List otwarty do społeczności naukowej i Polskiej Akademii Nauk
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji List otwarty do społeczności naukowej i Polskiej Akademii Nauk
Manteuffel |
#51 Panie i Panowie z INE2015-03-17 12:44Kradliście. Tego inaczej nazwać nie można. Wiem o waszej działalności politycznej, o chodzeniu po prośbie do pewnego posła PiS i "tajnych naradach" jak tu by się prof. Wójcika pozbyć. Wiem też o umowach "na córkę", na jej partnera (jako rzekomo osobę obcą), o opiniach pracowników Instytutu lub osób, którym załatwiało się umowy-zlecenia z INE na poważne sumy, dostarczanych Radzie Kuratorów jako rzekomo "bezstronne stanowiska" w kwestiach gospodarki finansowej i dorobku naukowego INE. Prof. Wójcik dostanie robotę na Zachodzie i to bez problemu. Was nie przyjęliby nawet do prywatnego banku na Zachodnim Brzegu, choć jeśli chodzi o "kreatywną księgowość" to szefostwo Zachodniego Brzegu mogłoby się od was dużo nauczyć. Kilku z was ma mentalność kiboli i podobne zachowania. Ale uważajcie. Została wam już tylko Polska, bo na Zachodzie jesteście spaleni. |
Gość |
#522015-03-17 12:56"Wybór Prezesa PAN to decyzja mająca ogromne znaczenie dla kierunku, w jakim podążać ma polska nauka i moment, w którym konieczne jest rozważenie najważniejszych pytań o to, jakie wartości i zasady powinny obowiązywać w polskiej nauce i którymi powinien kierować się Prezes PAN. List ten formułuję mając na uwadze dobro i rozwój PAN, w przekonaniu, że dobro polskiej nauki wymaga otwartej i odważnej dyskusji także o sprawach najtrudniejszych." Dla mnie to jest najważniejsze przesłanie listu Pana Prof.Wójcika.Nie jest odosobniony w opinii o potrzebie zmian o czym świadczy coraz większa liczba podpisów. Nie rozumiem dlaczego oponęci traktują słowa listu tak bardzo osobiście, reagują tak agresywnie....Wystarczy stanąć do otwartej dyskusji. Profesor jest na nią gotowy, a Państwo? |
Gość |
#53 Re:2015-03-17 13:07Brawo, czas na zmiany w Akademii. Do tej pory nie było żadnej merytorycznej dyskusji. Mam nadzieję, że petycja ją wywoła. Postęp w nauce na świecie jest wielki, a Polska wlecze się w ogonie nauki. Nie bez znaczenia dla jej rozwoju są pieniądze ale nie tylko. O jej jakości decydują też ludzie. Nie kolesie z tytułami i układami lecz pasjonaci nauki, wizjonerzy. Do takich zaliczam profesora Wójcika, pracowitego, skromnego z wolą uczynienia z INP dobrego, nowoczesnego instytutu naukowego. |
Bsati |
#54 Re: Pomówienie ?2015-03-17 13:35#39: pytający - Pomówienie ? "Wiceprezes wywierała na mnie presję na podejmowanie działań niezgodnych z prawem" Insynuacja czy pomówienie?
Powinna być oficjalna reakcja władz PAN - też tak uważam.
|
Gość |
#55 Re:2015-03-17 13:37#52: - List ten formułuję mając na uwadze dobro i rozwój PAN Wydaje się że list ten ma tak naprawdę na celu jedynie dobro Pana dyrektora. |
Gość |
#56 Re: Re: Pomówienie ?2015-03-17 13:45a może to prawda, a nie pomówienie czy insynuacja. Poszlaki w postaci nierzetelnej opinii wydanej dla Rady Kuratorów i woli odwołania profesora mimo prowadzonych zmian w instytucie na to wskazują. |
Gość |
#57 Re: Re:2015-03-17 13:50a jakie to dobro? Bo ja widzę jedynie kłopoty po stronie profesora i złość jego przeciwników. Mam nadzieję, że wyjdzie z tego dobro dla środowiska akademickiego, a zwłaszcza dla młodego pokolenia, które może uwierzy, że w tym kraju jeszcze coś można naprawić. |
Gość |
#58 Re: Re: Re: Pomówienie ?2015-03-17 13:52#56: - Re: Re: Pomówienie ? ... zmian w instytucie Zmian - jakich zmian? Konfliktów, zwalniania ludzi, zmuszania do wygłaszania samokrytyki jak w czasach stalinowskich, manipulacji i zastraszania? To są te "zmiany"? |
Gość |
#59 Refleksja2015-03-17 14:19Z uwagą przeczytałam tę petycję. Gdyby nie fakt że znam środowisko INE to zapewne dałabym się nabrać. Tyle pięknych i wzniosłych słów tu pada. Taka troska o naukę polską i Akademię. Dlaczego zatem jeżeli Pan Wójcik jest taki dobry - jest aż tak źle?Co powoduje że wybitne osoby składają wypowiedzenia z pracy? Dlaczego nie działa Rada Naukowa? Dlaczego w końcu najpierw w wakacje Rada Naukowa dużą przewagą, a teraz Rada Kuratorów z miażdzącą przewagą - wystąpiła o jego odwołanie? Czyżby wszyscy sie zmówili przeciwko jedynemu sprawiedliwemu? Otóż nie. Sposób i metody działania Pana Wójcika pokazują skalę patologii. Co gorsze sam zainteresowany wydaje się tego nie rozumieć. Już jego poprzedni pracodawca wskazywał na to. Pytanie powinno brzmieć - jak to się stało że Pan Wójcik został dyrektorem? Jak zapobiegać aby takie osoby nie mogły w przyszłości szkodzić?
|
mazm |
#60 Re: Panie i Panowie z INE2015-03-17 14:24#51: Manteuffel - Panie i Panowie z INE Wójcik dostanie robotę na Zachodzie i to bez problemu Czyżby? nie była bym tego taka pewna. |
doktorant INE |
#612015-03-17 14:33Wiceprezes wywierała na mnie presję na podejmowanie działań niezgodnych z prawem. W imię zapewnienia „ciszy” żądano ode mnie wypłaty środków z pomocy materialnej, które wedle decyzji MNiSW nie mogły być wypłacane Przyznam, że ta wypowiedź to jest szczyt hipokryzji. Pisma (decyzje) te są od pewnego czasu doktorantom INE PAN znane. Wynika z nich jasno, iż te decyzje powstały po usilnych szkodliwych staraniach dyrektora Wójcika i jego pismach - czytaj "donosach" do Ministerstwa. |
Miś :) |
#62 Re:2015-03-17 14:42#1: - Gratuluję odwagi Profesorze Wójcik! Ponieważ znam Pana dokonania zagraniczne i dorobek naukowy, a także wiem, że jest Pan osobą uczciwą cieszę się, że chce Pan naprawić polską naukę. Życzę dalszych sukcesów w PAN! MG To mówiłem ja – Jarząbek Wacław, trener drugiej klasy. MG - jest pierwszy brawo! Bareja wiecznie żywy jak widać. |
Manteuffel Gość |
#63 Re: Re: Panie i Panowie z INE2015-03-17 14:45#60: mazm - Re: Panie i Panowie z INE A ja nie byłbym pewny, czy nie interesuje się wami już CBA... A to PiSowskie antyszambrowanie nic wam nie pomoże, takich klientów to oni mają od metra i nawet powoływanie się na "patriotyzm gospodarczy" nic nie da. Myślicie, że na Nowogrodzkiej siedzą same pacany?. I pewnie myślicie jeszcze, że coś zrobi dla was ten, któremu załatwiliscie doktorat bo on "politycznie mocny"? Oj, naiwni, jesteście naiwni. Pierwszy się od was odetnie i spuści z wodą i będzie krzyczał "na stos, ukarać!!"
|
Gość |
#64 Re: Refleksja2015-03-17 14:45 |
Gość |
#652015-03-17 15:23Popieram w całości działania Pana Profesora Wójcika. |
Gość |
#66 Re: Refleksja2015-03-17 15:25Nie wszyscy, bo jak wynika z poprzednich wpisów był jeden sprawiedliwy na głosowaniu mimo, że zapadło ono w wyniku podania Kuratorom nieprawdziwych informacji, nie mających pokrycia w dokumentacji. O jakie to wybitne osoby chodzi? Czy te po ukończeniu 70 roku życia, czy też te które nie zrobiły habilitacji przez wiele, wiele lat? Dlaczego Rada nie działa to proszę się zainteresować dlaczego nie odbyły się wybory mimo wyznaczenia terminu? Dlaczego został Dyrektorem - chyba jest znana procedura wyboru? Aby nie szkodził takim jak Pani pisząca należy go wyeliminować z gry - wszystko chyba jest na dobrej drodze. Niech dalej rządzą tacy jak poprzednik prof. Wójcika , może wtedy zamkną instytut i nie będzie problemu. Wybitne osoby mają emerytury. |
Manteuffel |
#67 Re: Re: Refleksja2015-03-17 15:39CoTy... jakie tam zamkną. Od razu ta banda poleci wrzeszczeć na prawo i lewo, że "niszczy się polską naukę" i "zaprzepaszcza osiągnięcia" No przecież nie można dopuścić, żeby urwały się takie interesiki jak umowa-zlecenie na 20 i więcej tysi. Dla przykładu taka dla pana- konkubenta pewnej córeczki (zdaje się, że znasz temat więc wiesz o kogo i co chodzi). I nie tylko: przecież wiesz, że szybkie doktoraty sa drogie ;) |
Gość |
#68 Re:2015-03-17 15:44ja też. Pracuję w instytucie o profilu biologicznym. Nowy Dyrektor zrobił porządek. Kto nie zrobił doktoratu lub habilitacji w terminie poszedł do odstrzału. Ponad 50% pracowników naukowych to młodzi ludzie. Mamy dużo grantów, a ocena instytutu to 5plus. Pracownicy po 70 pracują ale są wynagradzani z własnych grantów. Życzę prof. Wójcikowi powodzenia. Zmiany muszą być, one rodzą postęp. |
List otwarty PAN Autor petycji |
#69 strona na Facebook2015-03-17 15:56W serwisie Facebook dostępna jest strona poświęcona listowi otwartemu profesora Wójcika. Zapraszamy! |
70 |
#70 Re: Re: Refleksja2015-03-17 16:04#66: - Re: Refleksja Czy te po ukończeniu 70 roku życia, czy też te które nie zrobiły habilitacji przez wiele, wiele lat? Dlaczego Rada nie działa to proszę się zainteresować dlaczego nie odbyły się wybory mimo wyznaczenia terminu?
A co to za argument ? Cóż - po 70-ce Pani/Pan także kiedyś będzie - czego życzę.
A wiek nie ma znaczenia - przykłady: Najstarszym laureatem był amerykański ekonomista Leonid Hurwicz, nagrodzony w 2007 roku, w wieku 90 lat. José Saramago pisarz portugalski, laureat Nagrody Nobla - w wieku 76 lat Nobla otrzymała 87-letnia wówczas brytyjska pisarka Doris Lessing Michał Anioł w Kaplicy Paolińskiej wykonał m.in: „Nawrócenie św. Pawła” i „Ukrzyżowanie św. Piotra”. Namalował je mając lat 75. Tycjan po 70. roku życia stworzył tak wybitne dzieła jak „Pasterz i nimfa”, „Cierniem koronowanie” czy „Pieta” wenecka. El Greco po 65. roku życia namalował „Laokoona”, słynne widoki Toledo i „Otworzenie piątej pieczęci”. Francisco Goya w wieku ok. 70 lat namalował wstrząsające „Rozstrzelanie powstańców”. Pablo Picasso po 80. roku życia był nader czynnym malarzem, grafikiem i ceramikiem. Na podziw zasługuje też niezwykła żywotność Marca Chagalla i jego twórczość po 70. roku życia. Henri Matisse w latach między 79. a 82. życia zaprojektował wnętrze kaplicy Dominikanek w Vence w pobliżu Nicei – witraże, konturowe malowidła ścienne będące afirmacją harmonii i ładu, radości istnienia. Wymieniać dalej ?
A wybory się nie odbyły bo niezaproszono wszystkich członków RN po prostu. Oczywście celowo. Gdyż byli niewygodni dla Pana Wójcika. |
purysta językowy |
#71 Re:2015-03-17 16:09co to znaczy OPONĘT? |
Gość |
#72 Re: Re: Re: Refleksja2015-03-17 16:18Jestem po 70 i pracuję ale nie na etacie tylko z grantu mam pieniądze. Nikt nikomu nie zabrania pracy po 70 roku życia ale nie musi tego robić na etacie, często pobierając emeryturę na ogólnych zasadach, a więc po ukończeniu przez kobietę 60 lat. Etaty trzeba oddawać młodszym, sprawniejszym. Nawet Sędziowie Sądu Najwyższego mają ograniczenia wiekowe- 70 lat, mimo, że często są bardzo wybitni. A co do podanych przypadków twórczości wybitnych ludzi po 70 roku życia, to wyjątki potwierdzają regułę, że wiek ma wpływ na stan umysłów. Rewolucje i podbijanie świata robili młodzi ludzie. Z tego co wiem to wybory nie odbyły się z powodu rezygnacji z kandydowania przez prof. Witklina. Dziwne, że kandydował? Nieprawdaż. |
Gość |
#73 Re: Re:2015-03-17 16:22to samo co oponent, tylko błędnie napisane. Zadowolony? |
fakty |
#74 Temat2015-03-17 16:39
Wierzę, że winni poniosą konsekwencje w Sądzie bo sprawa jest już w Prokuraturze. Na Waszym miejscu - szkodniki z INE PAN (wiecie o kogo chodzi), sam bym sie zwolnił bo mam honor, ale Wy rzucacie tylko kłody, żeby przypadkiem nie wylecieć z dalszego interesu. Jaka to inteligencja, po co Wam te tytuły - żałość i brak poszanowania dla podstawowych postaw etycznych. Bronicie jeszcze Panią Profesor Mirosławę Marodę, ale czemu przecież ta Pani nie podjęła żadnych kroków żeby wyjaśnić zaistniałą sytuację. NIE ZROBIŁA NIC TAK JAK I WY, UMIECIE TYLKO RZUCAĆ KAMIENIAMI W TEGO KTO POWIEDZIAŁ WAM ŻE KONIEC JUŻ OKRADANIA POLSKI. Tylko na to Was stać?
|
Gość |
#75 Re: strona na Facebook2015-03-17 16:40#69: List otwarty PAN - strona na Facebook napisał - Autor petycji |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
686 Utworzone: 2024-11-19
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1095 Utworzone: 2024-11-15
Otwarty List do Generała Rajmunda Andrzejczaka aby kandydował na prezydenta Polski
295 Utworzone: 2024-11-09
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
100787 Utworzone: 2024-11-13
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
2962 Utworzone: 2024-11-14
Przedszkola Publiczne Zagrożone
949 Utworzone: 2024-11-18
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
21567 Utworzone: 2024-04-25
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
1280 Utworzone: 2024-11-10
Petycja w celu zapewnienia kobietom rodzących znieczulenia 24h w Szpitalu Powiatowym w Oświęcimiu
167 Utworzone: 2024-11-19
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1845 Utworzone: 2024-11-16
Nie dla tramwaju w wariancie 3,4 i 5 w Borku Fałęcki
265 Utworzone: 2024-11-17
Petycja w sprawie pociągnięcia do odpowiedzialności zawodowej pani Krystyny Ptok.
96 Utworzone: 2024-11-18
Petycja mieszkańców gminy Luzino dotycząca cofnięcia reorganizacji lub zmiany sposobu jej przeprowadzenia w placówce Poczty Polskiej w Luzinie
296 Utworzone: 2024-11-17
Petycja w sprawie kontynuacji działalności Stacji Praga przy ul. Inżynierskiej 6
793 Utworzone: 2024-11-07
Sprzeciw wobec planowanej drogi rowerowej - "ekostrady" - wdłuż al. Armii Krajowej w Gdańsku
498 Utworzone: 2024-10-05
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17250 Utworzone: 2023-10-23
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1377 Utworzone: 2024-11-08
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
375 Utworzone: 2024-11-09
SPRZECIW MIESZKAŃCÓW ZABRZA ORAZ UCZNIÓW I PRACOWNIKÓW ZS17 W SPRAWIE MOŻLIWYCH ZMIAN/LIKWIDACJI ZESPOŁU SZKÓŁ NR 17 W ZABRZU
2128 Utworzone: 2024-11-15
Protest pacjentów i ich rodzin oraz opiekunów - przeciw wejściu w życie nowelizacji przepisów dotyczących świadczeń rehabilitacji leczniczej
5922 Utworzone: 2024-10-15