obowiązkowa sterylizacja i kastracja psów i kotów nierodowodowych
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji obowiązkowa sterylizacja i kastracja psów i kotów nierodowodowych
Gość |
#176 Re:2014-11-21 20:08#1: - hmmmm....ograniczyć bezdomnoć.... czy może napchać kase i wprowadzic monopol.... potem zmowa cenowa.... a tak ogólnie stwierdzam że psy rasowe są gorsze.... są nosicielami setek chorób genetycznych.... Rozmnażanie w ramach zamkniętej grupy to raczej nie jest zdrowe...
|
Gość |
#1772014-11-22 12:29Niekontrolowany przyrost, bezdomnosc, cierpienie- pot. ustawa daje szanse to ograniczyc! |
Gość |
#1802014-11-22 17:35obowiązkowa sterylizacja i kastracja psów i kotów to jedyna szansa na ograniczeni bezdomności tych zwierząt. |
Gość |
#1812014-11-22 17:58Jestem za sterylizacją i kastracją psów i kotów.Jest to jedyne rozwiązanie bezdomności tych zwierząt |
Gość |
#1822014-11-22 18:15Powinno się również w końcu poprawić zapis w znowelizowanej Ustawie o Ochronie Praw Zwierząt, żeby legalne były tylko hodowle zarejestrowane w międzynarodowych stowarzyszeniach kynolo- (FCI) i felinologicznych (FIFE, WCF, TICA)!!! |
Rafat |
#183 Nie...2014-11-22 18:20Fajnie, że ktoś próbuje myśleć w dobrym kierunku, jednak mnóstwo zapisów w prawie prowadzących do powstawania absurdów i bzdurnych kar, ograniczania ludzkiej wolności, powstało właśnie z myślenia w dobrym kierunku, w celu ochrony czegoś. Żeby zmieniać prawo należy przemyśleć każdy aspekt i każdą ewentualność do której może doprowadzić nowy zapis. 1. "- zobowiązanie schronisk do wydawania wyłącznie zwierząt poddanych zabiegowi sterylizacji w przypadku suk i zabiegowi kastracji w przypadku psów" - a co z psami, które z powodu innych problemów zdrowotnych nie mogą zostać poddane zabiegowi? Wtedy nie będzie można ich adoptować? Co ze szczeniakami ze schronu, które są za młode na sterylkę? Też nie będzie można ich wydać? 2. Kto ma być zobowiązany do doprowadzenia psa na zabieg i pokrycia kosztów? Nigdzie nie jest to napisane. 3. Kto poniesie odpowiedzialność, jeśli tak jak w moim przypadku, nie mogłem przygarniętej suczki wysterylizować przez 1,5 roku (!) z powodu różnych chorób? Ja? Mam za to zapłacić jakiś mandat? Jeśli wet mi mówi, że sterylka teraz to ryzyko, ja dyskutować z nim nie mam zamiaru. 4. Kto (i za czyje pieniądze) ma sprawdzać, czy dany pies jest po sterylce/kastracji? W jaki sposób? Badanie (sprawdzające) na czyj koszt się odbędzie? 5. Co jeśli przygarnę psiaka z ulicy, bez chipa i wezmę go na tymczas by znaleźć mu dom? Mam za swoje pieniądze go sterylizować? Bo jeśli tak, to wiele psów na tymczas wcale nie trafi, jeśli dana osoba nie będzie mogła wysterylizować.
Przepraszam, ale tak ogólnikowo napisaną "petycję" może podpisać tylko człowiek o sercu większym niż własny rozum. Jako, ze staram się, żeby u mnie szło to w parze, nie podpiszę. No chyba, że określicie projekt zapisu w którym będę mógł znaleźć odpowiedzi na powyższe pytania. |
Gość |
#185 Re: Re:2014-11-22 18:25 Jak psy są rozmnażane byle jak to nic dziwnego, że chorują. |
Gość |
#1882014-11-22 18:34Najwyzszy czas wprowadzic obowiazkowa sterylizacje i kastracje - to wstyd dla Europy, ze takiego zakazu jeszcze nie ma. Dodatkowo ozmnazanie i pokatny handel zwierzetami powinien byc takze karalny. Hoduja w domach, sprzedaja za pomoca ogloszen a niepotrzebne wyrzucaja z samochodu albo przywiazuja w lesie. |
Cyranek9 |
#191 Re: Re:2014-11-23 01:01Ja tez jestem za bezwzględnym chipowaniem psów to ich właściciele zwłaszcza ci na wsiach zaczęli by o nie dbać i za nie odpowiadać. a na dzień dzisiejszy to wystarczy przejechać się po pierwszej lepszej wsi i zobaczyć w jakich warunkach są trzymane psy. Może od tego należy zacząć, ale o czym mowa. Mam wrażenie ze ta petycja ten temat to tylko ma na celu zwiększenia zysku ZKwP a nie realne dobro psiaków i kociaków. doprowadzi to do sytuacji ze za kilka kilkanaście lat to psa będzie mieć tylko jakiś bogaty snob, który nie będzie tego psa czy kota kochał a jedynie będzie go miał "bo tak wypada". Będą tylko anemiczne karykatury z wyjałowionych hodowli. w następnej kolejności np po zmianach w rządzie nowy pan premier albo nie daj boże prezydent to stwierdzi ze legalne to są tylko koty (bo on wie bo sam ma) i każe wyeliminować psy bo mają zły wpływ na koty. itd itp i do czego to doprowadzi? Myślę ze nie o kastrowanie i sterylizacje powinniśmy walczyć ale o odpowiedzialność właścicieli za ich świadomość posiadania zwierzaka, za ma być zachipowany, zaszczepiony ze trzeba po swoim psiaku Pikusiu Azorze Czice czy Reksiu posprzątać, a nie tak jak robią to często ludzie ze zamiast wyjść z psem na spacer to wystarczy stanąć w drzwiach od klatki (żeby się przypadkiem nie zatrzasnęły) i czekać ze psina (wolno biegająca) pobiegnie pod następną klatkę "zrobi swoje" i szybciutko wróci do domu.
|
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2014-11-23 01:07- Date of removal: 2014-11-23
- Powód usunięcia:
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2014-11-23 01:09- Date of removal: 2014-11-23
- Powód usunięcia:
Gość |
#1942014-11-23 12:34Jedna z niewielu słusznych w tym kraju inicjatyw. Przydałaby się jeszcze akcja dotycząca zbierania podpisów wobec nowelizacji przepisów o zwiększeniu kary pozbawienia wolności i grzywny za znęcanie się/ zabijanie psów i kotów (głównie spotykane na wsiach). N.T. |
Kapsa |
#195 Re: Chyba macie jakiś problem...2014-11-23 14:05#14: przyjaciel zwierząt - Chyba macie jakiś problem... Zgadzam się w 100% - to jest chore i trąci faszyzmem, ale w ujęciu międzygatunkowym. Kim jest człowiek, żeby rościł sobie prawo regulowania narodzin i kierunku rozwoju innych gatunków!? To kolejny krok w niszczeniu przez ludzi tego, co Natura stworzyła. Kolejny krok, to już chyba tylko eugenika i sterylizowanie ludzi, bo nie spełniają jakiegoś wydumanego kryterium. To tak jakby wysterylizować obowiązkowo wszystkich Etiopczyków, bo umierają z głodu. To jest chore, a najgorsze, że pomyslodawcy i poplecznicy nie rozumieją swojego błędu w myśleniu. |
mała mi |
#1962014-11-23 16:00Polecam dokładnie przeczytać petycje. nie rozumiem dlaczego polski związek kynologiczny ma mieć monopol na rozmnażanie oraz sprzedawanie zwierząt rodowodowych, a inne stowarzyszenia mają zostać w tym pominięte. Nim ktoś podpisze polecam zapoznać się z artykułem poniżej podaję link http://kynologia.strefa.pl/Artykuly/fcibelgia.htm |
Patrycja |
#197 Re:2014-11-23 18:37Wiesz kto to napisał? pseuduh... czyli osoba która rozmnaża psy bez rodowodu.. pięknie pisać to można ale trzeba mieć troszkę o tym pojęcie..wiadomo pseuduh chce zarobić to krystykuję FCI międzynarodową organizację... |
Gość |
#198 Re: Re: Chyba macie jakiś problem...2014-11-23 18:53#132: Przeciw petrycji - Re: Chyba macie jakiś problem... Jaka edukacja ,kogo.LUdzie sami sie legna jak kroliki a beda myslec o psach.Wez kilka psow z ulicy do domu to zobaczysz co to znaczy zajmowac sie zwierzetami i wydawac na nich pieniadze.Ciemnogród i zacofanie |
Gość |
#199 Re: Re: Chyba macie jakiś problem...2014-11-23 18:55#195: Kapsa - Re: Chyba macie jakiś problem... Ile masz psow ze schroniska ,ładnie trzepac gęba nie robiac nic.Wez kilka szczeniakow z lasu albo ze smietnika to sie zorientujesz o czym mowimy.CIEMNOGROD |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
List do Prezydenta Władimira Putina
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
41958 Utworzone: 2024-04-25
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
520 Utworzone: 2024-12-21
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
155 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
288 Utworzone: 2024-12-17
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2707 Utworzone: 2024-11-15
NIE dla końca vapowania w Polsce
827 Utworzone: 2024-12-12
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5328 Utworzone: 2024-09-23
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
550 Utworzone: 2024-10-17
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
154 Utworzone: 2024-12-19
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
432 Utworzone: 2024-12-15
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
221 Utworzone: 2024-12-17
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
349 Utworzone: 2024-12-18
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1177 Utworzone: 2024-12-09
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
485 Utworzone: 2024-11-25
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1533 Utworzone: 2024-11-28
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie odwołania ze stanowiska obecnego dyrektora Zarządu Transportu Publicznego
327 Utworzone: 2024-12-03
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
78 Utworzone: 2024-12-20
WSEI Pozostaje WSEI – Nie dla Utraty Nazwy i Tożsamości Uczelni!
687 Utworzone: 2024-12-05
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
9 Utworzone: 2024-12-20
Chrońmy prawo do wyboru medycyny naturalnej w profilaktyce naszego zdrowia!
104 Utworzone: 2024-12-08