprowadzenie konsultacji społecznych z dnia 27 czerwca 2023 r.), rodzi uzasadnione obawy, że nowo projektowane przepisy, zamiast wspomagać rozwój Gminy Wisznia Mała, przygotowywane są przede wszystkim po to, aby otworzyć drogę zmianom przeznaczenia terenów w Malinie z zabudowy mieszkaniowej na zabudowę przemysłową i umożliwić tym samym budowę hal produkcyjno - magazynowych we wsi Malin oraz projektowane są pod konkretne Wnioski wybranych osób (inwestora).

Rada Gminy Wisznia Mała, jako organ stanowiący i kontrolny w stosunku do działań Wójta Gminy Wisznia Mała, podejmie wszelkie działania, aby umożliwić czynny udział mieszkańców w tworzeniu prawa miejscowego oraz podejmie wszelkie przewidziane prawem czynności, które umożliwią dostosowanie projektu Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Wisznia Mała o nazwie STUDIUM KRYNICZNO  – KRZYŻANOWICE – MALIN – CIENIN - RAKÓW oraz obowiązujących i przyszłych aktów prawa miejscowego, w tym Miejscowych Planów Zagospodarowania Przestrzennego, do treści zgodnych z oczekiwaniami mieszkańców Gminy Wisznia Mała.

O przyszłości i kierunkach rozwoju Gminy Wisznia Mała decydować będą mieszkańcy Gminy Wisznia Mała, a ich wola zostanie wyrażona w przyjętych przez Radę Gminy Wisznia Mała aktach prawa miejscowego.

Dla władz samorządowych Gminy środowisko przyrodnicze jest jednym z najważniejszych priorytetów rozwojowych, a Gmina Wisznia Mała pozostanie bezpieczną, zieloną, stawiającą na lokalne produkty Gminą o charakterze rolniczym, przyjaznym miejscem do życia i rozwoju w rytmie natury!

Planowane w Gminie inwestycje, które mają istotny i znaczący wpływ na środowisko oraz mogą zakłócać poszanowanie prawa do spokoju, do życia prywatnego i rodzinnego, ochronę środowiska, zrównoważony rozwój, zdrowie i życie mieszkańców oraz prawo do wolności rozumianej jako podejmowanie wszelkich aktywności, w tym hale magazynowe i logistyczne projektowane we wsi Malin, wszelkie zakłady produkcyjne i przemysłowe wraz z infrastrukturą, mogą być projektowane tylko i wyłącznie w miejscach, gdzie obecnie nie występuje i nie projektuje się wystąpienia zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej i wielorodzinnej.

Niniejsza Deklaracja, uwzględniając oczekiwania mieszkańców Gminy Wisznia Mała, stanowi podstawę do rozpoczęcia prac związanych z przygotowaniem nowego projektu Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Wisznia Mała o nazwie STUDIUM KRYNICZNO  – KRZYŻANOWICE – MALIN – CIENIN - RAKÓW i wszczęcia związanej z tym procedury.

Z poważaniem,
                                                                                działający we wspólnej sprawie                                                                                    Mieszkańcy Gminy Wisznia Mała

Aleksandra Marciniak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Aleksandra Marciniak będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: