PETYCJA W SPRAWIE NOWELIZACJI UCHWAŁY SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 27 stycznia 2022 r. w sprawie wsparcia Ukrainy w obliczu agresji Federacji Rosyjskiej

GRAFIKA_PETYCJA_NW_UKRAINA_21.jpg

PETYCJA DO RZĄDU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ I WSZYSTKICH POSŁÓW W SPRAWIE NOWELIZACJI UCHWAŁY SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 27 stycznia 2022 r. w sprawie wezwania  państw członkowskich Organizacji Traktatu Północnoatlantyckiego oraz Unii Europejskiej do wsparcia Ukrainy w obliczu agresji Federacji Rosyjskiej

W związku z UCHWAŁĄ SEJMU RZECZPOSPOLITEJ  POLSKIEJ z dnia 27 stycznia 2022 r. w sprawie  wezwania państw członkowskich Organizacji Traktatu Północnoatlantyckiego oraz Unii Europejskiej  do wsparcia Ukrainy w obliczu agresji Federacji Rosyjskiej oraz sojuszem obronnym z Wielką Brytanią i Ukrainą, o którym poinformował obywateli polski rząd, a którego z narodem nie konsultował, składamy publicznie inicjatywę obywatelską w formie petycji do Rządu RP i wszystkich posłów o nowelizację w.w. uchwały i uzupełnienie jej treści w zakresie pomocy, jaką Polska może zaoferować w obliczu konfliktu nie narażając bezpieczeństwa narodowego i jednocześnie zabezpieczając najbardziej potrzebujących pomocy. Przedstawiamy więc niniejszą petycję, by rząd oraz posłowie jako powiernicy narodu, po zapoznaniu się z wolą obywateli, mogli tę wolę poprzeć. Pomoc zbrojna i nawoływanie innych państw do wojny z Rosją uważamy za narażanie bezpieczeństwa narodowego. Aby w pełni pojąć kontekst konfliktu, należy cofnąć się pamięcią do 2014 r. i „Majdanu” oraz źródeł jego finansowania. Istnieją dowody, że za ówczesną próbą zamachu stanu i obalenia rządu stało USA. W 2014 r. Rosja uznała niepodległość Krymu i został on zaanektowany. NATO wówczas biernie się temu przyglądało. Dziś sytuacja jest analogiczna. Rosja uznała niepodległość okręgu donieckiego i ługańskiego. Od prawie ośmiu lat część ukraińskich okręgów donieckiego i ługańskiego jest kontrolowanych przez prorosyjskich separatystów, popleczników Moskwy. Rosjanie utrzymują, że obie republiki są od kilku dni pod stałym ukraińskim ostrzałem. Ukraina wręcz odwrotnie. Niestety świadectwa i komentarze ludzi wskazują, że z dezinformacją mamy do czynienia po obu stronach. Putin w ostatnim przemówieniu zaznaczył, że chociaż Rosja uznała nowe granice z Ukrainą w 1991 roku, to została wówczas „okradziona”. Można uznać, że zewnętrzne próby wpływania na politykę Ukrainy i zaburzenie jej relacji z Rosją, oraz próby przesunięcia granic UE i NATO w kierunku Rosji są atakiem i stanowią przyczynek wojny. Mamy więc obecnie do czynienia z próbą sił i prowokacją mającą zaangażować w konflikt więcej stron i państw. Sytuacja jest napięta i grozi konfliktem na skalę światową, tym bardziej potrzeba ostrożnych i przemyślanych działań, o które apelujemy.

Zakres i formę, która z pewnością nie narazi Polski na atak i wciągnięcie w konflikt z Rosją przedstawiamy w dalszej części petycji.

My – polscy patrioci- mimo pamięci wołyńskiej zbrodni, pod którą Ukraina nadal nie chce się podpisać, a także wielu innych argumentów stojących za odstąpieniem Polski od pomocy Ukrainie, o których wspominamy poniżej, jesteśmy na tyle odpowiedzialnym narodem, by dać schronienie i bezpieczeństwo najbardziej potrzebującym. Mamy na myśli wyłącznie kobiety, dzieci i dzieci z domów dziecka a także obywateli Ukrainy, którzy mają polskie korzenie. Dla uchodźców można wykorzystać przygotowane wcześniej izolatoria i szpitale tymczasowe, jak szpital modułowy w Bolesławcu, izolatorium w Gdyni, w Krakowie, oraz obiekty wojskowe, jak ten na warszawskim Bemowie i podobne obiekty niewiadomego zastosowania już istniejące w całej Polsce. W każdym kraju zdrowi mężczyźni mają obowiązek stanąć do walki, gdy bezpieczeństwo rodaków jest zagrożone. Kategorycznie sprzeciwiamy się udzielaniu pomocy ukraińskim mężczyznom w wieku 18+ a także domagamy się odesłania na Ukrainę wszystkich zdrowych ukraińskich mężczyzn obecnie przebywających na terenie RP, aby wypełnili obowiązek względem własnego kraju, dzięki czemu my jako Polska nie będziemy musieli wysyłać tam naszych żołnierzy. Władze polskie we współpracy z władzami Ukrainy mogą postarać się, by ukraińscy mężczyźni przebywający na terenie naszego kraju mogli wypełnić obowiązki względem swojej ojczyzny, chociażby poprzez nieprzedłużenie wizy na pobyt. Ci mężczyźni w razie wybuchu konfliktu zbrojnego powinni traktowani być jako dezerterzy, tym bardziej, że młodzież ukraińska przechodzi w szkołach przysposobienie obronne, a obowiązek obrony ojczyzny zapisany mają w Konstytucji. Artykuł 65 rozdziału drugiego ukraińskiej konstytucji mówi wyraźnie: Obrona ojczyzny, niepodległości i terytorialnej integralności Ukrainy, okazywanie szacunku symbolom państwowym jest obowiązkiem obywateli Ukrainy. Uważamy, że z obecnych ekonomicznych uchodźców przed obowiązkiem obrony kraju Ukraina ma szansę stworzyć naprawdę potężną armię i będzie to nasza największa dla tego kraju pomoc, która również pozwoli naszym żołnierzom pozostać w kraju. Jeżeli natomiast ukraińscy mężczyźni nie są gotowi bronić swojej ojczyzny, czy Polacy powinni wysyłać na Ukrainę swoich żołnierzy i ginąć za nich? Nie należy zapominać, że mamy również napiętą sytuację z Białorusią, która również może się przyczynić do wybuchy konfliktu, więc należy rozsądnie dysponować polskimi silami zbrojnymi. Polska nie jest na tyle silna gospodarczo ani militarnie, by narażać się na konflikt z potęgą, jaką jest Rosja. Pomoc powinna więc być w zakresie humanitarnego, nie zbrojnego wsparcia, które naraziłoby Polaków na agresję ze strony Rosji i byłoby oczywistą prowokacją. Tą świadomość ma większość rozsądnie myślących obywateli, więc tym bardziej powinien ją mieć polski rząd. Jeśli więc celowo wystawia Polskę na konflikt z Rosją, jest to zdrada interesu narodowego, a więc zdrada stanu. Stanowczo sprzeciwiamy się takim działaniom. Nie wyrażamy również zgody na wymuszoną migrację ludności, o której wspomina Agenda 2030 stworzona przez ONZ, a która ma na celu osłabienie integralności państw narodowych i wywołanie niepokojów społecznych.

Nasze postulaty w związku z pomocą dla Ukrainy w obliczu groźby konfliktu z Rosją:

1.      Zabezpieczenie kobiet i dzieci ukraińskich z terenów zagrożonych konfliktem zbrojnym jest na chwilę obecną możliwe przy wykorzystaniu obiektów w Polsce do tego przystosowanych i pustych, a które to wymieniliśmy w treści petycji. Domagamy się, by rząd uszanował naszą inicjatywę społeczną – plan pomocy Ukrainie i wolę narodu i rozpatrzył możliwość wykorzystania dla uchodźców wspomnianych przez nas ośrodków.

2.      Sprawdzić, ile miejsc w domach dziecka nasz kraj może zagwarantować dla ukraińskich dzieci z domów dziecka.

3.      Do polskich rodzin zamieszkujących na Ukrainie i szukających w Polsce schronienia przysposobić dzieci ukraińskie z domów dziecka. Dzięki znajomości języka i tradycji dzieci te szybciej zasymilują się z polskimi  i staną częścią polskiego społeczeństwa, gdyby konflikt nie został szybko zakończony.

4.      Przeliczyć liczbę mężczyzn narodowości ukraińskiej w wieku +18 przebywających na terenie naszego kraju i przesłać ich dane oraz adresy zamieszkania do ukraińskiej ambasady.

5.      Przygotować sposób weryfikacji korzeni polskich rodzin zamieszkałych na Ukrainie.

6.      Sprawdzić, ile pomieszczeń socjalnych jesteśmy w stanie udostępnić tym rodzinom.

Czekamy na stanowisko w sprawie naszej petycji a przykładowe linki do opisanych przez nas obiektów, które można wykorzystać na obozy dla uchodźców podajemy poniżej.

Petycję przygotowała grupa Na Warcie: https://www.facebook.com/Na-Warcie-107609721563122/

Link do materiału na temat finansowania Majdanu w 2014 r.:h

ttps://fakty-kontra-news.neon24.pl/post/152176,ujawnione-sa-nowe-fakty-o-organizatorach-majdanu

Link do analizy ataku na przedszkole na Ukrainie: https://youtu.be/Gg410TkBuks

Link do kanału Patryka Lancastera: https://youtu.be/aSimLXmcmWw

Linki do obiektów, które można wykorzystać do zakwaterowania ukraińskich uchodźców: https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/warszawa-bemowo-wojsko-rozstawia-kontenery-dla-zolnierzy-chorych-na-covid-19-4733593

*Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do rozpatrzenia niniejszej petycji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Podpisując, akceptuję, że Na Warcie będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: