Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja w obronie polskiej szkoły
Gość |
#10512016-09-17 20:59Jestem pracownikiem jednego z gimnazjum, a moje starsze dziecko jest w 6 klasie, młodsze w 5. Bardziej od utraty pracy boję się bylejakości 7 klasy i indoktrynacji moich dzieci. |
Nauczycielka |
#1052 Strajk2016-09-17 21:58Znp powinno zorganizować strajk.Tylko wtedy nauczyciele pokażą ze potrafią walczyć z głupimi pomysłami w imię dobra dzieci w podstawówka i młodzieży w gimnazjach! |
Gość |
#10532016-09-17 23:52Nie zgadzam się na przeprowadzanie eksperymentów edukacyjnych na naszych dzieciach. Najpierw powinien być przygotowany projekt zmiany programu, a potem ewentualne zmiany struktury szkolnictwa. Jeżeli rząd chce koniecznie zlikwidować gimnazja, to niech to zrobi w sposób przemyślany, rozpoczynając od zmiany programu dla uczniów klas pierwszych szkoły podstawowej, ewentualnie klasy czwartej. Te dzieci zaczynałyby naukę nowym programem przewidzianym dla szkoły ośmioletniej. Nie zmienia się reguł w trakcie gry. A tak właśnie robi się z dziećmi z klas szóstych, piątych i czwartych, które "idą" programem szkoły sześcioletniej. Nie wiemy, czego będą się uczyły w kl. VII i VIII. Na przykład program historii w kl. VI kończy się na początku XXI wieku, czy to oznacza, że 2 pozostałe lata nauki w szkole podstawowej to będzie powtórka, tego czego dzieci uczyły się w kl. IV-VI czy wnikliwe studiowanie ostatnich kilkunastu lat historii najnowszej?
|
Gość |
#10542016-09-18 06:49Gimnazjum to miejsce w którym dzieci stają mlodymi ludzmi. To pierwszy etap w przejściu w dorosłe życie. Reforma chce pozbawić młodych ludzi tego etapu i od razu posłać na głębokie wody liceum czy zawodowek. Zły pomysł ! Poza tym dobra zmiana nadweręży portfele rodziców o rok dłużej i o ile ludzie z miasta tego nie odczują o tyle wieś znów dostanie po tyłku. To ma być to wyrównywanie szans? |
Gość |
#10552016-09-18 07:13Jeżeli w polskiej szkole dzieje się źle, trzeba zrobić badania i wprowadzić zmiany (dofinansować, zmniejszyć klasy, odchudzić programy...), a nie rozwalić system. Nie wolno robić rewolucji. Oświata potrzebuje przede wszystkim stabilności i spokoju, by konsekwentnie i cierpliwie uczyć i rozwijać umiejętności. Przy takim zamieszaniu to absolutnie niemożliwe. Jaką jakość wykształcenia otrzymają dzieci, które będą pierwszym,a nawet drugim i trzecim rocznikiem tych zmian? Przecież my, jako nauczyciele, będziemy początkowo błądzić po omacku. Uczę 24 lata, mam doświadczenie, nie boję się nowych wyzwań, jestem pracowita, ale nie wiem, kiedy dostanę podstawę programową, wybiorę (o ile będzie wybór! ) podręczniki, zdążę przygotować rozkłady, wymagania edukacyjne, wnioski o dopuszczenie programu nauczania itp. A potem wraz z radą pedagogiczną i dyrekcją musimy jeszcze: znowelizowanej (zmienić? ) statut, przyjąć kompletnie inny plan pracy, koncepcję rozwoju placówki, zapewne wyłonić przestawiciela do komisji konkursowej na dyrektora szkoły, przygotować zupełnie inny harmonogram imprez, sprawdzianów... I po co to wszystko? Nie lepiej ten czas poświęcić naszym uczniów ? Pytanie retoryczne, oczywiście. |
Mona |
#1056 Educhaos2016-09-18 07:22Jestem zażenowana tym, co robi rząd. Jak mozna burzyć coś, co bardzo dobrze funkcjonowało. Najlepiej przeprowadzac pseudo reformy zza biurka. Rodzice powinni się zorganizować, bo moze się mylę, ale mam nadzięję, ze wtedy chaos w edukacji zostałby powstrzymany. W gimnazjach uczniowie maja szansę, by doskonalic swoje pasje i zainteresowania. Bardzo szybko okaze się, ze przepaść w edukacji, jaka powstanie po reformie miedzy szkołą wiejską a miejska, będzie nie do nadrobienia. Ale co to obchodzi rzadzacych. Za to wszystko zapłacą dzieci. A przeciez ich dobro miało byc dla rządu najważniejsze. |
Gość |
#10572016-09-18 09:13Nie chce kolejnych zmian. Nie liczą się z nauczycielami. To jest bardzo dużo pracy. Jak już dostosowalismy się do gimnazjum i jak już wszystko ulozylismy zaś ma być zmiana? A druga sprawa kolejne osoby idą na zwolnienie :( |
Gość |
#10582016-09-18 10:27Ponieważ budzi mój sprzeciw lekceważenie sukcesów uczniów i nauczycieli w gimnazjach, obawiam się,że zapewnienia P. minister dotyczące zapewnienia pracy dla wszystkich nauczycieli nie są wiarygodne (szacowania ZNP). Nie podoba mi się też beztroskie stanowisko prezentowane przez minister Zalewską, a dotyczące organów prowadzących gimnazja. |
Gość |
#10592016-09-18 10:33Ponieważ pracuję w gimnazjum, wraz koleżankami i kolegami tworzyłam tę szkołę od podstaw, poświęciłam jej siedemnaście lat mojego życia, włożyłam w to całe serce, a teraz ktoś chce to wszystko jednym ruchem zniszczyć. |
Gość |
#10602016-09-18 11:58Gimnazja nie są takie złe jak się mówi. 1. roczniki 1-3 mają chodzić do jednej szkoły z 6-8? 2. szkoły na wsiach które miały dawniej 4 klasy, z trudem upchnięto tam 6 klas mają teraz mieć upchane 8 klas? Dzieci mają 8 lat siedzieć na wsi w szkole? 3. Likwidacja egzaminu gimnazjalnego z przedmiotów naukowych? biologia, chemia, fizyka, geografia? Kształcenie samych historyków? 4. Brak możliwości specjalizowanie się na etapie Gimnazjum ? 5. Nie lepiej doposażyć laboratoria fizyczne, chemiczne i biologiczne? brakuje lekarzy, brakuje inżynierów, techników? dlaczego nie kształci się więcej fizyki, nie ma w gimnazjum laborek z chemii i fizyki? jest pełno historii 2 h/tyg + wos, pełno godzin wychowawczych 2h religii + godz. wych. Natomiast fizyka, czy chemia dopiero od gimnazjum i to w wymiarze 45 min tygodniowo? my mamy budować społeczeństwo oparte na wiedzy, innowacyjną gospodarkę, kim? historykami? którzy się będą kłócić o to czy wypowiedzieć już wojnę Niemcom, czy nie? czy dokonać rewizji granic czy nie? 6. Nawet jak okres przebywania w gimnazjum czy liceum jest za krótki to można to łatwiej i sprawniej rozwiązać nie likwidując, żadnych gimnazjów, a po prostu przesunąć system 6+3+3 w 4+4+4. gdzie podstawowe nauczenie 4 lata podstawówki, 4 lata gimnazjum i 4 lata liceum. |
Gość |
#1061 Re:2016-09-18 12:02#1: - Może wreszcie potrzebny jest strajk nauczycieli!!! Inaczej obecny rząd bedzie bezkarnie robił z oświatą to, co chce i nikt nie bedzie przejmował się konsekwencjami tych zmian.
|
Gość |
#10622016-09-18 13:49Polska szkola potrzebuje reform, ale przemyslanych, rozwiazujacych konkretne problemy, powstajacych po, a nie przed szerokimi konsultacjami. To, co proponuje rzad w zaden sposob nie pomoze naszym dzieciom |
Gość |
#10632016-09-18 15:13Jestem matką dziecka z kl. Vi i jestem przerażona jego dalszą edukacją w tej reformie.Dziecko powinno w czerwcu 2017 skończyć szkołę podstawową, rząd dokłada mu 2 lata podstawówki, ale z inną podstawą programową,na dzień dzisiejszy nie wiadomo czy zostanie w obecnej szkole czy będzie musiało iść do sąsiedniego gimnazjum na dwa lata gdyż podstawówka jest przepełniona i dzeici uczą się na dwie zmiany. Gdy ukończy 7 i 8 klasę będzie w przepełnionych klasach liceum, jeśli się tam dostanie. rocznik 2004 to dzieci przeznaczone na straty przez Pania Minister. |
Gość |
#10652016-09-18 15:38Reforma jak rewolucja została ogłoszona i prowadzona, bez planu jak ma dokładnie wyglądać w okresie przejściowym. Dodatkowo już jedną rewolucję przeżyliśmy nasza córka aby uniknąć wyżu związanego z reformą sześciolatków zafundowaną przez PO poszła w wieku lat 6 do I klasy szkoły podstawowej, obecnie rozpoczęła naukę w klasie szóstej (podręczniki cały czas płatne - tego rocznika nie obejmują - czyżby za karę?). Ileż można!!! |
S.Cz. Gość |
#10662016-09-18 16:44Nie zgadzam się na wstecznictwo,a tak oceniam zmianę,która została wprowadzona przez obecny rząd. Poprzednia reforma wyrównywała poziom systemu naszego szkolnictwa z zagranicznym, a obecna cofa go do systemu z PRL-u. |
Gość |
#10672016-09-18 17:27Podpisałam, ponieważ nie widzę żadnych racjonalnych argumentów dla wprowadzania tej zmiany - są jedynie polityczne - a te działają na niekorzyść polskiej oświaty. Ja ( jako nauczyciel), i wielu do mnie podobnych, od lat walczymy o to, żeby polski system edukacji zapewniał dobry start, a teraz obrócić się to może w perzynę. To nieprawda, że polscy nauczyciele źle pracują, uczą, są leniwi itd., a taki wizerunek od lat promuje się w mediach. Polskie nastolatki pną się w górę w badaniach PISA i jest to w dużej mierze zasługa polskich nauczycieli. Nie powinniśmy eksperymentować na oświacie, tylko umożliwiać spokojną, zrównoważoną pracę tym, którzy się znają na dydaktyce - PRAKTYKOM, czyli nauczycielom. Potrzebujemy mniejszych klas, większej ilości tablic interaktywnych i rzutników, laptopów, preparatów chemicznych do doświadczeń, modeli do lekcji fizyki itd., a nie kolejnego bałaganu. |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2016-09-18 17:34- Date of removal: 2016-09-18
- Powód usunięcia:
Beata |
#10692016-09-18 17:37Jestem przeciwko zmianom w oświacie w takiej formie. Jestem nauczycielem od ponad 20 lat, pracowałam w podstawówce ośmioletniej i w gimnazjum. Tak jak wielu nauczycieli z moim stażem mogę porównać te szkoły i stanowczo stwierdzam, że gimnazjum jest dobrą drogą, wymaga niewielich zmian dotyczących podstawy programowej. No ale nikt nas o to nie pyta, czy może nie zauważyłam konsultacji społecznych, mających się toczyć? |
Gość |
#1071 Re: Re:2016-09-18 19:15To jest jakis pomysł, ale gdzie są nauczyciele?! Nawet tutaj jest nas garsteczka! W gimnazjum trudno zainteresować nauczycieli tematem, a co dopiero tych z podstawówek, czy liceów! |
Gość |
#1072 Re:2016-09-18 19:22Nie tylko chce, ale to zrobi!!! Kto zabroni?! "Oni" maja gdzies nasze Nie!", "ale". Po trupach do swoich celów - to ich dewiza! |
Nawi |
#10732016-09-18 19:26Pani mini-ster nie liczy się z nauczycielami, rodzicami , uczniami i pracownikami niepedagogicznymi.Czy chociaż raz wymieniła co się z nimi stanie?Przecież szkoła to nie tylko nauczyciele i uczniowie!!! |
Gość |
#10752016-09-18 20:17PIS CHCE ZROBIĆ KRZYWDĘ NASZYM DZIECIOM. MOŻE W KOŃCU PRZYDAŁBY SIĘ JAKIŚ PORZĄDNY STRAJK PRZECIW ZAKICHANEMU PIS'OWI I KOŚCIOŁOWI!!! |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
50210 Utworzone: 2024-11-13
Petycja o zatrzymanie lub zmniejszenie skali inwestycji przy ulicy Postępu 2 na Służewcu
260 Utworzone: 2024-11-12
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
886 Utworzone: 2024-11-10
Apel o rewitalizację kompleksu Pomnika Czynu Powstańczego na Górze św. Anny
102 Utworzone: 2024-11-12
Ogrodzenie wokół ZSZ nr 20 we Wrocławiu
255 Utworzone: 2024-11-03
ZOSTAWCIE NASZ EKO-PARK! Nie dla wycinki pod ulicę "nowo-Gierdziejewskiego"!
1278 Utworzone: 2024-10-21
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1228 Utworzone: 2024-11-08
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
582 Utworzone: 2024-11-08
no to the death penalty
238 Utworzone: 2024-11-08
Petycja w sprawie kontynuacji działalności Stacji Praga przy ul. Inżynierskiej 6
596 Utworzone: 2024-11-07
CHCEMY POWROTU GŁOSU PANA JAROSŁAWA JUSZKIEWICZA DO APLIKACJI GOOGLE MAPS
4219 Utworzone: 2024-10-24
Petycja przeciwko zamiarowi likwidacji Olsztyńskiego Centrum Edukacji Nauczycieli
626 Utworzone: 2024-11-07
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
149 Utworzone: 2024-11-09
Zbiórka podpisów pod skargą na działanie Wójta gminy Janowiec w sprawie planowanej likwidacji linii MZK nr 17.
142 Utworzone: 2024-11-11
STOP DLA LIKWIDACJI NAJSTARSZEGO PRZEDSZKOLA W OLSZTYNIE
546 Utworzone: 2024-11-07
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
362 Utworzone: 2024-11-06
Protest Nauczycieli w sprawie ograniczenia rehabilitacji i edukacji dzieci przewlekle chorych i z niepełnosprawnościami.
408 Utworzone: 2024-11-04
Petycja do Ministry Edukacji Narodowej w sprawie wycofania obowiązkowych godzin dostępności nauczycieli
1414 Utworzone: 2024-11-02
Petycja_w_sprawie składek ściąganych przez izbę pielęgniarek.
5726 Utworzone: 2024-09-14
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
263 Utworzone: 2024-11-06