Petycja w obronie polskiej szkoły

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja w obronie polskiej szkoły

Gość

2016-08-22 08:01

Od wielu lat kompletowałam pomoce do nauki przyrody( przedmiot obejmujący: biologię, geografię, fizykę i chemię) w klasach 4-6. Pozbyłam się pomocy dla klas starszych(7-8), pozyskałam sponsorów, kupiłam nowe piękne pomoce, a teraz moja 15 letnia praca zostanie wyrzucona do kosza, rozpocznie się zbieranie od nowa.

Gość

2016-08-22 20:10

Dotychczasowy system nie jest zły, szkoda tego wspólnego dorobku nauczycieli, dzieci, rodziców i innych instytucji współpracujących ze szkołą.Dajmy te pieniądze szkołom, a nie wyrzucajmy ich w błoto,skoro one się znalazły nie wiadomo skąd.Ucierpią na tym przede wszystkim nasze dzieci.!!!!!!!!
zawiedziony

2016-08-22 21:49

ZNP - jedno wielkie pozerstwo. Niby przeciw, a co zrobiliście żeby temu zapobiec? 

Jakby wam odebrać 300 zł wszystkim nauczycielom, to byście pod sejmem stali i strajkowali, 1.09 nikt by do szkoły nie przyszedł.. a jak cofają w rozwoju nasze dzieci to ... tylko na jakieś durne petycje was stać? 

Prawda jest taka że zmiany są wszystkim na rękę: wydawnictwom, politykom, również nauczycielom - bo jednak większe grono na zmianach zyska (nauczyciele SP I liceów). Tracę do Was resztki szacunku.

Gość

#779 Re:

2016-08-22 23:25

#778: zawiedziony -  

Nie wiem kto traci na tym szacunku, ale są tacy, którzy walaczą w osamotnieniu, bo w tym naszym życiu, to jak w najce: "Wszyscy... Każdy.... Nikt ".

Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)

2016-08-23 05:51

Gość

2016-08-23 06:06

Dziecko posłane do szkoły jako sześciolatek, teraz na rok przed klasą gimnazjalną kolejna reforma, która skraca edukację dziecka z 9 do 8 lat przed szkołą średnią. Jaką szansę mają dzieci z tego rocznika żeby dostać się do dobrego liceum i na studia kiedy spotkają się dwa roczniki te kończące ostatni raz gimnazjum i te które pierwszy rok pójdą drogą po reformie? Jak szkolnictwo ma być przygotowane na nadrobienie straty edukacji 1 roku i jak mają to nadrobić dzieci- będą osobne egzaminy do szkół średnich? Skrócone Jej dzieciństwo podwójnie raz, że poszła do szkoły wcześniej a teraz jeszcze wcześniej skończy edukację i po co? Żeby pracować na emerytury dla tych co mają takie pomysły?

Gość

2016-08-23 06:27

edukacja wymaga wsparcia i rozwagi, a nie populistycznych i politycznych decyzji; nie marnujmy pieniędzy i wysiłku wielu ludzi, którzy swoją determinacją spowodowali, że gimnazja w coraz większym stopniu są szkołami wspierającymi i rozwijającymi młodzież - powrót nastolatków do szkoły podstawowej nie przygotuje ich do życia we współczesnym świecie!

Gość

2016-08-23 17:05

Podpisałam petycję, ponieważ widziałam ile wysiłku włożyli nauczyciele, rodzice i nawet sami uczniowie w to, by powstały gimnazja, by były to szkoły na miarę XXI wieku. Wiem również ile jakie w związku z tym poniesiono koszty finansowe. Były to pieniądze moje, nasze. Z obawą patrzę na burzenie tradycji. Nie jest to tradycja od wieków, ale JUŻ TRADYCJA.

Gość

2016-08-23 20:12

Takiego chaosu, jaki nas czeka w oświacie jeszcze nie było!!! Rodzice obudźcie się!! Nie rozumiem dlaczego "mądrzy" w naszym rządzie nie wzorują się na rozwiązaniach krajów cywilizowanych, tylko wprowadzają nam system doskonale sprawdzający się w ... Afryce!!

Gość

2016-08-24 09:00

Bo czasy komuny pamiętam zbyt dobrze. Nie chcę powrotu do bylejakości.

Gość

2016-08-24 12:13

Nie chcę aby dzieci były ofiarami wojen na szczeblu politycznym. Jestem za zmianami w szkolnictwie ale nie tymi, które zaproponowano. Chcę postępu dla naszych dzieci, nie zaś cofania ich w rozwoju.

Gość

2016-08-24 12:23

Nie robcie idiotycznych zmian, ktore pociagaja za soba tyle szkod.

Gość

2016-08-24 12:34

Bo niepotrzebny jest nowy bałagan szkolny...dajmy spokój dzieciom, rodzicom i nauczycielom. Dzieci mają się uczyć, a nie przeżywać kolejną rewolucję tylko dlatego, bo politycy coś sobie wymyślili...!

Gość

2016-08-24 12:46

Mój 13-letni syn właśnie rozpoczyna gimnazjum. Oznacza to, że za 3 lata spotka się z pierwszym rocznikiem "zreformowanej" 8-klasowej podstawówki. Konkurencja do liceum będzie podwójna. Propozycja pseudo-reformy oświaty nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia poza sentymentem do "starych dobrych czasów". To policzek dla społeczeństwa. Pseudokonsultacje były drugim policzkiem. Nie zgadzam się na psucie polskiej oświaty, na ignorancję i autorytarne traktowanie społeczeństwa przez obecną władzę.

Gość

2016-08-24 12:56

Polska szkoła potrzebuje spokoju i rozwagi, a nie chaosu co kilka lat.
Dorota

2016-08-24 13:01

Boję się o przyszłość mojego dziecka. Właśnie rozpocznie naukę w gimnazjum, a za 3 lata będzie próbował dostać się do szkoły średniej. Razem z absolwentami 8-letniej szkoły podstawowej. Rekrutacja z dwóch roczników! Szkoły nie są z gumy, wybiorą sobie samych wybitnych. A co z resztą młodzieży? Czy ktoś o tym myśli?

Gość

2016-08-24 13:19

Uważam, że obecny system się sprawdza. Należy go doskonalić. Jestem przeciwna likwidacji gimnazjów i wprowadzania chaosu.

Gość

2016-08-24 13:28

Dzieci przyzwyczaiły się do tego,że po 6 klasie idą do gimnazjum.Jest to dla nich bardzo dobre rozwiązanie,ponieważ uczą się poznawać nowe otoczenie,warunki,oczekiwania,dzięki którym rozwijają swoje jeszcze młode,ale bardzo istotne nawyki i umiejętności społeczne przydatne w codziennym życiu.Cofanie ich do szkół 8-letnich rodzice z którymi ja rozmawiam,są zaniepokojeni,ponieważ bardzo często to właśnie dzieci chcą zmienić kolegów,nauczycieli i to ciągłe,jedno środowisko.W tej chwili wkraczamy w zacofanie i to mocne.Życie zmusza nas do zmian,podejmowania decyzji,więc dzieci powinny powoli się tego uczyć.

Gość

2016-08-24 14:29

problem w szkolnictwie nie wynika bynajmniej z podziału na podstawówkę, gimnazjum itd.

Gość

2016-08-24 14:49

Nie zgodzę się na uwstecznianie polskiej nauki.

Gość

2016-08-24 16:17

Dlaczego PiS zmienia nasz dobry system szkolnictwa? Uważam dotychczasowy model szkolnictwa za dobry. Sześcioletnia szkoła podstawowa, 3 letnie gimnazjum oraz 3 letnie liceum jest systemem ok. A PiS pragnie wszystko zniszczyć. Mówi mi,PiS owi nie.

Gość

2016-08-24 16:44

Chcę,żeby unowocześniać szkolnictwo a nie niszczyć je bez sensu

Gość

2016-08-24 16:50

Jestem emerytowanym nauczycielem mam wnuki w wieku szkolnym i jako były pedagog jestem przerażona jaka edukacja będzie serwowana dzieciakom wg.dobrej zmiany..To nasze dzieci i wnuki więc nie pozwalamy na psucie szkolnictwa....Mamy do tego pełne prawo bo to nasz kraj .
Martyna
Gość

2016-08-24 17:16

Uważam, że zmiany proponowane przez obecny obóz rządzący przyniosą polskiej szkole więcej szkody niż pożytku. Reforma oświaty jest potrzebna, ale nie w tak drastycznej (i kosztownej!) formie.

Gość

2016-08-24 17:56

Bo tak trzeba. Nie można tylko burzyć, trzeba działać, poprawiać, ale nie burzyć.