Petycja w obronie polskiej szkoły

gość

/ #112 Re:

2016-07-15 05:46

#18: Bea -  

Mój syn będzie ofiarą eksperymentu. Po szóstej klasie będzie miał tylko dwa lata na realizację "starej podstawy" w dodatku na niejasnych zasadach. Jakim cudem ma to go dobrze przygotować do liceum? Jest zdolny i ambitny - trafi do liceum jako zdublowany rocznik i ciekawe jak to się przełoży na możliwości dostania sie na wymarzone studia. I niech nikt nie mówi, że w tym wieku to on nie może wiedzieć czego chce! Między innymi tym różnią się od wspomnianych przez poprzedniczkę mamutów dzisiejsi nastolatkowie. My bylismy w tym wieku dziećmi, oni są młodzieżą. Kształcenie to proces, nie suma przypadków. Nie myślałm, że to powiem, ale dziś żałuję, że nie wysłałm go do szkoły jako sześciolatka. Teraz poszedł by do całkiem przyzwoitego gimnazjum w naszej miejscowości i bez żalu opuściłby tę infantylną podstawówkę. 

Ja też kończyłam ośmioletnią podstawówkę, ale dostrzegam ogrom przemian społecznych i cywilizacyjnych, które dokonały sie od tamtych czasów. I sorki - ale my jako dzieci to przy dzisiejszych trzynastolatkach to faktycznie prawie jak mamuty.