Matura z matematyki (i ew. innych przedmiotów ) z możliwością uzyskania sukcesu na poziomie dostosowanym do możliwości i potrzeb ucznia, z możliwością bezterminowego zaliczania na wyższym poziomie

Uczenie się jest prawem i możliwością rozwoju człowieka, jest procesem, który trwa całe życie i ma jemu służyć.

Aby tak było, ważna jest idywidualizacja wymagań i oczekiwań z prawem do błędu i uczenia się na nim.

Sensem efektywnego uczenia się (nie nauczania) jest  proces, któremu służy motywacja, przekonanie, że ktoś chce, że warto, że wysiłek i zaangażowanie ma szansę docenienia i uznania, bez porównań, nagród i kar.

Brak zainteresowania zdobywaniem wiedzy i umiejętności ma swoje źródła i powody. Jednymi z nich są: porównania, rankingi, presja czasu, niedocenianie starań i brak wsparcia. Demorywatorem bardzo ważnym jest przekonananie, że inni są lepsi, że nie warto, bo i tak nie osiągnę sukcesu.

Od ponad dwudziestu lat jestem nauczycielką - innowatorką w tworzeniu warunków do uczenia się matematyki w zduńskowolskim liceum. Uważam, że matematyka, która jest "Babą Jagą" uczenia się dla bardzo wielu uczniów, może stać się przedmiotem, którego ranga będzie taka, jaka być powinna i na jaką zasługuje, czyli - KRÓLOWEJ NAUK.

Proponuję dostosowanie warunków uczenia się i zaliczania wiedzy, które będzie wsparciem i szansą do osiągania sukcesu zarówno dla ucznia, jak i nauczyciela.

PROPOZYCJA-  to wypracowanie założeń do zaliczania wiedzy na jednym z czterech poziomów. A - podstawowym, B - średnim, C - wysokim, D - rozszerzonym.

Bardzo ważne byłoby też stworzenie warunków do możliwości uczenia się przez całe życie i zaliczania wyższego poziomu wtedy, gdy ktoś będzie tego potrzebował, takie będą wymagania do dalszej edukacji lub, gdy ktoś "dorośnie" do takiej potrzeby, zainteresuje się rozwojem w danej dziedzinie wiedzy i umiejetnosci.

Moja propozycja wynika z doświadczeń i wiedzy, która wsparła i wspiera moje innowacyjne rozwiązania. Ale też z troski o człowieka, któremu nie służą praktyki, które od dziesięcioleci są powielane.

Zbyt wielu ludziom nie tylko nie służą, ale wręcz szkodzą.

Anna Szulc - Innowatorka EMPATYCZNEJ EDUKACJI Autorka innowacyjnej metody oceniania ERAS (EWALUACJA RELACYJNA ANNY SZULC)    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Anna Szulc - Innowatorka EMPATYCZNEJ EDUKACJI Autorka innowacyjnej metody oceniania ERAS (EWALUACJA RELACYJNA ANNY SZULC) będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: