TAK DLA GIMNAZJUM
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji TAK DLA GIMNAZJUM
Gość |
#76 Re:2015-12-09 12:45To, że "na studia trafiają ci, którzy "mury różnych uczelni powinni oglądać co najwyżej na widokówkach" wynika z niżu demograficznego a nie z jakości pracy jakiejkolwiek szkoły. Niektóre uczelnie przyjmują prawie wszystkich... Radzę sprawdzić, jaki procent absolwentów szkół średnich zasilał rzeszę studentów za czasów tej świetnej, w Pana mniemaniu, ośmioklasowej podstawówki, a jaki obecnie... Kiedyś nie każdy musiał być magistrem, a dziś normą stało się studiowanie... Może w tym tkwi problem? |
Gość |
#772015-12-09 12:52Podpisałam petycję, ponieważ sama jestem już byłą uczennicą gimnazjum i nie wiem w czym ono im szkodzi. Dłuższe lata podstawówki to już przeszłość, po co mieszać młodzieży w głowach? Bez sensu. |
Gość |
#782015-12-09 13:03Zmiana już dojrzałego systemu bezie wymagała wielu lat nowych prób i błedów, z powodu czego będą cierpieć uczniowe i ostatecznie polska gospodarka. Gimnazja przyspieszają intelektualne dojrzewanie młodzieże, a w małych miejscowościach poprawiają dostęp do edukacji na wyzszym poziomie. Gimnazja nie są źródłem nadgannych zachowań uczniów w trudnym wieku 12-15 lat, pozwalają wręcz uchronić przed ich wpływem dzieci do lat 12 |
Gość |
#792015-12-09 13:03Wolę ewolucję niż rewolucję. Po co niszczyć coś, co budowaliśmy i co całkiem dobrze się sprawdza? Jeśli coś jest nie do końca tak, jak być powinno, można poprawić. |
Gość |
#82 Re: Re:2015-12-09 13:47To nie wynika z niżu demograficznego, ale z tego, że licea opuszcza pokolenie 30%. Tak, normą stało się studiowanie, co jednocześnie oznacza, że tytuł magistra stracił na znaczeniu. Ba, osobą z wyższym wykształceniem jest osoba po licencjacie. Dla mnie to kpina. Proszę zwrócić uwagę, że w tej chwili bardzo duże bezrobocie jest wśród magistrów a brakuje fachowców po technikach czy zawodówkach. Dlatego, że te szkoły zniszczono wysyłając prawie wszystkich do liceów i na studia. I te osoby zasilają szeregi bezrobotnych lub emigrantów (magister na zmywaku w Londynie). Gimnazja wprowadzono na fali nostalgii za II RP, jednocześnie potępiając cały poprzedni system. Bo "komunistyczny" jak mówiono. Niestety obecny system się nie sprawdza. I chodzi nie tylko o ewentualną agresję w szkole. Po podstawówce, gimnazjum i liceum na studia idą osoby kompletnie nieprzygotowane do samodzielnej pracy. Wykształcone na testach, nieumiejące samodzielnie myśleć i wyciągać wniosków. Na studia powinno iść 10-15% a nie 50% młodzieży jak teraz.
|
Ja 1986 |
#832015-12-09 13:52Ja byłem pierszym gimnazjalistą 1986 rocznik, dla mnie lipa to całe gimnazjum. A że nauczyciele stracą prace? A że trzeba wiele wydać aby coś zmienić? Po co była ta zmiana? 1 i 2 klasa gimn, to rozszerzenie 5 i 6 klasy gimnazjum. Potem technikum i liceum i znowu rozszerzenie ... szkoda słów. Ponad 50% absolwetów gimnazjum, a potem szkoły średniej, nie doszła do końca programu nauczania. |
Gość |
#84 Re: Re: Re:2015-12-09 14:07Ale czy trzeba zmieniać system i ponosić niewyobrażalne koszty, również społeczne? Przecież zawsze jest ryzyko, że taka rewolucja nie poprawi sytuacji, a może ją wręcz pogorszyć. Może wystarczy przyjrzeć się podstawom programowym, reaktywować zawodówki... Ja mam dziecko w szóstej klasie i uważam, że jeśli zmiana dojdzie do skutku, będzie to najbardziej poszkodowany rocznik. To jest jak ucięcie nogi, bez podjęcia próby jej wyleczenia. |
Gość |
#852015-12-09 14:33Byłam przeciwko gimnazjom, dopóki nie zaczęły się w tej szkole uczyć moje dzieci. Osobisty kontakt zdecydowanie zmienił moje nastawienie. W gimnazjum uczniowie nie są traktowani jak małe dzieci, wymaga się od nich większej odpowiedzialności i samodzielności. Zdecydowanie lepsi niż w szkole podstawowej są też nauczyciele (zwłaszcza w gimnazjum połączonym z liceum) - chodzi tu zarówno o przygotowanie przedmiotowe, jak i o umiejętność pracy z młodzieżą. |
Gość |
#862015-12-09 14:41Jestem mamą gimnazjalisty,podzielam całkowicie petycję,uważam za wielką szkodliwość dla polskiego szkolnictwa wycofanie się z gimnazjów.Jest to trudny czas dla nastolatków ale myślę że powoli wypracowaliśmy już w miarę sprawny system nauki ,a dzieci przyzwyczaiły się i zaakceptowały zmianę i większe wymogi wobec nich. |
Gość |
#872015-12-09 14:44Zapraszam do pisania listów do Ministra Edukacji Narodowej w dniu 10 grudnia 2015 roku w sprawie gimnazjów. Szczegóły na stronie wydarzenia " NIE dla LIKWIDACJI gimnazjów ✌ " Krzysztof Skolimowski |
dz |
#88 Pytanie o petycję2015-12-09 14:59W petycji jest dość poważne odniesienie się do przeprowadzonych badań. Czy Autor może te badania jakoś udostępnić? Kto je przeprowadził, kiedy? |
Gość |
#892015-12-09 15:04Gimnazja także wymagają reformy, ale już są. Piętnaście lat nad programami, podręcznikami, oprzyrządowaniem dla nauczycieli, to ciężka praca, której nie można zniszczyć jednym zarządzeniem. Przedmiotowe traktowanie ludzi stało się normą i czas, by na takie praktyki reagować ostro i zdecydowanie. Tym bardziej, ze te zmiany podyktowane są nie merytorycznymi lecz typowo politycznymi pobudkami. Walka o popularność i władzę nie ma nic wspólnego z dobrem uczniów i nauczycieli i dawno przekroczyła wszelkie granice. Moralne też, a może te przede wszystkim. Jesteśmy marionetkami w rękach tych, którzy nie myślą o tym by było lepiej i mądrzej. Nie mają pojęcia o konsekwencjach swoich szaleństw i " kreatywności" w ustawach. Manipulowanie młodymi ludźmi , ich wykształceniem i wychowaniem niesie za sobą nieodwracalne skutki. Potrzebne są przemyślane reformy , nie tymczasowe zmiany tego, czy innego rządu i kolejnych ministrów. Absurdy. |
Gość |
#902015-12-09 15:19Jestem przeciwna rozwalaniu systemu dla samego rozwalania, bo tak. Gimnazja można poprawiać, a powrót do absurdalnego systemu 8+4 będzie szkodliwy i kosztowny. Argumenty obecnego rządu są dla mnie skrajnie nieprzekonujące, pochodzą z innej rzeczywistości, z innych czasów. |
Gość |
#912015-12-09 15:23Zgadzam się z argumentami, jakie zawarte są w petycji. W ostatnich latach obserwowałam edukację moich wnuków. Uważam, że szkoła podstawowa w obecnym kształcie jest znakomita. Nauczyciele doskonale przygotowani do nauki i zabawy, czyli zintegrowanej edukacji najmłodszych; pomysły Elbanowskich są zaś karygodne. Z kolei gimnazja, po początkowych problemach adaptacyjnych uczniów pierwszych klas, dzisiaj okrzepły i zapewniają nastolatkom dobre warunki rozwoju. |
Gość |
#922015-12-09 15:31PiS zapewniał, że będzie pytał o wolę NARODU w każdej decyzji - nikt nie konsultuje niczego z nami nauczycielami - czyżbyśmy tak szybko zostali wykluczeni z członkostwa w tym narodzie ? Poza tym tu chodzi o odwrócenie uwagi ludzi od innych spraw, z których wiadomo było z góry, że pis się nie wywiąże. Likwidacja gimnazjów ma pelnić rolę gazu łzawiącego, by emocje "narodu" skierować w tę stronę i odwrócić od spraw naprawdę DLA PAŃSTWA teraz ważnych. |
Gość |
#932015-12-09 15:32Bo uważam ze gimnazja dają szanse młodzieży zwłaszcza z małych ośrodków żeby lepiej sie kształcić, zmienić środowisko usamodzielniać sie w myśleniu i działaniu. Powstające także publiczne gimnazja profilowane np językowe umożliwiają lepszy start. Powinnismy dążyć do urozmaicenia oferty gimnazjów np ścisłych, językowych, artystycznych czy sportowych. Pozwoli to rozwijać talenty a nie równać wszystkich w dół |
Gość |
#972015-12-09 16:16Nie można zaprzepaścić postępu, jaki dokonała poska edukacja w ostatnich latach. |
Gość |
#992015-12-09 16:29Bo kolejnej rewolucji edukacyjnej nasz kruchy system nie wytrzyma...ulepszać to, co mamy ! |
Adrian Wołowski Gość |
#1002015-12-09 16:33Byłem niedawno uczniem mam 20lat. Bardzo pozytywne wspominam przejście po 6 latach ze szkoły podstawowej do Gimnazjum. Nie chciałbym siedzieć w podstawówce z tymi maluchami jeszcze kolejne dwa lata. 6 to i tak za dużo. W podstawówce niezależnie od klasy będą traktować Cię jak dziecko. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
List do Prezydenta Władimira Putina
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42064 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
830 Utworzone: 2024-12-12
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
549 Utworzone: 2024-12-21
Go ahead, brother /Idź przodem, bracie - Chcemy 2. i 3. sezon
554 Utworzone: 2024-11-23
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
433 Utworzone: 2024-12-15
Petycja w sprawie przywrócenia postojów pociągów PKP Intercity w Makowie Podhalańskim
1478 Utworzone: 2024-12-11
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
349 Utworzone: 2024-12-18
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
289 Utworzone: 2024-12-17
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
486 Utworzone: 2024-11-25
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
221 Utworzone: 2024-12-17
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
221 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5328 Utworzone: 2024-09-23
W obronie szkoły podstawowej im Tonego Halika w Górznej
174 Utworzone: 2024-12-16
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
155 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
154 Utworzone: 2024-12-19
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1533 Utworzone: 2024-11-28
Wniosek o przywrócenie sprzedaży maskotek jamników w sklepie Solaris
140 Utworzone: 2024-12-15
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
550 Utworzone: 2024-10-17
PETYCJA w sprawie PARKINGÓW przy UCK w Gdańsku
969 Utworzone: 2024-04-03
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
1069 Utworzone: 2024-11-06