NIE dla ścieków na Polach Osobowickich!
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji NIE dla ścieków na Polach Osobowickich!
Gość |
#12015-06-22 08:10Ponieważ cenię sobie przyjazne środowisko nie tylko dla ludzi ,ale i zwierząt |
Gość |
#22015-06-23 08:13Ze względu na obniżenie komfortu życia okolicznych mieszkańców i dewastację środowiska. Ścieki powinny być kierowane do oczyszczalni a nie po prostu wylewane na pola. |
Gość |
#32015-06-23 20:28Podpisałam tę petycję, bo nie chciałabym ,aby moja rodzina-z małymi dziećmi- była narażona na wszechobecny smród i choroby jako następstwa zaistniałych zmian. |
Gość |
#42015-06-24 05:37Ponieważ mieszkam w okolicy i chcę żyć w normalnych warunkach, a jednocześnie zależy mi na przyrodzie i naturze. |
Gość |
#52015-06-24 05:40Mieszkam blisko planowanej lokalizacji oczyszczalni i obawiam się zanieczyszczenia powietrza. Cenię sobie uroki życia w zgodzie z naturą, spokój i świeże powietrze. |
Gość |
#62015-06-24 06:30Jestem mieszkańcem regionu, którego bezpośrenio dotyczy problem. To chyba wiele wyjaśnia. |
Ann |
#72015-06-24 07:28po to jest oczyszczalnia, zeby raz na zawsze skonczyc z niszczeniem srodowiska na polnocy Wroclawia... |
Gość |
#82015-06-24 10:07Mieszkam w okolicy,. Smród z pól irygacyjnych i plaga komarów bardzo skutecznie utrudniało nam życie. Jeśli ścieki powrócą na pola Osobowic znów nad naszymi osiedlami unosić się będzie fetor a naturalni konsumenci komarów i ich larw nie będą miały możliwości rozwoju. |
Gość |
#9 Artykuł w dzisiejszej wyborczej (25.06)2015-06-25 06:56"Mieszkańcy pytają, czy nie można byłoby pobierać wody z Odry, zamiast przepompowywać ścieki? Jest taka możliwość, ale według profesora Łomotowskiego byłoby to nieekonomiczne. - Drogo by to kosztowało podatnika, a formalności zabrałyby dużo czasu." Jasne, za drogo, lepiej lać śmierdzące ścieki. MPWiK robi interes. Projekt za grube pieniądze, odtwarzanie całej struktury, ale "za drogo" na doprowadzenie czystej wody. Bez komentarza. |
RAF |
#10 Re: Artykuł w dzisiejszej wyborczej (25.06)2015-06-25 07:15#9: - Artykuł w dzisiejszej wyborczej (25.06) Tak jakby pompowanie ścieków komunalnych odbywało się za darmo |
konsument |
#112015-06-26 07:30Co na to deweloperzy?Kto kupi/wynajmie w takiej sytuacji? |
Gość |
#122015-06-26 10:41Pan prezydent Wrocławia tak bardzo się chełpi swoimi innowacjami na tle "zacofanej Warszawy" ( i muszę szczerze przyznać, że momentami się z nim zgodzę), ale to jest jak spuszczenie na ten cały ogrom pracy władz Wrocławia wody z sedesu! U nas kilka lat męczyli się z Czajką by działała, była pod dachem, nie zanieczyszczała, nie wydzielała odoru i rozwiązała właśnie takie problemy. Panie Prezydencie: bardzo proszę pamiętać o podstawowych kwestiach problematycznych dla miasta Wrocław - perły naszego państwa. |
Gość |
#142015-06-27 15:12Pora zacząć chronić przyrodę i ludzi mieszkających w okolicy, a nie działać na ich szkodę. |
Gość |
#152015-06-27 15:17Podpisałam bo popieram sprzeciw , to degradacja środowiska dla zwierząt i działanie na szkodę rozbudowującego się osiedla w Lipie Piotrowskiej . |
Gość |
#162015-06-27 20:40Ponieważ jestem Mieszkancem Wrocławia jak i Osobowic i mam dosc zatruwania srodowiska tymi sciekami |
Dawid |
#18 Sprzeciw!2015-06-30 08:07Niestety, nie macie Państwo racji. Nie rozumiecie jednej, kluczowej sprawy. Łęgi w tym miejscu powstały właśnie dlatego, że obszar ten jest nawadniany ściekami. To dzięki nim rozwijają się na danym obszarze liczne mikroorganizmy, dzięki którym z kolei możliwy jest dalszy rozrost łańcucha pokarmowego, aż do ukochanych przez ekologów żuczków i ptaszków. Zaprzestanie tej działalności szybko doprowadziłoby do przekształcenia tego terenu w pustynię ekologiczną. Z jednej strony troszczą się Państwo o ekologię, z drugiej obawiają przykrych zapachów (zredukowanych do minimum - deszczówka tak nie śmierdzi). Przecież to niedorzeczne. |
Gość |
#19 Re: Sprzeciw!2015-06-30 09:57Sugerujemy zapoznanie się z opracowaniami florystycznymi i faunistycznymi na temat Pól Osobowickich, które powstały m.in. w Instytucie Zoologicznym oraz w Zakładzie Bioróżnorodności i Ochrony Szaty Roślinnej Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Instytucie Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN w Poznaniu, a także z rozwiązaniami przekształcenia byłych pół irygacyjnych w miejsca ochrony przyrody w innych państwach (Niemcy, Holandia, Wielka Brytania). Nie ma sprzeczności między oczekiwaniami mieszkańców pobliskich osiedli, aby nie zatruwano ich fetorem i troską o ochronę środowiska przed degradacją z powodu dalszego odprowadzania zanieczyszczeń (nie tylko biologicznych) do gleby, wód powierzchniowych i gruntowych oraz powietrza (fetor to także zanieczyszczanie powietrza, ale nie tylko o substancje odorogenne chodzi) . |
Mala Mi |
#20 Re: Sprzeciw!2015-06-30 12:05Rozumiemy doskonale wszystkie te aspekty. Codziennie przechodzimy, przejezdzamy przez te tereny. Kazde opracowanie potwierdza, ze scieki negatywnie wplywaja na rozwoj ekosystemu a najbardziej na plodnosc plazow. Miasto nie ma zamiaru tam pompowac deszczowki tylko kanalizacje ogolnosplawna, a ta smierdzi, jest toksyczna. |
Gość |
#212015-06-30 14:09Jestem przeciwna wszelkim decyzjom obecnych władz. Nie myślą o ludziach |
Gość |
#222015-06-30 18:14Dlatego podpisałam tą petycje bo mieszkam w Lipie Piotrowskiej od urodzenia a mam 56 lat i wiem jak rano i wieczorem śmierdziało z łąk. . Osiedle Lipa Piotrowska, oraz łąki irygacyjne przecina Autostrada i wjeżdżając na teren łąk irygacyjnych unosił się obrzydliwy fetor tak jakby przejeżdżało się przez szambo. Ten zapach chyba nie jest najlepszą wizytówką Wrocławia, a my mieszkańcy Lipy Piotrowskiej znosiliśmy ten zapach od kilku dziesięciu lat. Poza tym teren ten stal się wylęgarnią komarów, które są bardzo uciążliwe, gryzące i uniemożliwiające przebywanie na przydomowych podwórkach i ogrodach. |
Gość |
#232015-06-30 19:21To wstyd dla Wrocławia, żeby w naszym mieście, "załatwiało się" w ten sposób oczyszczanie ścieków, kosztem mieszkańców i przyrody !!! |
Ann |
#24 wstyd2015-06-30 21:07To wprost niewiarygodne, ze miasto chce kierowac scieki z kanalizacji ogolnosplawnej na pola przy samym osiedlu. To samo miasto ostatnio wydało wiele zezwolen na budowe przy tych polach domow i blokow... deklarujac, ze scieki przejmie Janowek. Kanalizacja ogolnosplawna to nie deszczowka - ludzie poczytajcie najpierw o kanalizacji we Wroclawiu!!! Dziwia mnie broniace inwestycji teksty mieszkancow innych osiedli, ktorzy nigdy nie byli na polach, nie znaja terenu, nie wiedza, ze sa na nim rzeki, ktore go nawadniaja i moga bardziej nawodnic. Jaki ma sens wylewanie sciekow przy samym osiedlu? Pola maja 1000 ha a wybrano 140 ha najblizej domow. To znowui zatruje wode na osiedlu. Projekt rozwiazania nie zawiera zadnej analizy wplywu na mieszkancow... a ma kilkadziesiat stron opisujacych negatywny wplyw na zwierzeta. Mozna przypuszczac, ze na ludzi wplynie tak samo albo i gorzej. |
Gość |
#252015-07-01 15:36Dość tworzenia pól irygacyjnych w sercu osiedla i bezposrednim sąsiedztwie siedzib ludzkich. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
43772 Utworzone: 2024-04-25
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
1176 Utworzone: 2024-12-21
NIE dla końca vapowania w Polsce
1350 Utworzone: 2024-12-12
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
267 Utworzone: 2024-12-17
Petycja w interesie publicznym mająca na celu podjęcie przeciwdziałań w przypadku tworzenia na terenie województwa Centrów Integracji Cudzoziemców, oraz ośrodków dla imigrantów
224 Utworzone: 2024-12-24
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
223 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
356 Utworzone: 2024-12-17
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
183 Utworzone: 2024-12-19
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
581 Utworzone: 2024-11-25
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5403 Utworzone: 2024-09-23
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
461 Utworzone: 2024-12-15
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2764 Utworzone: 2024-11-15
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
96 Utworzone: 2024-12-20
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
240 Utworzone: 2024-12-17
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
370 Utworzone: 2024-12-18
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1572 Utworzone: 2024-11-28
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
1087 Utworzone: 2024-11-06
Równy dostęp do leczenia niepłodności i zabezpieczania płodności dla wszystkich kobiet!
65 Utworzone: 2024-12-17
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
569 Utworzone: 2024-10-17
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie odwołania ze stanowiska obecnego dyrektora Zarządu Transportu Publicznego
350 Utworzone: 2024-12-03