Poprawa bezpieczeństwa drogi do szkoły SP341

Dyrektor Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 341 w Warszawie im. Twórców Literatury Dziecięcej
Przewodnicząca Rady Rodziców Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 341 im. Twórców Literatury Dziecięcej
Burmistrz Dzielnicy Bemowo
Dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji m.st. Warszawy w Dzielnicy Bemowo
Administracja Pływalni „Pingwin”
Naczelnik Wydziału Oświaty i Wychowania w Dzielnicy Bemowo
Przewodniczący Rady Dzielnicy Bemowo
Dyrektor Zarządu Dróg Miejskich w Warszawie
Stołeczne Centrum Bezpieczeństwa
Pełnomocnik Prezydenta m. st. Warszawy do Spraw Dostępności
Prezes Zarządu Rodzinnego Ogrodu Działkowego “Lotnisko” w Warszawie
Prezes Zarządu Spółdzielni Budowlano-Mieszkaniowej WARDOM
Prezes Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej WOLA Osiedle BEMOWO IV

Szanowni Państwo,

droga uczniów do Szkoły Podstawowej nr 341 przy ul. Oławskiej 3 jest skomplikowana, niepotrzebnie długa i niebezpieczna.

Większość dzieci dociera do szkoły pieszo, rowerami lub hulajnogami, mimo, że okoliczna infrastruktura drogowa jest temu nieprzyjazna. Chodniki są wąskie, nierówne, brakuje im ciągłości. Nie ma infrastruktury rowerowej, brakuje przejść dla pieszych i odpowiedniego oświetlenia. Roślinność ogranicza widoczność oraz światło latarni.

Z 6 istniejących wejść na teren szkoły, dla uczniów otwarte są tylko 2. W porannym szczycie komunikacyjnym dzieci wychodzą spomiędzy zaparkowanych samochodów na jezdnię, przeciskając się zatłoczonymi chodnikami, ryzykują kolizjami i tracą czas na obchodzenie zamkniętych wejść. Najkrótsza droga między budynkiem klas 0-3 a najbliższą furtką ma 25 m. Po jej zamknięciu została wydłużona do 180 metrów na terenie szkoły i kolejne 100 m poza nią. Dla dzieci z niepełnosprawnościami, które uczęszczają do szkoły, taka droga jest jeszcze większym wyzwaniem. Dla 967 uczniów i 107 nauczycieli oznacza to podwyższenie  poziomu ryzyka w trakcie wystąpienia sytuacji kryzysowej.

Obecny stan wymaga szybkich, głębokich i kompleksowych zmian przy zaangażowaniu wszystkich zainteresowanych stron - społeczności szkolnej, zarządców infrastruktury, jednostek samorządowych, mieszkańców okolicy.

W ostatnich latach pojawiły się nowe narzędzia wspomagające realizację projektów infrastrukturalnych, takie jak programy “Droga na szóstkę”, “Szkolna Ulica”, budżet partycypacyjny itp. Rośnie też grono osób chętnych do zaangażowania się w tę kwestię.

Dlatego wzywamy Państwa do zgodnej współpracy w celu poprawy bezpieczeństwa i komfortu dojścia dzieci do SP 341 poprzez:

1. zorganizowanie i przeprowadzenie audytu bezpieczeństwa wokół szkoły,

2. organizowanie i udział w spotkaniach w celu wypracowania rozwiązań i harmonogramu ich wprowadzenia,

3. prezentowanie własnych stanowisk, planów inwestycyjnych na wskazanym obszarze, pomysłów i inicjatyw,

4. uczestnictwo w dostępnych projektach infrastrukturalnych, w tym zainicjowanym już udziale SP341 w “Drodze na szóstkę”,

5. otwarcie na współpracę ze wszystkimi podmiotami i osobami chętnymi do działania, np. zrzeszonymi wokół społeczności Grupa Otwarte Furtki - Bezpieczna Droga do SP341 na Facebooku,

6. otwarte podejście do zmian w otoczeniu szkoły w duchu porozumienia.

Grupa Otwarte Furtki
GrupaOtwarteFurtki[malpa]gmail.com

Grupa Otwarte Furtki    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Grupa Otwarte Furtki będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: