Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja w obronie polskiej szkoły
jangra |
#8022016-08-24 19:17Nie godzę się na totalne psucie bez sensu tego co dobrze funkcjonuje
|
kattasia |
#8032016-08-24 19:23Nie rozumiem jak można bez konsultacji z nauczycielami, bez gotowych programów nauczania, podręczników, dostosowanych szkół wprowadzać "lepsze zmiany". Dla kogo lepsze? bo napewno nie dla uczniów! |
Gość |
#8042016-08-24 19:24Jest to mój udział w walce o normalną szkołę - szkołę bez politykierstwa PIS |
Gość |
#8052016-08-24 19:29nie niszczymy tego co zostało już wypracowane, powrót do starego jest destrukcyjny a nie kreatywny, jest tyle innych możliwości przekazania finansów na edukację a nie marnotrawienia pieniędzy na kolejne niepotrzebne zmiany, brak szacunku dla młodzieży rodziców i nauczycieli, a ta zmiana dodatkowo spowoduje obniżenie poziomu wiedzy kolejnego pokolenia |
Gość |
#806 Re:2016-08-24 19:51 W wiadomościach 22.08. podawana była informacja o 16.latku, który uciekał przed policją samochodem z prędkością 140 km/godz. Jechał chodnikiem i w policjanta rzucił nożem. Policjant postrzelił go w kostkę. Dziennikarz mówił o grożących konsekwencjach nieletniemu Zajmie się nim Sąd Rodzinny i Nieletnich, który może zastosować wobec nieletniego środek wychowawczy, np. umieścić go w ośrodku wychowawczym, albo w innej placówce ( to może być Dom Dziecka, rodzina zastępcza, gdy okaże się, że jego rodzina z jakichś powodów nie może nad nim należycie sprawować swojej roli), może zostać objęty nadzorem kuratora |
Ania |
#807 Stabilnośc w nauce powinna być zasadą2016-08-24 21:14Wszelkie gwaltowne zmiany wiecej szkodzą nauce niż jej pomagają. Jak można dobrze się przygotować do matury jak kilka razy w ciągu nauki zmieniają się zasady? A jak mają pracować nauczyciele gdy nie znają tych zasad ?! ZGROZA |
Gość |
#8082016-08-24 21:40Edukacje w Polsce należy poprawić a nie burzyć i wracać do roku 1999. |
Gość |
#810 Re: Stabilnośc w nauce powinna być zasadą2016-08-25 05:37#807: Ania - Stabilnośc w nauce powinna być zasadą O jakie zmiany chodzi MEN? Pilnie sie przyglądam i nie widzę "dobrej zmiany". Pani minister sprawia wrażenia jakby albo sama nie wie jakie zmiany przyniosą jej pomysłyy, albo (i) ma poważny problem z liczeniem w zakresie 9 (!!!). Śmie nam - nauczycielom i społeczeństwu mówić, że nauczyciele nie stracą pracy, bo większość szkół, to zespoły (mysli chyba o szkołe podstawowej i gimnazjum, ale nie jestem pewna, że myśli!) i połączą się, więc nauczyciele nie stracą pracy. Pani minister! 6+3=9, a Wasz pomysł na podstawówkę, to 8. Dziecko z "zerówki" wie, że 8 to mniej, niż 9. Przy wprowadzaniu poprzedniej reformy, też było słychać o niżu demogrsficznym. To zdarta płyta polityków! A co z nauczycielami samodzielnych jednostek? Tu nie chodzi o jakąś reforme edukacji, więc o co? MEN! Tośmy się doczekali ... |
Gość |
#8112016-08-25 05:45Ponieważ za tymi zmianami nie idzie nic poza sama chęcią zmian. Nie można grać przyszłością dzieci i młodzieży tylko po to, aby "udowodnić" że poprzednicy byli źli. A tej władzy tylko ten cel przyświeca. Smutne... |
Gość |
#8122016-08-25 06:16Mam za sobą 29 lat pracy w szkole. Już kilkakrotnie "brałam udział " w kolejnych reformach oświatowych. Dokształcałam się, podnosiłam swoje kwalifikacje. Ale wciąż uważam że polskie szkoły są niedofinansowane. Nie ma pieniędzy na kółka zainteresowań, wycieczki- do teatru, ciekawych miejsc... W ciągu tych lat obcięto znaczną ilość obowiązkowych zajęć dydaktycznych. Itd...itp... |
Gość |
#8132016-08-25 08:05"Dopiero co" polski system edukacji ustabilizował się po zmianie wprowadzającej gimnazja, w tym momencie robienie zmiany powrotnej to krok w tył i wyrzucenie masy pieniędzy w błoto... |
Gość |
#8152016-08-25 08:17Można robić reformę szkolnictwa, ale trzeba to robić z głową, a nie na zasadzie zrzucania bomby atomowej, jak próbuje to zrobić obecna pani minister. |
Gość |
#8162016-08-25 09:11Moje dziecko będzie ofiarą tej dobrej zmiany. Mam już dość tego co wyczynia ta ekipa. |
Gość |
#8182016-08-25 11:05Such decline goes in a way that defies all pedagogical theories. From all Europe it sounds really terrible. |
Gość |
#8202016-08-25 16:54Boję się, że jeden nauczyciel bez przygotowania będzie znów uczył kilku przedmiotów, aby mieć etat w jednej szkole podstawowej(jak było dawniej), albo będzie musiał objeżdżać kilka szkół i taki zabiegany nie będzie dostępny ani dla uczniów ani dla rodziców. |
Gość |
#8212016-08-25 17:40Nie lubię molochów. Prze 7 lat pracowałam w rozkrzyczanej szkole podstawowej, gdzie na korytarzu tabuny maluchów goniło tam i z powrotem wrzeszcząc do siebie. Nauczyciel dyżurujący musiał to wszystko ogarniać. Małe kameralne gimnazjum, w którym teraz pracuję daje spokój i wyciszenie się uczniom na przerwach. To dobre w trudnym wieku dojrzewania. Dajmy naszym dzieciom dojrzewać w spokoju. |
Gość |
#8222016-08-25 17:46Tzw. "dobra zmiana" wg PiS-u to tani populizm: programy typu 500 plus to nic innego, jak życie na kredyt, to prosta droga do kazusu Grecji! PiS w oświacie i kulturze rozpoczął po 25 pazdziernika 2015 r. walkę o rząd dusz i tzw. politykę historyczna. Monopol na prawdę historyczna dla jednej partii, to nic innego, jak recydywa PRL-u. Nie ma i nie bedzie na tego typu działania mojej zgody! Mowię stanowcze: NIE! Apeluje do ludzi rozsądnych i myślących krytycznie i kreatywnie: organizujemy sie w Kluby Obywatelskiego Nieposluszenstwa wobec szkodliwych zmian dokonywanych przez PiS, m.in. w zakresie kultury, walki z Trybunałem Konstytucyjnym, a ostatnio takze w edukacji. Ta ostatnia zmiana ma moim zdaniem dwa cele: kadrowy i programowo-podręcznikowy. Wymiana dyrektorów i nowe podreczniki- szczególnie do nauczania historii- to jest istota tzw. dobrej zmiany wg PiS. Tym działaniom rownież mowię: NIE! Zycze wiele zdrowego rozsądku oraz poczucia humoru- to moje credo nauczycielskie realizowane od ponad 30 lat. Obysmy zdrowi byli i " róbmy swoje". dla siebie i dla naszych uczennic i uczniów! |
Gość |
#8232016-08-25 18:49Świadomie posłałam w 2011 roku 6-letniego wówczas syna do szkoły, m.in. dlatego, żeby oszczędzić mu "podwójnego rocznika" na każdym etapie edukacji. Nie żałuję tej decyzji pomimo faktu, iż w 2012 roku rząd wycofał się z obowiązku szkolnego dla sześciolatków. Uważam, że zarówno program, jak i warunki nauczania są dostosowane do poziomu sześciolatków. Nie zgadzam się zatem, aby teraz syn miał być poddany wątpliwej jakości eksperymentowi "reformy" , która jest tylko i wyłącznie niewyobrażalnym krokiem wstecz polskiej edukacji. Nawet za moich czasów w ośmioklasowej podstawówce nauczanie początkowe ograniczało się do 3 lat! |
Katarzyna Gość |
#8242016-08-26 09:40Zmiany wprowadzane bez ładu i składu, bez planu, nie dadzą nic poza chaosem. Obecne władze wsparły wprowadzenie funkcjonującego na dzień dzisiejszy systemu, więc zamiast stawiać wszystko do góry nogami, powinny go udoskonalać, z głową oczywiście. Jednak czego można się spodziewać po ludziach niedouczonych, którzy miast doskonalić siebie, popisują się w mediach ignorancją, będąc jeszcze z tego dumnymi? Nie zgadzam się na te zmiany! Żądam mądrych decyzji w sprawie dotyczącej żywo mojego syna! Nie głosowałam na obecne władze i muszę się pogodzić z ich obecnością na najwyższych stanowiskach w Polsce, jednak nie pogodzę się z ignorowaniem moich i mojego dziecka potrzeb! |
Gość |
#8252016-08-26 10:01Mam poważne obawy, czy pani minister zdaje sobie sprawę z tego co robi. Każda zmiana niesie ze sobą wiele kosztów, dlatego powinna być poprzedzona starannymi, wieloletnimi przygotowaniami. Warto pomyśleć o tym, by osiągnąć integrację gimnazjów i liceów. Nie wszyscy idą do liceum, trzeba dać jak najdłużej dzieciom szansę kształcenia ogólnego. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
22682 Utworzone: 2024-04-25
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1507 Utworzone: 2024-11-18
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3559 Utworzone: 2024-11-14
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1560 Utworzone: 2024-11-15
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101084 Utworzone: 2024-11-13
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
931 Utworzone: 2024-11-19
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
65 Utworzone: 2024-11-21
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4331 Utworzone: 2024-09-23
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
414 Utworzone: 2024-11-06
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17368 Utworzone: 2023-10-23
Petycja o poprawę bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych przy ul. Koszykowej w Malborku
527 Utworzone: 2023-11-15
Otwarty List do Generała Rajmunda Andrzejczaka aby kandydował na prezydenta Polski
622 Utworzone: 2024-11-09
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1601 Utworzone: 2024-11-08
Poprawa połączeń kolejowych dla mieszkańców Pruszcza Gdańskiego i powiatu gdańskiego - apel mieszkańców i radnych DziałaMy
221 Utworzone: 2024-11-16
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7527 Utworzone: 2022-12-31
Uratujmy stary gmach szkoły przed zniszczeniem
28 Utworzone: 2024-11-20
PETYCJA MIESZKAŃCÓW JAWORZNA W SPRAWIE LASÓW SPOŁECZNYCH
27 Utworzone: 2024-11-22
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1937 Utworzone: 2024-11-16
Petycja w sprawie pociągnięcia do odpowiedzialności zawodowej pani Krystyny Ptok.
164 Utworzone: 2024-11-18
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
422 Utworzone: 2024-11-09