Umieszczenie progów zwalniających na drodze powiatowej w Dziarnach.

Dziarny, 30 sierpnia 2024 r.

Pan Bartosz Bielawski, Starosta Powiatu Iławskiego ul. gen. Władysława Andersa 2a 14-200 Iława

Szanowny Panie Starosto,

w imieniu swoim jako właścicielki Gabinetu weterynaryjnego w Dziarnach, w imieniu moich Klientów, a także jako wsparcie mieszkańców Dziarn zwracam się do Pana o rozpatrzenie możliwości wykonania progów zwalniających lub innych, ograniczających prędkość urządzeń, na drodze powiatowej w Dziarnach. Już od wielu miesięcy mieszkańcy zgłaszają problem związany z przekraczaniem prędkości na wspomnianej drodze. Mimo obowiązującego na niej ograniczenia prędkości do 50 km/godz., spora część kierowców jeździ tu dużo szybciej, powodując zagrożenie dla życia i zdrowia osób postronnych, a także dla zdrowia i życia zwierząt bezdomnych, jak również dla zdrowia i życia moich Klientów i ich zwierząt. Na dzień dzisiejszy ciągle powiększająca się liczba mieszkańców Dziarn, a także latem zwiększenie ruchu turystycznego w okolicznych miejscowościach powoduje proporcjonalny wzrost liczby poruszających się tą drogą aut, rowerzystów, jak również pieszych w tym dzieci. Kilkukrotnie zdarzały się już potrącenia zwierząt, a w każdej chwili taka sytuacja może spotkać również człowieka – czy to dorosłego, czy też dziecko. Progi zwalniające w istotny sposób zwiększyłyby bezpieczeństwo na wyżej wymienionej drodze, poprzez ograniczenie prędkości przemieszczających się po niej pojazdów. Po wcześniejszej interwencji mieszkańców u dyrektora Powiatowego Zarządu Dróg w Iławie postawione zostały dwa znaki informujące o pieszych i zalecające zwolnienie prędkości. Niestety ich widoczność oraz usytuowanie sprawiają, że ich rola nie jest w żaden sposób spełniona (odległość od znaku „Dziarny”, obecność gałęzi zasłaniających znak). Na najgorszym i najbardziej niebezpiecznym odcinku drogi powiatowej, przy której usytuowany jest też gabinet, kilkukrotnie już doszło do potrącenia zwierząt (w ramach dowodu mogę przedstawić zabezpieczone nagrania z kamer monitoringu). Na tym też odcinku ze względu na zakręt na moście oraz nierówny teren przejście przez ulicę momentami jest wręcz zagrożeniem dla życia. Nie chciałabym,żeby kiedykolwiek nagranie z kamer było dowodem w sprawie potrącenia człowieka. Bardzo proszę o Pana pomoc, ponieważ na dzień dzisiejszy obawiam się o własne zdrowie i życie, ale też przede wszystkim o bezpieczeństwo moich Klientów a także mieszkańców.

Liczymy na pozytywne ustosunkowanie się do naszej prośby.

Paulina Miśkiewicz właścicielka Gabinetu weterynaryjnego Psia Kość w Dziarnach

Paulina Miśkiewicz (Gabinet weterynaryjny Psia Kość w Dziarnach)    Skontaktuj się z autorem petycji