stop likwidacji kolei w Karkonoszach
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji stop likwidacji kolei w Karkonoszach
Gość |
#262015-07-23 16:55uwazam ze kolej nasza a raczej to co z niej pozostalo nalezy ratowac nie likwidowac.Po pierwsze atrakcja turystyczna a po drugie jest to nie odrwacalna decyzja a byloby szkoda po drugie komunikacja miejska odciazona i pociagi maja swoj urok.... |
Gość |
#272015-07-23 20:46Bo czułem taką potrzebę. Ciekawe, że dopiero wszyscy się obudzili. Poprzedni burmistrz Karpacza - Malinowski - dążył do rozbiórki torów i zrobienia Biedronki na dworcu :) |
Wojtek Ch. Gość |
#292015-07-24 05:55Od dziecka spędzałem i spędzam wielokrotnie urlopy w Kotlinie Jeleniogórskiej. W 2013 roku odkryłem Tunel Pod Drogą Głodu w Kowarach i zwiedziłem szlak od strony Podgórza jak i Ogorzelca. Potem znalazłem piękny wiadukt w Kowarach. Jestem zafascynowany Karkonoszami i miłośnikiem kolei. Skoro funkcjonuje szlak kolejowy z Jeleniej do Lwówka Ślaskiego - równie piękny widokowo, to dlaczego linie wymienione w petycji mają zostać zaorane??? Nie rozumiem chorej polityki państwa polskiego, które obraca w niwecz dorobek wielu pokoleń i historię Polski. Mało ważne, czy budowali je Niemcy, czy rozkradali Rosjanie.. to jest nasza historia i jesteśmy zobowiązani ją pielęgnować i chronić przed dewastacją!! |
Gość |
#312015-07-24 08:23Ponieważ przywrócenie pociągów (które z każdym rokiem są coraz lepsze) rozwinie jeszcze bardziej region (a przede wszystkim mniejsze miejscowości na trasie, które omija się teraz obwodnicą (Miłków, Mysłakowice). Jeśli chodzi o trasę do Kamiennej Góry może być dużą atrakcją turystyczną, gdyż wiedzie przez tunel (który jest dość długi). |
Bethi |
#322015-07-24 08:34Rzeczywiście Karpacz potraktowany jest trochę "po macoszemu". Można dojechać do Szklarskiej ale kiedy przejdziemy CUDOWNYM szlakiem górskim do Karpacza to powrót do domu jest już nieomal koszmarem. Ciągłe przesiadki do autobusów i jazda w "koszmarnych" warunkach. Kolej do Karpacza to byłby wspaniały pomysł, przynajmniej 1 dziennie tak jak ze Szklarskiej. Pociągi sa jednak DUŻO wygodniejsze i po wędrówkach szlakami górskimi w pociągu można troszkę odpocząć. Poza tym widoki cudne więc czemu nie podziwiać???? Jestem absolutnie ZA koleją do Karpacza!!!!! Pozdrawiam |
Gość |
#332015-07-24 10:46Popatrzcie tylko na sąsiednie Czechy - pociągi ciągle docierają tutaj nawet do małych miejscowości - przykładem jest Svoboda nad Úpou (40 kilometrów od Karpacza, po drugiej stronie gór) - niewiele ponad 2 tysiące mieszkańców i pociąg ciągle kursuje. Korzystają z nich miejscowi i turyści. Moi czescy koledzy świadomie wybierają pociąg zamiast auta, bo wiedzą, że dojadą z całą rodziną tam gdzie chcą i w rozsądnej cenie. |
Gość |
#342015-07-24 10:47Często korzystałem a tego połączenia jadąc do Mysłakowic oraz wracając z praktyk zawodowych jakie miałem w FAT Kowary , malownicza linia z pięknymi krajobrazami szkoda że obecnie nie można z niej korzystać |
Gość |
#352015-07-24 10:53W Jeleniej Górze, czy też w regionie - jeleniogórskim należy zachować wszystko, co choćby w pośredni sposób wpływa na promocję ww. (i budowanie tożsamości w gronie lokalnej społeczności). I o to wszystko - trzeba walczyć; ramię w ramię, bez żadnych podziałów. P. Iwaniec |
Gość |
#362015-07-24 13:37Kocham nasz region i zalezy mi na jego rozwoju. Nie kazdy prowadzi auto. A koleje sa dobrym i tanim srodkiem lokomocji.Pozdrawiam miłośników Karkonoszy. |
Gość |
#372015-07-24 14:38Wolę jeździć pociągiem ze względu na męczącą mnie chorobę lokomocyjną w innych pojazdach. |
Gość |
#392015-07-24 16:27Nie należy być biernym w stosunku do spraw i decyzji, które dotyczą najbliższego otoczenia. |
Gość |
#422015-07-25 12:56Podróż koleją jest bardziej atrakcyjna niż samochodem czy autobusem, które dodatkowo zatruwają nas.Powinniśmy myśleć o przyszłych pokoleniach, które po nas obejmą miejsce - dlatego dbajmy o środowisko! |
Gość |
#442015-07-26 08:00Piękna trasa i aż dziwi że nie jest użytkowana. Przecież Karpacz odwiedza rocznie kilkaset tysięcy osób, baza noclegowa to chyba 20000 miejsc. Ktoś powiedział, że to się nie opłaca bo dworzec w Karpaczu jest daleko od centrum. |
Joanna Czajka z Karpacza |
#452015-07-26 09:18W roku 2013 liczba oficjalnie zgłoszonych turystów i gości którzy przyjechali do Karpacza to 262 875 - a można do tego dodać całkiem sporą ilość, która "wymknęła się" urzędniczej rejestracji. W tej chwili jest ich znacząco więcej ( w międzyczasie Hotel Gołebiewski np uruchomił następne piętra). Mamy kilkanaście tysięcy miejsc noclegowych. Ja nie mam samochodu - korzystam z komunikacji zbiorowej. Właśnie wczoraj jadąc do Jeleniej autobusem o 12.00 miałam okazję wysłuchać uwag wyjeżdżających turystów (z Lubuskiego), którzy byli niezadowoleni, że autobus znajdzie się w Jeleniej w miejscu odległym od dworca kolejowego ( dworzec PKS). Tuż przed autobusem pojechał busiarz, ale nawet nie napomknął, że zajeżdża pod sam dworzec PKP --- i tu zaskakujacy argument - bo ci ludzie mieli potężne walizy na kółkach !!! Więc nawet nie napomknął, że jedzie na PKP, bo w busie byłby problem ich pomieścić !!! A oni w rozmowie ze mną (zaoferowałam, że poprowadzę ich w Jeleniej na stację tak , by nie pourywali tych kółek) skarżyli się na brak w tym roku bezpośredniego połączenia kolejowego do Karpacza, które funkcjonowało w ostatnich latach. a polegało ono na tym, że do konkretnych pociagów przyjeżdżających do Jeleniej podstawiane były autobusy jadące do Karpacza. Bilet był jeden - kolejowy, a w autobusie jechał konduktor-kolejarz. I wyjażdżając z Karpacza też można było wsiąć do takiego kolejowego autobusu, kupić u konduktora bilet kolejowy do Wrocławia, czy dalej i jechać do Jeleniej, gdzie już czekał pociąg. Autobusy te jechały wdłuż linii kolejowej Karpacz -Jelenia Góra zatrzymując się przy stacjach kolejowych (w Miłkowie zmeniono to potem jednak na przystanek PKS). Często, rozmawiając z turystami, słyszę, że brak pociągu do Karpacza to granda, bo można wygodnie z dziećmi/wnuczkami dojechać koleją do Jeleniej a potem zaczyna się gehenna --- brak autobusów pod stacją kolejową, konieczność pokonania z bagażem i dziećmi sporych odległości do przystanku, brak skomunikowabych kursów, i wiele kursów wykreślonych w soboty i niedziele (bo się "nie pracuje" - co jest nieprawdą w miejscowościach turystycznych; tu w "wolne dni" i święta tym bardziej się pracuje, a do tego przyjeżdża wiele osób !!). |
Gość |
#462015-07-26 09:40Ponieważ te linie kolejowe maja bardzo duże znaczenie turystyczne dla regionu |
Gość |
#472015-07-26 11:35Dosyć już następnych likwidacji.Polikwidowano już kilkanaście linii kolejowych nie tylko na Dolnym Śląsku a likwidacja dostępu turystów do Karkonoszy to wg mnie jest paranoją.Nie wszyscy turyści mają własny środek lokomocji.Zamiast likwidować linie kolejowe,dworce,może czas pomyśleć aby polikwidować wszelkiego rodzaju spółki związane z kolejnictwem,bo taki bałagan jaki jest na kolei to woła o pomste do Nieba.Spółek jest jak w lesie wysyp grzybów po deszczu.Może jeszcze powstanie spółka od peronów,semaforów,przejazdów kolejowych itp.bo trzeba umieścić w nich swoich koleżków z danej opcji politycznej aby nieroby miały etat.Obecnie zapanowała moda na niszczenie wszystkiego za wszelką cenę.Burzy się nawet zabytki budowlane.Jednym słowem-PARANOJA. |
Gość |
#482015-07-26 15:08Jestem związany tymi okolicami od urodzenia i takich atrakcji jak kolej to jest bardzo mało tak jak tranwajie które kiedyś jeździły Zbigniew Jankowski |
Gość |
#492015-07-26 19:36Kolej w regionie Karkonoszy to wielka atrakcja turystyczna. Alternatywa komunikacyjna. |
Gość |
#502015-07-27 19:29Kolej do Karpacza powinna funkcjonować.Pamiętamy czasy kiedy do Karpacza jeździły pociągi i do samego końca miały obłożenie a kierownicy pociągów brali pieniądze do kieszeni za bilety i wychodziło że jedzie tylko kilku pasażerów.Jeśli nie zapłaciłeś to wyrzucali z pociągu.Takie praktyki były też na trasie do Szklarskiej.Sensowny rozkład i ludzie będą jeździć :) |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
22837 Utworzone: 2024-04-25
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1542 Utworzone: 2024-11-18
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3600 Utworzone: 2024-11-14
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1604 Utworzone: 2024-11-15
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
89 Utworzone: 2024-11-21
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101097 Utworzone: 2024-11-13
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
946 Utworzone: 2024-11-19
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
435 Utworzone: 2024-11-06
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4346 Utworzone: 2024-09-23
PETYCJA MIESZKAŃCÓW JAWORZNA W SPRAWIE LASÓW SPOŁECZNYCH
60 Utworzone: 2024-11-22
Poprawa połączeń kolejowych dla mieszkańców Pruszcza Gdańskiego i powiatu gdańskiego - apel mieszkańców i radnych DziałaMy
241 Utworzone: 2024-11-16
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17375 Utworzone: 2023-10-23
Petycja o poprawę bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych przy ul. Koszykowej w Malborku
531 Utworzone: 2023-11-15
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1604 Utworzone: 2024-11-08
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1948 Utworzone: 2024-11-16
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
429 Utworzone: 2024-11-09
Petycja w sprawie pociągnięcia do odpowiedzialności zawodowej pani Krystyny Ptok.
165 Utworzone: 2024-11-18
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7529 Utworzone: 2022-12-31
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1412 Utworzone: 2024-11-08
Otwarty List do Generała Rajmunda Andrzejczaka aby kandydował na prezydenta Polski
623 Utworzone: 2024-11-09