Przywrócenie częstotliwości kursowania linii tramwajowej nr 26

Zwracamy się do Zarządu Transportu Metropolitalnego z prośbą o pozytywne rozpatrzenie petycji w sprawie przywrócenia co najmniej 10-minutowego taktu kursowania tramwaju linii nr 26 i uwzględnienie tego w rozkładzie jazdy po wznowieniu kursowania tej linii na pełnej trasie.

W ubiegłych latach tramwaj linii nr 26 kursował co 10 minut i cieszył się dużą popularnością wśród pasażerów. Później, ze względu na zły stan infrastruktury, częstotliwość kursów zmniejszono do 12 minut. Pogorszenie jakości i szybkości przejazdu sprawiło, że wielu pasażerów zrezygnowało z korzystania z linii nr 26. Mimo tego tramwaje nie kursowały puste, ponieważ autobusy nie były wystarczająco atrakcyjną alternatywą dla pasażerów, a ich oferta połączeń nie spełniała oczekiwań mieszkańców.W 2022 roku rozpoczął się remont torowiska oraz sieci trakcyjnej.

Od ponad dwóch lat mieszkańcy są zmuszeni do korzystania z autobusu zastępczego. Jest on często zatłoczony, kursuje znacznie rzadziej (co 20 minut) i jest podatny na opóźnienia. W przeciwieństwie do tramwaju, autobusy nie mają wydzielonej infrastruktury, co sprawia, że są zależne od warunków drogowych. W przypadku tak dużego i kosztownego przedsięwzięcia w pełni uzasadnione jest maksymalne wykorzystanie infrastruktury oraz zapewnienie odpowiedniej częstotliwości kursowania tramwajów na tej trasie. Dla wielu mieszkańców tramwaj kursujący conajmniej co 10 minut jest niezbędny. Uważają oni, że powinni mieć dostęp do atrakcyjnej oferty komunikacji publicznej, aby mogli z niej korzystać zgodnie ze swoimi potrzebami. Taki układ zachęci również do korzystania z tramwajów osoby, dla których dotychczasowa oferta była niewystarczająca. Główną modernizacją linii jest zastąpienie jednego toru dwutorowym odcinkiem, co rozwiązuje problemy z mijaniem się tramwajów i ułatwia stworzenie rozkładu jazdy. Wcześniej było to niemożliwe przez zły stan torowiska i pojedynczy tor na dużej części trasy. Po zakończeniu remontu utrzymanie taktu rzadszego niż co 10 minut jest nieuzasadnione i niekorzystne z punktu widzenia zarówno mieszkańców, jak i ZTM.

Jednym z głównych założeń ZTM jest rozwój oferty, podnoszenie jakości świadczonych usług oraz poprawa połączeń między miastami Śląska i Zagłębia. Aby efektywnie wykorzystać fundusze przeznaczone na inwestycje, poprawić jakość życia mieszkańców Sosnowca i Mysłowic oraz realizować politykę rozwijania transportu publicznego w regionie i metropolii, postulujemy przywrócenie co najmniej 10-minutowego taktu kursowania linii nr 26, gdy tramwaj wróci na tory. Modernizacja, połączona z odpowiednim taktem i reorganizacją rozkładu autobusów, w dłuższej perspektywie zachęci do korzystania z tramwajów.

Oznacza to nie tylko przekonanie kierowców i osób, które dotychczas nie korzystały z tego środka transportu, ale także ułatwienie przesiadek na inne środki transportu w metropolii, co umożliwia wysoka częstotliwość.Sosnowiec to miasto liczące blisko 200 tys. mieszkańców – trzecie pod względem liczby ludności w województwie i drugie w Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii, która liczy ponad 2 miliony mieszkańców. Sieć tramwajowa stanowi wartość jako szkielet komunikacyjny wewnątrz Sosnowca, jak i w połączeniu z sąsiednimi miastami. Tramwaj linii 26 ma również znaczenie dla mieszkańców Mysłowic, ponieważ umożliwia wygodną przesiadkę z dworca i pobliskich przystanków autobusowych.

Zapewnienie atrakcyjnych połączeń tramwajowych jest szczególnie istotne w obliczu rosnącego natężenia ruchu drogowego. Ruch ten powinien zostać ograniczony na rzecz komunikacji miejskiej, jednak będzie to możliwe tylko wtedy, gdy tramwaj będzie odpowiadał potrzebom mieszkańców. W związku z tym spełnienie postulatów tej petycji leży w szeroko rozumianym interesie społecznym.

Magdalena Bielecka-Grześkowiak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Magdalena Bielecka-Grześkowiak będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: