Myśliwy to nie morderca przyrody, to nie szkodnik.
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Myśliwy to nie morderca przyrody, to nie szkodnik.
Darz Bór |
#101 Re: Re:2016-01-15 18:19Ok spróbujmy ... Gospodarka łowiecka, łowiectwo to dziś swego rodzaju odpowiednik rolnictwa. Rolnik który choduje trzodę chlewną, musi o nią dbać, karmić, doglądać, czasem poprosic o pomoc weterynarza, zapewnić własciwe warunki życia i bytowania. Jednak po pewnym czasie gdy trzódka się rozrasta, dorasta do odpowiedniego wieku, wagi rolnik uśmierca kilka osobników po to by uzyskać mięsko, pieniądze, itp. A wszystko po to by móc zapewnić lepsze warunki dla pozostałych zwierząt, lub sprowadzić nowe. A los tych zwierząt za jakiś czas bedzie taki sam. Myśliwy także choduje zwierzęta, dokarmia je, dba o nie, zajmuje się tym, by w środowisku zostawić najlepsze najsilniejsze osobniki, by mięso, które później pozyska z ustrzelonej sarny, dzika, czy jelenia było najwyższej jakości. Jest to praca. Cieżka praca. Najczęściej wykonywana właśnie w swoim wolnym czasie. Mysliwy strzela i usmierca zwierzę sam. Rolnik usmierca rękoma rzeźnika. Jeden i drugi jest profesjonalistą. Jeden i drugi chce maksymalnie szybko usmiercić zwierzę. Rzeżnik maszynami, itp. Myśliwy coraz nowocześniejszą bronią. W komentarzu zawarłeś/ zawarłaś informację, że odstrzałem i regulacją powinni zająć się zawodowi leśnicy... przecież gdyby mieli przejąć wszystko to czym zjamują się mysliwi - stali by się takimi samymi "złymi mysliwymi" jak my obecnie... Dla mysliwego nagrodą za pracę nie jest zabicie zwierzęcia. Usmiercanie nie jest przyjemne i łatwe. Nagrodą, jest możliwość polowania - możliwość bycia w lesie, na polu, blisko dzikiej natury. Mozliwość obserwowania jej, poznawania, bycia jej częścią. Jesteśmy mysliwymi - polujemy często - zabijamy tylko czasem. |
A.a.g |
#102 Re: Re:2016-01-15 18:27Jesli akceptuje Pan(i) zarzynanie zwierzat w rzezni i ich warunki to gratuluje. Lesnicy sa zajeci innymi sprawami nizli regulowanie populacji, jako powod moge podac jeden z najprostszych : rozrost siedzib ludzkich powoduje zmniejszenie populacji drapieznikow ktora zaczela juz odradzac sie wiec zwierzeta nie moga zamknac kola zycia i smierci i ich rozrost nie jest opanowanych co zagraza ludziom(np wypadki) i uprawom |
Darz Bór |
#103 Re:2016-01-15 18:28dziekujemy za poparcie petycji! :) Ta petycja ma połączyć nas wszystkich ponad podziałami partyjnymi, gdyż tylko w ten sposób możemy razem znaleźć najlepsze rozwiązania dla polskiego łowiectwa. Wierzymy, że wszystkie mądre głowy z każdej strony sceny politycznej czytając naszą petycję i komentarze, podejmą właściwą decyzję w stosunku do naszej ustawy. A więc wierzmy w PiS, PO, Nowiczesną, PSL, KUKIZ15 i wszystkich którzy chcą dobra dla Polskiego Łowiectwa i Mysliwych! |
Hubal |
#104 Nowe ustawy dla PZŁ2016-01-15 18:32Witaj Przemku Malec |
Gość |
#1052016-01-15 18:54Podpisałem choć nie zgadzam się z projektem by myśliwi mogliby posiadać krótką broń w celu skracania cierpień zwierzynie. Absolutna bzdura, żadna parametry broni krótkiej nie zastąpią oddania strzału z broni gładkolufowej bądź gwintowanej (sztucer, kniejówka itp). Myślę, że ten zapis pogrążył projekt. Pozdrawiam. |
Gość |
#1072016-01-15 19:02..........bo szlak mnie trafia, kiedy czytam BZDURY o myśliwych i łowiectwie...... |
Gość |
#1082016-01-15 19:11a gdyby tak jeszcze zlikwidowac wedkarstwo,:zabrac wedki,entymologom-siatki itd.? |
Gość |
#1092016-01-15 19:17Jestem Myśliwym, Mysilwstwo to dużo innych rzeczy np. dokarmianie, opieka, naprawa pasnikow, lizawek, sadzenie poletek itp, a strzelanie jest na samym końcu!!! |
miłośnik przyrody |
#110 Re:2016-01-15 19:33Kolego pamiętaj, że walczymy o nszą sprawę ponad wszelkimi podziałami. Wierzę, że to całe zamieszanie w konsekwencji pozytywnie wpłynie na całe środowisko polujących w Polsce. Nic tak nie jednoczy, jak wspólna sprawa. I pamiętajmy, że pseudoekolodzy krzyczą, ale słuchają zwykli ludzie, na których emocjach grają zieloni. Jeśli damy się wciągnąć w pyskówkę, już po nas. Trzeba cierpliwie i konsekwentnie tłumaczyć sens i potrzebą funkcjonowania gospodarki łowieckiej. I przebić się przez masę nieprzemyślanych zdjęć i filmików zamieszczanych w Internecie, przez które potem ludzie kojarzą łowiectwo tylko i wyłącznie ze strzelaniem i martwą zwierzyną, a prawdziwy urok i trud łowiectwa poprostu przepada.... Pozdrawiam |
emeryt |
#111 Re:2016-01-15 19:44a obok karmnika stoi ambona |
reżyser |
#112 Re: Nowe ustawy dla PZŁ2016-01-15 19:49#104: Hubal - Nowe ustawy dla PZŁ Z treścią postu polemizował nie będę, ale uważam, że to nie miejsce na tego typu teksty. Uważam, że im więcej takich inicjatyw, tym lepiej dla całego środowiska. Myśliwi POWINNI być aktywni. Wszyscy, nie tylko zarząd. Przecież łowiectwo to MY, nie zarząd. Jest nas w Polsce prawie 120 000. Dlaczego działać ma tylko garstka? To tak nie działa drogi Kolego. Więc proszę podpisać petycję, i rozesłać informację o niej do kogo tylko się da. Pozdrawiam i Darz Bór. |
łoś |
#113 Re: Re:2016-01-15 19:53...obok karmnika nie staje:) |
gość |
#115 Re: Re:2016-01-15 20:06Do modus - jesteś kolejnym ekochorym .
|
Gość |
#1172016-01-15 20:28Jestem myśliwym i jestem z tego dumny. Dumny że mogę chronić Ojczystą przyrodę dla przyszłych pokoleń. Bo właśnie to robimy my myśliwi! Nie jesteśmy mordercami! DARZ BÓR! |
reżyser |
#1192016-01-15 21:16Nie chcę nikogo obrażać, ale ludzie stali się strasznymi hipokrytami. Krzyczą do myśliwych MORDERCY, stojąc w kolejce z kurczkiem i schabowym pod pachą. Nie obrażajcie proszę ludzi, którzy w przeciwieństwie do Was mają odwagę zabić zwierze, które potem zjedzą. Założę się, że po takich doświadczeniach, myśliwi dużo żadziej wyrzucają jedzenie do kosza. Bo mają do niego SZACUNEK. A czy Wy, szanowni Państwo, macie szacunek do kwałka bladego mięsa w styropianie i folii, kupionego w promocji? Wątpię. Trochę refleksji nad życiem i jego porządkiem proponuję. Pozdrawiam serdecznie. |
Gość |
#1202016-01-15 21:18Bo jestem z myśliwymi ciałem i duchem bo oni wykonują naprwdę kawał dobrej roboty i nikt nie zdaje sobie z tego sprawy ile czasu i poświęcenia ich to kosztuje DARZ BÓR |
Gość |
#1212016-01-15 21:21Nieskończona ilość głupoty wypowiadana przez tzw. zielonych i innych oszołomów, którzy nie mają pojęcia o roli i celach łowiectwa zmusza mnie do zajęcia zdecydowanego stanowiska w sprawie łowiectwa. Łowiectwo to planowa gospodarka zasobami naturalnymi i ochrona polskiej przyrody. |
Gość |
#122 Re: Re: Re: Re:2016-01-15 21:36Chyba się nie zrozumieliśmy. Przeczytaj jeszcze raz. |
przeciwnik |
#1242016-01-15 21:42Niech cwaniaczki ,,mysliwi,, strzelaja do siebie - bedzie sprawiedliwiej , bo co za filozofia ,,upolowac,, zanecona lub nagnana zwierzyne . Darz w łeb! !! |
Gość |
#1252016-01-15 22:45podpisałem, ponieważ jestem za normalnością, chcę sam decydować o sobie i moich dzieciach, kilku oszołomów nie ma co robić to zawracają rzekę kijem, niech zrobią coś pożytecznego i n.p. karmią i wyprowadzają psy w schronisku, na wieś wiele trafia takich niechcianych miastowych burków- bo tu się wyżywią? czym?... |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja do Ministra Edukacji Narodowej - wsparcie polskiej uzdolnionej młodzieży
6992 Utworzone: 2024-08-11
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
23520 Utworzone: 2024-04-25
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
406 Utworzone: 2024-11-21
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
1155 Utworzone: 2024-11-19
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3824 Utworzone: 2024-11-14
UFAM ORKIESTRZE ŁĘCZESZYCE - popieram udostępnienie pomieszczenia nad Urzędem Gminy Belsk Duży na salę prób zespołu
119 Utworzone: 2024-11-22
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1712 Utworzone: 2024-11-15
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1617 Utworzone: 2024-11-18
STOP DLA LIKWIDACJI NAJSTARSZEGO PRZEDSZKOLA W OLSZTYNIE
642 Utworzone: 2024-11-07
PETYCJA MIESZKAŃCÓW JAWORZNA W SPRAWIE LASÓW SPOŁECZNYCH
122 Utworzone: 2024-11-22
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101157 Utworzone: 2024-11-13
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1452 Utworzone: 2024-11-08
Bądz bezpieczny na przejściu dla pieszych!
37 Utworzone: 2024-11-23
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4381 Utworzone: 2024-09-23
Petycja w sprawie ratowania zabytku budynku szpitala a następnie szkoły, powszechnie zwanego "Pałacykiem", zlokalizowanego przy ul. Broniewskiego w Pruszkowie.
31 Utworzone: 2024-11-23
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17410 Utworzone: 2023-10-23
Czas na etyczne galerie - OCHNIK nie ma tu miejsca!
51 Utworzone: 2024-11-22
Petycja mieszkańców gminy Luzino dotycząca cofnięcia reorganizacji lub zmiany sposobu jej przeprowadzenia w placówce Poczty Polskiej w Luzinie
380 Utworzone: 2024-11-17
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1624 Utworzone: 2024-11-08
Petycja w sprawie pociągnięcia do odpowiedzialności zawodowej pani Krystyny Ptok.
181 Utworzone: 2024-11-18