Petycja w sprawie zmian, mających na celu umożliwienie kontynuacji org. zajęć z jazdy na rolkach dla dzieci i dorosłych w gminie Siechnice

Kim jesteśmy?

IMG_22151.jpg

Szkółka Wrocław Rolkuje działa od 2017 roku, a w giminie Siechnice od 2018 roku. Skupiamy wyłącznie certyfikowanych przez PZSW instruktorów jazdy na rolkach. Jesteśmy medalistami mistrzostw Polski, Mistrzami Polski oraz zawodnikami z pierwszej 20 rankingu światowego we Freestyle Slalom na rolkach. Prowadzimy zarówno zajęcia od podstaw, jak i dla sportu wyczynowego.

W 2018 roku zaczęliśmy zajęcia rolkarskie w św. Katarzynie, które prowadziliśmy nieprzerwanie do 2023r. w każdą sobotę, aż do wymuszonej przerwy zimowej w sezonie 23/24, spowodowanej powstaniem brakiem możliwości wynajmu sali w Państwa Gminie. Chcemu uniknać takiej przerwy w tym roku.

Nasze zajęcia cieszą się bardzo dużą popularnością. Niemal zawsze mamy wypełnione wszystkie grupy. Podczas kursu, który zakończył się w zeszłą sobotę i trwał w okresie 13.04-22.06.24r., gromadziliśmy co tydzień 82 osoby, z czego ponad 50 stanowiły dzieci. Kurs przeprowadziliśmy w plenerze, pomimo braku posiadania sali w gminie Siechnice, będąc narażonym na warunki pogodowe.

Dlaczego nie byliśmy w stanie wynająć sali w sezonie 2023/2024, skoro w 5 poprzednich latach nam się to udawało?

Z powodu zmian do regulaminu wynajmu SISK, jakie wprowadzono kilka lat temu, koszt organizacji naszych zajęc w Siechnicach wzrósł pięciokrotnie. Gdy zaczynaliśmy nasze zajęcia, mogliśmy tak jak reszta podmiotów działających w gmienie, liczyć na preferencyjny najm, ze względu na prowadzenie zajęć ruchowych dla dzieci. Niestety najpierw wycofano zniżek dla wynajmów działających w weekend, co spowodowało upadek wielu, ciekwych zajęć w całej gminie (wzrost cen o 100%) - co jeszcze udało nam się zbalansować, a następnie uniemożliwiono nam najem po normalnych cenach, gdyż zrzucono to na braki kadrowe. Aby kontynuować nasze zajęcia, w 2022 roku musieliśmy na własny koszt zatrudniać zewnętrzną firmę, wyznaczoną przez SISKdo otwarcia sali, pilnowania porząku oraz utrzymywania jej w czystości. Koszt został przerzucony oczywiście na nas. Po zliczeniu, koszty wynajęcia sali w 2023 roku, były czteroipółkrotnie wyższe od wynajęcia sali na począktu 2021 roku.

Z tego powodu, podczas okresu wrzesień 2023r. - marzec 2024 nie prowadziliśmy u Państwa zajęć, a zajęcia wiosenne prowadziliśmy wyłącznie w plenerze, co tydzień martwiąc się o warunki pogodowe.

Czego potrzebujemy?

Aby nasze zajęcia mogły się dalej odbywać, również jesienią i zimą, czy po prostu w razie deszczu, potrzebujemy aby regulamin SISK przewidywał możliwość wynajmu po stawkach preferencyjnych również na zajęcia sobotnie, co miało miejsce przed 2021 rokiem, lub przynajmniej umożliwienie nam najmu sobotniego na normalnych warunkach, ale bez potrzeby dodatkowego płacenia firmom zewnętrznym za usługi.

Prosimy więc Państwa o odpowiednie zmiany w regulaminie lub propozycję, w jaki sposób nasza szkółka mogłaby skorzystać z Państwa infrastruktury obietków krytych.

Co z tego będzie mieć Gmina Siechnice

Od 2018 roku, w Siechnicach, przez naszą szkółkę przeszło ponad 400 dzieci. Oznacza to, że nauczyliśmy jeździć prawie pół tysiąca najmniejszych Siechniczan podstaw bezpieczeństwa, równowagi, balansu. Szczególnie teraz, gdy budują Państwo infrastrukturę profesjonalną, przydadzą się Państwu ludzie, którzy zadbają o to, aby była ona wykorzystywana w sposób zarówno do tego przeznaczony, jak i bezpieczny. Współpracując z Państwem, jesteśmy w stanie organizować duże eventy sportowe, a korzystając z naszych znajomości w świecie rolkowych, zapraszać tutaj bardzo utytuowanych rolarzy, aby przeprowadzili warsztaty.

Z Poważaniem
Jacek Skorupski-Cymbaluk
Prezes Stowarzyszenia Wrocław Rolkuje

Jacek Skorupski-Cymbaluk, Prezes Stowarzyszenia Wrocław Rolkuje    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Jacek Skorupski-Cymbaluk, Prezes Stowarzyszenia Wrocław Rolkuje będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Numer telefonu nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Te informacje nie będą wyświetlane publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach:
Upoważniam Jacek Skorupski-Cymbaluk, Prezes Stowarzyszenia Wrocław Rolkuje do przekazania informacji podanych przeze mnie w tym formularzu następującym stronom: