Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Gość |
#651 PREZES2012-02-24 18:12Czy Ktoś może mi odpowiedzieć, jakie grzechy popełnili lokatorzy, że nie przekształcono im mieszkań od 1994r a teraz tylko przez jeden rok będzie można to uczynić tz do 23 lutego 2012r. Kto tu jest winny, oszukany czy oszukujacy. Podobnie jak Nasze Mieszkania, żle to widze. Ten wyrok trybunalu to błazenada a nie sprawiedliwość. |
Gość |
#652 lokator-emeryt2012-02-24 18:19Jaką szanse obecnie mają Ci co z niewiedzy do tej pory nie zlożyli nawet wniosków do spółdzielni? Czy ktoś może mi podac jak ruszyć sprawe. Jestem z Bytomia. |
Ruch "TK 14 ..." |
#653 Ruch nasz, aby pomóc Forum TEMIDY, i aby nie uczestniczyć w haosie, może celowym - wyprowadza się2012-02-24 20:06PRZEPRASZAMY. Życzymy powodzenia. Jeżeli jest uczciwe - to samo o tym informuje. I doradzamy wiarę w siebie a następnie w TEMIDĘ, której zapisy niezwykle cenimy, wykorzystujemy i będziemy nadal wydrukowywać i upowszechniać w podpowiedziach Spółdzielcom co mają robić - o ile zechcą nas o to zapytać. I będziemy zadowoleni jeśli nasza podpowiedź - pomogła w samodzielnych krokach. A jeżeli mówimy o prezesach, jak powyżej-niedowiarkach, malkontentach - to doradzamy: bądźcie SPÓŁDZIELCY PREZESAMI WŁASNEGO ŻYCIA i PREZESAMI WŁASNYCH SPRAW. Własnego interesu. Przeczytajcie wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 14 lutego 2012 r. raz, drugi i trzeci - aż do pełnego samodzielnego zrozumienia. Poskładajcie w miarę szybko osobiście podania. Jak - gdzie - podpowie TEMIDA. Możliwe, że mailem. Za rok - można być właścicielem mieszkania. Za rok można też obudzić się z rękami w nocniku. Ruch nasz koncentruje się od teraz na współpracy ze Spółdzielcami w Krakowie. Kraków jest naszym naturalnym środowiskiem. I faktycznie - lepiej znamy sprawy nam bliskie i Krakowiaków. |
Gość |
#6542012-02-24 22:00Tez tak to widzę. Wyrok Trybunalu K z 14-go lutego popycha spółdzielców tylko w strone Sądów.W spółdzielniach nic sie nie dzieje,więc będą kolejne pozwy sądowe.Jeśli zakwestionują art 49 w przyszlości to moze wymienieni wyżej malkontenci będą mieć racje. |
TEMIDA |
#655 Re: WZ2012-02-25 00:19Zdobycie mieszkania to bardzo konkretny cel. Nasza bablanina w internecie jest po to, żeby ludzie wiedzieli, że od 15 lipca 2009 r. ich mieszkanie należy im się za darmo, jeśli nie mają długu czynszowego. I żeby jeszcze wiedzieli, że jeśli prezesi i sędziowie mówią im co innego, to po prostu ordynarnie kłamią, więc ludzie powinni się ruszyć i poprzeć tych, którzy usiłują zmusić presesów i sędziów do tego, żeby zrobili co do nich należy. Przykładem takiego poparcia jest chociażby złożenie podpisu pod naszą petycją i wyrażenie na tym forum swojego niezadowolenia z lekceważącego stosunku prezesów i sędziów do obowiązującego prawa. Wyrok Trybunału jest po to, żeby ludzie wiedzieli, że okres "za darmo" będzie obowiązywał jeszcze przez rok. Prezesi i sędziowie zrobią w tym czasie wszystko aby utrudnić nam wykorzystanie tego czasu na naszą korzyść. Bez wątpienia ustalili już scenariusz. Naszym zadaniem jest nie dopuścić do tego, żeby powiodły się ich plany dalszego działania na naszą szkodę. Nasz plan działania będzie miał dwa etapy. 1) W pierwszej kolejności musimy zadbać o procesy. Wszyscy więc Ci, którzy mają sprawy w sądach w ciagu przyszłego tygodnia powinni nalegać na swojego adwokata, aby ten podjął próbę ustalenia z sądem terminu wznowienia postępowania. I każdy na tym forum niech napisze jaką uzyskał odpowiedź. Po tygodniu powiemy co dalej. 2) Drugi etap jest dla tych, którzy jeszcze nie wykupili mieszkań i nie maja sprawy w sądzie. Ten etap to bardziej rozległe działanie. Trzeba bowiem zaktywizować wszystkie Kluby Parlamentarne, aby posłowie w korzystny dla nas sposób poprawili nasz przepis, który straci moc prawną za rok. Tym drugim etapem mogę się zając pod warunkiem, że Ci których sprawa dotyczy dołączą do członków naszego stowarzyszenia. Nasze stowarzyszenie nie może przecież reprezentować martwych dusz. |
TEMIDA |
#656 Re: lokator-emeryt2012-02-25 01:36Proszę jutro złożyć wniosek w spółdzielni. Wnioski można składać nawet teraz. Może w ciągu tych 12 miesięcy Pana spóldzielnia zdąży go zrealizować. Jeśli uzyskamy poparcie takich spóźnionych jak Pan i tych, którym Prezesi nie zrealizowali wniosków do tej pory, będziemy się starać wpływać na posłów aby nasz przepis reaktywowali na korzystnych dla nas zasadach. |
TEMIDA |
#657 Do pełnomocników procesowych2012-02-25 12:52Art. 180, § 1, pkt. 4 Kodeksu Postępowania Cywilnego stanowi: 4)gdy rozstrzygnięcie sprawy zależy od wyniku innego postępowania – z chwilą uprawomocnienia się orzeczenia kończącego to postępowanie; sąd może jednak i przedtem, stosownie do okoliczności, podjąć dalsze postępowanie. |
TEMIDA |
#658 Re: Do pełnomocników procesowych2012-02-25 14:17#657: TEMIDA - Do pełnomocników procesowych Ponieważ nasz pełnomocnik procesowy Pan Mecenas Borys Budka ma wyłączony telefon wystosowaliśmy do niego na adres mejlowy pocztę następującej treści: Witam Pana Mecenasa W związku z publikacją w Dzienniku Ustaw z dnia 22 lutego 2012 r. nr. 37 , poz. 201 wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dn. 14 lutego 2012r. w naszej sprawie, prosimy o uzgodnienie z Sędzią Ewą Dawczak – Schaefer terminu wznowienia zawieszonego postępowania w trybie art. 180, § 1, pkt. 4 Kodeksu Postępowania Cywilnego. Prosimy również o złożenie do akt sprawy wniosku o uznanie przez pozwaną naszego powództwa . Z poważaniem Prezes Stowarzyszenia TEMIDA Leokadia Rybicka- Nau |
Gość |
#659 1112012-02-25 22:41Jestem zawiedziony postawą spółdzielców. No bo jak można czytać i czerpać wiadomości z tego FORUM a nie udzielać sie w dyskusji.Temida wywalczyla lokatorom korzystny wyrok w trybunale. Codziennie publikuje tu cenne rady dla lokatorów. Monituje do pełnomocników,sędziów,posłów a społeczeństwo milczy.Ludzie jeśli to czytacie, to wierzcie,Wasze informacje i ewentualne samodzielne dzialanie jest bardzo ważnym wsparciem ale cokolwiek napiszcie o tym. Piszcie i inspiruicje tych co walczą o sprawy Wasze i Waszych dzieci. No i .... dzięki Temida. |
Gość |
#6602012-02-25 22:59Aleksander Trzaska przesłał informacje esemesową,że nie zajmuje sie sprawami najemców bo coś tam z Nim nie uregulował przewodniczący Stoważyszenia??????? |
TEMIDA |
#661 Re:2012-02-25 23:43Pan Mecenas Aleksander Trzaska niech Wam nie wmawia ciemnoty. Oprócz tego, co już od Was wykasował dostanie jeszcze wynagrodzenie, które pokryje Spółdzielnia LUIZA. Pan Mecenas, jak się wydaje, oczekuje od Waszej sprawy podwójnej gratyfikacji. To więc, co Wam odpowiedział, jest zwykłym wykrętem. |
TEMIDA |
#662 Re: 1112012-02-25 23:45Podziękowania przyjęte, Sznowny Gościu :) |
TEMIDA |
#663 Re: pomoc prawna2012-02-26 01:39Proponujemy Koleżance z okolic Tarnowa, która prosiła o pomoc prawną, kontakt na adres mejlowy ruda.temida@op.pl Adwokata jej nie polecimy, bo nie chcemy oddawać jej lwiej przysługi, ale możemy udostępnić wzór pozwu o zobowiązanie spóldzielni do złożenia oświadczenia woli w sprawie przeniesienia na najemcę odrębnej własności lokalu. |
Gość |
#664 Spoldzielca 1542012-02-26 12:18Na www.gazeta.pl w dziale biznes znajduje sie artykol o spoldzielniach, ktory potwierdza niektore zamieszczone wyzej wypowiedzi. |
TEMIDA |
#665 Re: Re: Do pełnomocników procesowych2012-02-26 14:57#658: TEMIDA - Re: Do pełnomocników procesowych Telefon Pana Mecenasa Borysa Budki jest już zalogowany w sieci ale Pan Mecenas nie odpowiada na nasze połczenia. Nie ma też odpowiedzi na pocztę wysłaną do niego drogą elektroniczną. Nie może być mowy o tym, że o niej nie wie, ponieważ o wysłanym mejlu poinformowaliśmy Pana Mecenasa sms-em. |
Gość 666 |
#666 A MOŻE pan adwokat ... - jest POSŁEM do SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ? Jeśli tak2012-02-26 16:25to może podrumieni się ze wstydu? I pomyśli o Komisji Etyki? I pomyśli o wstydzie dla wszystkich KOLEGÓW adwokatów - POSŁÓW?
|
Lila |
#667 dziękuję za pomoc2012-02-26 22:25Dziękuję za pomoc. Moja sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda tak: sprawa w sądzie zawieszona, pismo wysłane do Sądu o wznowienie i rozstrzygnięcie. Zobaczymy. Życzę sobie i wszystkim forumowiczom powodzenia! Zgadzam się z poprzednikiem: nie wszyscy muszą się wypowiadać ważna jest informacja. Lepiej 5 sensownych wypowiedzi niż 1000 nic nie wnoszących. Jeśli chodzi o spółdzielnie jest duuuużo do zrobienia, np. od ponad 8 miesięcy nie mogę doczekać się wyjaśnienia dotyczącego dziwnie wysokich opłat za ogrzewanie - można się tylko domyślać. Myślę, że w tej sprawie także powinien orzec sąd, ale po kolei. |
TEMIDA |
#668 Re: dziękuję za pomoc2012-02-27 01:22#667: Lila - dziękuję za pomoc Cieszymy się, że Koleżanka sobie radzi :) |
FANI Petycji TEMIDY 669 |
#669 Popieramy Panią Lilę - Spółdzielcę - w jej WYTRWAŁOŚCI. I serdecznie witamy na FORUM.2012-02-27 03:37Każda taka inicjatywa na Forum pomaga WIELU KOLEJNYM SPÓŁDZIELCOM - w inicjatywie i w postanowieniu zdecydowanego zajęcia się swoim spółdzielczym interesem. |
Gość 2 |
#670 Adwokat B. Budka2012-02-27 09:31Zaglądnijcie na forum lokalne Zabrza na stronie GW: http://forum.gazeta.pl/forum/f,120,Zabrze.html i zapoznajcie się z wątkiem z 26 lutego pod tytułem "Do znajomych i sąsiadów posła B. Budki". Bo zdaje się, że poseł Budka - pamięć krótka! |
Gość |
#671 Spoldzielca 1542012-02-27 12:02Spółdzielnia mieszkaniowa nie ma prawa domagac sie odszkodowania od państwa za to,że TK po uchyleniu przepisów usm dał spółdzielcom 12 miesiecy na wykup mieszkan za symboliczną złotówke- tak orzekł Sąd Apelacyjny w Warszawie. Sędziowie uznali,ze TK odraczając wejscie w życie wyroku,godził sie ze wszystkimi skutkami z tego wynikającymi. Wyrok zapadł w sprawie z powództwa Spółdzielni ,,Sloneczny Stok,, w Białymstoku przeciwko Skarbowi Panstwa. |
rogalik |
#6722012-02-27 14:13Wiecie państwo! W zwiazku z ogłoszonym wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 14. 02.2012 r. zadzwoniłam do spółdzielni aby zapytać co spółdzielnia zamierza dalej zrobić. Pani od uwłaszczeń najpierw aby mnie zbyć powiedziała, że spółdzielnia się określi jak tylko wyrok zostanie opublikowany. Wiec ja odpowiedziałam Pani iz wyrok już został opublikowany. Naco ona odpowiedziała, ze mam poczekać kilka dni aż Prezes podejmie decyzję.Więc ja grzecznie odpowiedziałam, że czekam już 3 lata i chyba wystarczy skoro ustawa mówi wyraźnie jakie warunki trzeba spełnić, aby zostać włascicielem lokalu. Na to ona, że mam oddać sprawę do sadu odpowiedziałam, że sprawa w sadzie juz jest i bez efektu. To Pani powiedziała, ze nie będzie ze mną rozmawiać i rzuciła słuchawką. I tak spółdzielnie dalej lecą w durnia!!! |
Fani Petycji TEMIDY 673 |
#673 Rogalik wykonał WIELKĄ PRACĘ: pokazał - jak są nastawieni PREZESI, ZARZĄDY, RADY Nad, URZĘDNICY!2012-02-27 14:53I wniosek z tego FORUM z wcześniejszego głosu: Z tym - nie ma co gadać. LICZĄ SIĘ TYLKO PISMA tam KIEROWANE, z potwierdzeniem złożenia w sekretariacie. I należy dopisać termin oczekiwania na stanowisko - TEŻ NA PIŚMIE. WAŻNE. W dalszych krokach administracyjnych i sądowych - liczą się tylko nasze pisma do organów spółdzielni oraz odpowiedzi na piśmie - kierowane do nadawcy PISMA - WNIOSKU - ZAPYTANIA. |
Gość |
#674 Spoldzielca 1542012-02-27 16:11Zgadzam sie z wpisem powyżej. Nie ma innego wyjscia, ZBIERAC DOWODY przewlekania i mataczenia. I jeszcze jedno nie bójmy sie podawac nazw Spoldzielni,ktore kantują. |
rogalik |
#6752012-02-27 16:32Pismo gotowe do spóldzielni już jest. Jutro będzie złożone. Zobaczymy jaką Spóldzielnia Perspektywa w R.SL. przyjmie strategię. Pewnie wiecznego czekania jak nie na ustalenia Prezesa to wyrok sądu jak nie sądu to wyrok TK i tak wkółko. Śmiech na sali!!! |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
List do Prezydenta Władimira Putina
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
CHCEMY POWROTU GŁOSU PANA JAROSŁAWA JUSZKIEWICZA DO APLIKACJI GOOGLE MAPS
3331 Utworzone: 2024-10-24
OCHROŃMY "ZAKRĘT ŚMIERCI" - inżynieryjny zabytek drogowy.
1122 Utworzone: 2024-10-29
Żądanie przywrócenia historycznej kompozycji rzeźb Henryka Burzca w Zakopane
456 Utworzone: 2024-10-26
Protest pacjentów i ich rodzin oraz opiekunów - przeciw wejściu w życie nowelizacji przepisów dotyczących świadczeń rehabilitacji leczniczej
5423 Utworzone: 2024-10-15
APEL O PRZEDŁUŻENIE KONTRAKTU NA STANOWSIKU KIEROWNIKA ODDZIAŁU CHORÓB PŁUC Z PODODDZIAŁEM ONKOLOGICZNYM W KSS IM. ŚW. JANA PAWŁA II DLA PANI DR N. MED. ANNY PROKOP-STASZECKIEJ
429 Utworzone: 2024-10-28
Ceny kortów tenisowych we Wrocławiu w sezonie zimowym
84 Utworzone: 2024-10-31
Apel środowiska kultury i mediów w sprawie sytuacji w OFF Radiu Kraków i zastąpienia pracowników sztuczną inteligencją
23856 Utworzone: 2024-10-21
Głos studentów UIK ws. zorganizowania przestrzeni ,,gastronomicznej"
242 Utworzone: 2024-10-30
PETYCJA w sprawie wstrzymania procedowania ZPI i odstąpienia od projektów zabudowy terenu Górek Czechowskich w Lublinie
362 Utworzone: 2024-10-29
W obronie Lasu Dębińskiego w Poznaniu
1124 Utworzone: 2022-08-19
OBYWATELSKI PROTEST przeciw wejściu w życie Projektu Zarządzenia Prezesa NFZ z dnia 11.07.2024 r.
1420 Utworzone: 2024-07-19
Komunikacja publiczna Straszyn-Borkowo-Kowale-Lawendowe Wzgórze
1006 Utworzone: 2024-10-11
Petycja do Minister Klimatu i Środowiska w obronie Lasu Komorowskiego i Lasu Chlebowskiego
2303 Utworzone: 2024-10-22
Sprzeciw wobec utworzenia lasu społecznego na terenie Parku Krajobrazowego Promno
219 Utworzone: 2024-10-27
ZOSTAWCIE NASZ EKO-PARK! Nie dla wycinki pod ulicę "nowo-Gierdziejewskiego"!
357 Utworzone: 2024-10-21
Bankomat, agencja pocztowa, zmiana przypisania adresowego do oddziału Poczty w Paniówkach
288 Utworzone: 2024-07-21
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
3395 Utworzone: 2024-09-23
List otwarty w obronie dwumiesięcznika literackiego „Topos”
493 Utworzone: 2024-10-16
ZAMKNIĘCIE Strzelnicy Soldier-Academy.pl w lesie Rejentówka-Radzymin
881 Utworzone: 2024-07-10
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
324 Utworzone: 2024-10-17