Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja w obronie polskiej szkoły
Gość |
#6512016-08-10 14:16Jestem nauczycielką w gimnazjum z 27-letnim stażem. W całej rozciągłości zgadzam się z hasłami petycji. |
Gość |
#6532016-08-10 14:28Ponieważ jestem rodzicem, który nie nosi beretu, ale ma dzieci i chcę, aby wreszcie zacząć uczyć a nie burzyć tylko wszystko. Poza tym p. Minister robi dobrze tylko jednemu etapowi edukacyjnemu, szkole średniej/ponadgimnazjalnej. To nie jest dobre. może zlikwidujemy szkoły ponadgimnazjalne, a zostaną tylko szkoły podstawowe, bo ministrem zostanie ktoś właśnie z tego etapu edukacyjnego? |
Gość |
#6542016-08-10 16:06Uważam, że gimnazja dobrze spełniają swoje zadania. Ponadto nienawidzę, jak bezmyślnie i bez żadnego opamiętania wydaje się pieniądze podatników (w tym również moje). |
Gość |
#6552016-08-10 16:37Nie usłyszałam żadnych merytorycznych argumentów za likwidacją gimnazjów. Na pierwszy plan wysuwa się potrzeba burzenia. Pani Minister kilka lat temu była przeciwna łączeniu podstawówek z gimnazjami. Zmieniła zdanie, ale nie wie dlaczego. Prezes partii rządzącej glosował za powstaniem gimnazjów. Zmienił zdanie? Jakie interesy, takie zmiany. Edukacja potrzebuje spokoju, nie ciągłych zmian. W gimnazjach taki spokój w końcu zapanował i potrzebne było tylko wzmocnienie tego poziomu edukacji, jak i pozostałych. Mniejsza liczba uczniów w klasach, jednozmianowość, rejonizacja, psycholog i pedagog, szybki dostęp do specjalistów, najlepsi nauczyciele zatrudniani w gimnazjum (tacy którzy lubią i potrafią pracować z ta grupą rozwojową) itp. Burzyc łatwo, odbudować trudniej. Koszty reformy poniesie rodzic. |
Gość |
#6572016-08-10 18:51Proponowana reforma oświaty to krok w tył.Szkołę trzeba wspierać, dofinansować.Potrzebujemy sprawnego systemu, a nie nowych wariackich zrywów. |
Gość |
#6582016-08-10 19:15Z systemem edukacji powinniśmy iść do przodu a nie wracać do PRL. Aktualny system trzeba doskonalić a nie "wywracać go do góry nogami" tylko dlatego, że ktoś ma taki kaprys i nie opiera decyzji na żadnych merytorycznych przesłankach! |
zmianabzdura |
#6592016-08-10 20:33Nieprzemyślana zmiana, niepotrzebna, w dodatku naraża państwo, podatników na kolejne ogromne koszty. Zmiany te nie naprawią młodzieży, bo wina leży zupełnie gdzie indziej. |
Gość |
#6612016-08-10 21:57Pochwalam i popieram wszelką formę protestu. Proszę sprawdzić czy planowane zmiany są zgodne z traktatem do UE bo mam wrażenie że system edukacji ma być zgodny z UE. Pozdrawiam. |
Gość |
#6622016-08-10 21:59Zmiana szyldu na budynkach szkolnych z "gimnazjum" na "SP" raczej niczego nie zmieni, dzieci nadal będą tymi samymi dziećmi żyjącymi w nowoczesnej już Polsce, nie tej sprzed 1999r., z dostępem do Internetu, nowych technologii... nie rozumiem zatem sensu usilnego powrotu do przeszłości. Należy poprawić to co złe (podstawa programowa), a nie przeprowadzać (bardzo kosztownych i bezsensownych zresztą) eksperymentów na biednych dzieciach...i oczywiście nauczycielach. |
Gość |
#6632016-08-11 06:44Gdyby rząd chciał poprawić edukację, zrobiłby to w ramach obecnego systemu; prawdziwym powodem jest dążenie do wprowadzenia do systemu "swoich" ludzi i manipulowanie treściami nauczania. |
Gość |
#6642016-08-11 07:02Nie dla tak bezmyślnie wprowadzanej reformy, która moim zdaniem pokazuje brak szacunku dla wszystkich uczniów, rodziców i nauczycieli.Jest przejawem dzielenia środowiska nauczycielskiego, a dla nauczycieli gimnazjów jest informacją, że ich praca prawie 20-letnia nic nie znaczyła. Na pewno uda się w ten sposób zbudować kolejną reformę oświaty, która zakończy sie sukcesem:( |
Gość |
#6652016-08-11 07:21Bo znam od podszewki to wszystko, co się działo z polską edukacją. Jestem dyrektorem gimnazjum od chwili ich powołania. To, jak kapitalna jest nasza młodzież w wieku dorastania, może powiedzieć ten, kto doświadczył gimnazjum: absolwenci, ich rodzice... Herezje o czym, byle by "nasze było na górze" trąci XIX wiekiem.. |
Gość |
#6662016-08-11 07:28Absurdalne tempo wprowadzania zmian, projekt przygotowany na kolanie, system sprzed lat do którego pseudoreforma chce wrócić nie przystaje do dzisiejszych potrzeb edukacyjnych młodzieży, burzy się to, co przez lata ciężką pracą zostało osiągnięte przez pedagogów w obecnym systemie. Środki przeznaczone na pseudoreformę lepiej było przeznaczyć na udoskonalenie obecnego systemu, przede wszystkim zmniejszenie liczebności oddziałów klasowych i przez to danie pracy młodym nauczycielom |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2016-08-11 08:19- Date of removal: 2016-08-11
- Powód usunięcia:
Gość |
#6682016-08-11 08:43''Połowa zmartwień tego świata wywoływana jest przez ludzi którzy podejmuą decyzje nim zdobędą wystarczającą wiedzę by móc te decyzje podejmować" |
nauczycielka rocznik 60 Gość |
#6692016-08-11 10:03Pamiętam początki poprzedniej reformy - duże nadzieje na poprawę poziomu nauczania, ale i ogromny bałagan związany z zmianami w programach, błędami w pośpiesznie przygotowywanych podręcznikach i przystosowywaniem się szkół do nowych warunków. Początki nie były łatwe. Po latach Gimnazjum w którym pracuję wypracowało metody pracy z uczniami zarówno najlepszymi (liczne osiągnięcia na szczeblu wojewódzkim i ogólnopolskim) jak i tymi, którzy sprawiają problemy (poczucie bezpieczeństwa wśród uczniów analizowane corocznie anonimowymi ankietami jest bardzo wysokie). To, że problemy wychowawcze znikną po likwidacji gimnazjów, według mnie jest tylko marzeniem. Uczniowie którzy sprawiają problemy w naszej szkole, zazwyczaj sprawiali je już w podstawówce. Dużo pracy kosztowało nas to, aby nie tylko nie rozrastały się w Naszej Szkole, ale aby udało się nam je zmniejszyć. Pracowaliśmy całym, dużym, zgranym zespołem. Nauczyliśmy się rozmawiać, tworzyć, poznawać i uczyć z młodymi ludźmi w wieku 13- 16 lat. A jak wszyscy wiedzą, nie jest to łatwy wiek.
|
Gość |
#6702016-08-11 11:004 lata zajęło mi opracowanie autorskiego programu i stworzenie klas z dodatkowym angielskim oraz innowacyjnymi technikami nauczania. Program przygotowany dla młodzieży gimnazjalnej. Zostały zakupione odpowiednie materiały edukacyjne, sprzęt itd. Jedna decyzja Pani minister ( ponoć konsultowana z nauczycielami - absurd) kładzie kres tym wszystkim innowacjom, a także naraża na straty szkołę, gminę i w rezultacie państwo. |
Gość |
#6712016-08-11 11:12Nie zgadzam się na rujnowanie czegoś, co dobrze funkcjonuje. Reformy zacznijmy od dokładnej analizy treści podstawy programowej ( czy to wszystko uczniom naprawdę potrzebne??), zmniejszmy ilość uczniów w klasach, wtedy każde dziecko będzie zaopiekowane , dopilnowane i nauczone! |
Gość |
#6722016-08-11 11:27Uważam, że nie powinniśmy znów przechodzić przez przykry okres transformacji szkół. Obecny system okrzepł i lepiej go udoskonalać małymi zmianami. |
lesnica |
#6732016-08-11 12:09Po co psuć strukturę, która funkcjonuje coraz lepiej. Reforma = poprawa a nie destrukcja. Poprawiajmy licea, szkoły średnie, zacznijmy od przedszkola. |
Gość |
#674 Re:2016-08-11 14:35Byłam świadkiem i uczestniczką likwidacji podstawówki, w której powstawało gimnazjum, a działo się! Oj działo! Wzięłam bardzo aktywny udział w nadaniu osobowości i charakteru mojego gimnazjum. Wele pracy nawet kosztem zarywanych nocy, by było jak dzisiaj. To nowoczesna szkoła, z wieloma własnymi programami, sukcesami wychowawczymi, świetnie wyposażona w pomoce najnowszej generacji, itd. Nigdy nie było w tym gimnazjum przyzwolenia na łamanie norm społecznych i prawa. Prowadzililiśmy mierzenia jakości pracy szkoły, ewaluacje wewnętrzne, poddawani byliśmy zewnętrznym, by poznać mocne i słabsze stony, by doskonalić co można i kontynuować co się sprawdziło. Ci, którzy mówią o powrocie do czegoś co było, nie mają pojęcia o czym mówią. Nigdy w osmioletnich podstawówkach, a więc w dawnym systemie oświaty, uczeń nie był tak ważny, jak po reformie w 1999 r. Kolejni Ministrowie EN wdrażali nam pomysły polityków. Minister Giertych za rządów PIS w koalicji z Samoobroną chciał rozwiązać mundurkami problem agreji w szkołach, ale też dał nauczycielom uprawnienia pracowników administracji państwoej. Kompetencją do bycia ostatnią Minister EN za rządów PO, było posiadania własnych dzieci. O mądrych zmianach programowych jakoś nie słyszałam. Oświata jest wciąż piętą Achilesa kolejnych polityków, którym obce jest: "Takie będą narody, jakie ich młodzieży chowanie". Na czym oprzeć chcą swoje decyzje? Nie wiem!!! |
Gość |
#6752016-08-11 17:01nie może każdy ,kto stanie na czele ministerstwa bezmyślnie burzyć wszystkiego ,nad czym pracowali poprzednicy..zbyt wiele złego dzieje się wbrew nauczycielom i nikt nie bierze pod uwagę najbardziej zainteresowanych w całej sprawie... |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
22501 Utworzone: 2024-04-25
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1418 Utworzone: 2024-11-18
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1495 Utworzone: 2024-11-15
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3453 Utworzone: 2024-11-14
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101057 Utworzone: 2024-11-13
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
916 Utworzone: 2024-11-19
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4321 Utworzone: 2024-09-23
Otwarty List do Generała Rajmunda Andrzejczaka aby kandydował na prezydenta Polski
618 Utworzone: 2024-11-09
Petycja o poprawę bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych przy ul. Koszykowej w Malborku
518 Utworzone: 2023-11-15
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1934 Utworzone: 2024-11-16
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17346 Utworzone: 2023-10-23
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1590 Utworzone: 2024-11-08
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7519 Utworzone: 2022-12-31
Petycja mieszkańców gminy Luzino dotycząca cofnięcia reorganizacji lub zmiany sposobu jej przeprowadzenia w placówce Poczty Polskiej w Luzinie
342 Utworzone: 2024-11-17
Petycja w sprawie pociągnięcia do odpowiedzialności zawodowej pani Krystyny Ptok.
161 Utworzone: 2024-11-18
Uratujmy stary gmach szkoły przed zniszczeniem
23 Utworzone: 2024-11-20
Nie dla tramwaju w wariancie 3,4 i 5 w Borku Fałęcki
310 Utworzone: 2024-11-17
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
411 Utworzone: 2024-11-09
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
1354 Utworzone: 2024-11-10
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1403 Utworzone: 2024-11-08