Petycja o podjęcie działań zmierzających do utworzenia codziennego, bezpośredniego połączenia kolejowego pomiędzy Stargardem a Kołobrzegiem przez stacje Białogard (rozkład jazdy pociągów - 2024/2025)

Grupa mieszkańców województwa zachodniopomorskiego

oraz miłośnicy transportu kolejowego i turystyki

na Pomorzu Zachodnim

Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego

Olgierd Geblewicz

My niżej podpisani apelujemy o podjęcie skutecznych działań mających na celu utworzenie codziennego, bezpośredniego połączenia kolejowego pomiędzy Stargardem a Kołobrzegiem przez Białogard i jego umieszczenie w rocznym rozkładzie jazdy pociągów 2024/2025.

Jednocześnie wnioskujemy, by realizowane na liniach zelektryfikowanych nowe połączenie, było dobrze skomunikowane w Runowie Pomorskim z pociągami realizującymi połączenia ze Szczecinkiem i umożliwiało dojazd do Kołobrzegu przed godziną 10.00 oraz rozpoczęcie podróży powrotnej do Stargardu po godzinie 16.00.

Kołobrzeg to jedyne miasto Pomorza Zachodniego, którego stacja będąca węzłem kolejowym posiada tak dogodnie zlokalizowanie, że dotarcie zarówno do centrum miasta jak i miejskich plaż zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Położony nad ujściem rzeki Parsęty do Bałtyku, jest nie tylko atrakcyjną nadmorską miejscowością o statusie uzdrowiska, ale i przestrzenią w której można odnaleźć kulturowe, materialne ślady jego historii oraz bogate ekspozycje dotyczące dziejów oręża polskiego.

Kołobrzeg jest atrakcyjny o każdej porze roku. Szczególnie poza sezonem letnim, natura ujawnia jego różnorodne oblicza, a jego atrakcje kulturowe stają się bardziej dostępne. Turystyczna strategia tego portowego miasta stawia na balans między środowiskiem życia człowieka, a środowiskiem naturalnym, tak by zapewnić ludziom przebywającym w Kołobrzegu pełnie pozytywnej energii oraz przestrzeń do regeneracji sił witalnych i kojącego wyciszenia.

Nowe połączenie kolejowe, będzie wspierało zaspokajanie indywidualnych potrzeb mieszkańców powiatów: stargardzkiego, łobeskiego, świdwińskiego, białogardzkiego oraz pośrednio powiatu drawskiego niemających bezpośredniego dostępu do wybrzeża morskiego. Jednocześnie stworzone zostaną atrakcyjne warunki m.in. do realizacji wycieczek krajoznawczych dla uczniów szkół w Stargardzie, Chociwlu, Runowie Pomorskim, Węgorzynie, Łobzie, Świdwinie, Rąbinie oraz do podejmowania aktywności gospodarczej w Kołobrzegu (np. obsługa ruchu turystycznego, oferowanie regionalnych produktów i wyrobów rzemieślniczych).

Podpisując petycje, wierzymy, że nasza inicjatywa przyczynia się do wzmocnienia tożsamości regionalnej mieszkańców Pomorza Zachodniego i ich związków z Bałtykiem. Jednocześnie mamy nadzieje, że skutecznie zrealizowana, stanowić będzie pozytywny impuls do rozwoju turystyki szczególnie na Pojezierzu Ińskim, Pojezierzu Drawskim i Wysoczyźnie Łobeskiej. Morenowy krajobraz, pełen uroczych jezior i lasów, może stanowić bowiem wartościowe uzupełnienie dla nadmorskich atrakcji Kołobrzegu i jego okolic.

STARGAD-KOŁOBRZEG-PETYCJA.jpg

Podpisując, akceptuję, że Grzegorz będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: