Zamontowanie automatycznych rogatek na przejeździe kolejowym na ulicy Blokowej w Krakowie

Szanowny Pan

Aleksander Miszalski, Prezydent Miasta Krakowa

Piotr Wyborski, Prezes Zarządu PKP PLK S.A.

Petycja w sprawie

1.      Zamontowania automatycznych rogatek na przejeździe kolejowym na ulicy Blokowej w Krakowie

2.      Wybudowania bezkolizyjnego przejazdu (wiaduktu/tunelu) w Luboczy na skrzyżowaniu linii kolejowej z ulicą Blokową

3.      Zaproponowania innego alternatywnego rozwiązania problemu

My niżej podpisani Mieszkańcy Krakowa, a w szczególności Mieszkańcy Dzielnicy  XVII zwracamy się  jak wyżej z petycją  zamontowania automatycznych rogatek na skrzyżowaniu linii kolejowej z ulicą Blokową (przystanek "Kraków Lubocza"). Koszmar dla mieszkańców korzystających z tego przejazdu trwa nieprzerwanie od 2019 roku. Sytuacja na tym przejeździe powoduje liczne problemy, które znacząco utrudniają codzienne życie mieszkańców oraz użytkowników dróg. Codzienna droga do pracy, szkoły stała się koszmarem. Kilometrowe korki i długie minuty czekania, nawet do godziny, są codziennością dla kierowców na przejeździe kolejowym na ul. Blokowej. Szlabany są opuszczane nawet kilkanaście minut przed przejazdem pociągu. W przypadkach, gdy przejeżdża kilka pociągów jeden po drugim, przejazd może być zamknięty nawet przez godzinę.

Od wielu lat osiedla peryferyjne rozbudowywaną się, przybywa domów, osiedli i mieszkańców, co za tym idzie samochodów. Przybyło też kilkakrotnie pociągów przejeżdżających przez ten przejazd. Od grudnia br. planowane jest dodatkowe 14 par pociągów SKA. Jeżeli przy przejeździe każdego pociągu, tylko z tych 14 par przejazd zostanie zamknięty na 10 minut, to przy 28 przejazdach rogatki będą zamknięte prawie 5 godzin, nie licząc innych pociągów, w tym towarowych, które już kursują. Infrastruktura drogowa i kolejowa nie zmienia się za to wcale, tu czas się zatrzymał. Fora i grupy internetowe pełne są wpisów zbulwersowanych i sfrustrowanych mieszkańców uwięzionych na drodze do „miasta”. Droga jest jedna, aby wydostać się z zapomnianych przez miasto peryferii.

Na skutek licznych protestów i interwencji Mieszkańców Dzielnicy XVII (i nie tylko) Miasto Kraków podjęło decyzję o konieczności budowy tunelu lub wiaduktu  na skrzyżowaniu ulicy Blokowej z trasą kolejową. Projektowanie i wykonanie tego przedsięwzięcia jednak trochę potrwa. Nie będą to miesiące, ale raczej lata.

Zrzut_ekranu_2024-10-01_113024.pngDlatego istnieje konieczność znalezienia rozwiązań zastępczych na czas projektowania i budowy bezkolizyjnego skrzyżowania drogi kolejowej z drogową. Dlatego w tym miejscu, w imieniu wszystkich korzystających z przejazdu kolejowego na Blokowej, zwracamy się z prośbą o pomoc i interwencję i realizację:

Zamontowanie automatycznych rogatek: Zanim wybuduje się przejazd bezkolizyjny lub znajdzie inne alternatywne rozwiązanie, automatyczne rogatki umożliwią lepszą synchronizację zamykania i otwierania szlabanów, co skróci czas oczekiwania.

Modernizacja przejazdu: W długoterminowych planach należy uwzględnić bezkolizyjne rozwiązania, takie jak wiadukty czy tunele.

Zmniejszenie ilości pociągów i wstrzymanie uruchomienia SKA w grudniu: Do czasu budowy bezkolizyjnego przejazdu konieczne jest zmniejszenie ilości pociągów oraz wstrzymanie uruchomienia SKA w grudniu, aby uniknąć paraliżu komunikacyjnego.

Chcemy godnie dojeżdżać do pracy i szkoły. Nie chcemy się spóźniać. Nie chcemy spędzać życia w samochodzie przed przejazdem kolejowym na Blokowej!

Jesteśmy przekonani, że zamontowanie automatycznych rogatek na przejeździe kolejowym przy ulicy Blokowej poprawi to płynność ruchu drogowego, zmniejszy korki oraz poprawi bezpieczeństwo i komfort mieszkańców.

Z poważaniem,

Stowarzyszenie Przyjaciół Wadowa i Mieszkańcy                `

Stowarzyszenie Przyjaciół Wadowa    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Stowarzyszenie Przyjaciół Wadowa będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: