Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
ED-niezłomny anty |
#1926 Re: Re:2013-02-03 13:59Projekt senacki ma już numer druku sejmowego i został włącczony do procedowania komisji sejmowej z projektem p.Staro ń-PO oraz PIS a więc to już kwestja czasu.projekt ma nr. 1065 patrz druki sejmowe |
ED-niezłomny |
#19272013-02-03 22:04Pozostałe spostrzeżenia i uwagi, zwłaszcza te, które przedłożył Związek Rewizyjny Art. 2. W sprawach, w których żądanie przeniesienia własności spółdzielczego lokalu mieszkalnego zostało zgłoszone na podstawie art. 48 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1 przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe. Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. |
Gość |
#19282013-02-05 11:01Jestem zadowolona z takiego przebiegu sprawy. Ponieważ zamierzam pozwać SM. |
A |
#19292013-02-06 12:58Jesteśmy prześladowani. Protestujemy.
|
FUSHIA |
#1930 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze2013-02-06 14:41#1905: . gość - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze witam ponownie Rodzice dostali zaproszenie do kancelarii notarialnej Adrianny Górzny na 12.02 Ciekawa jestem, czy prz podpisywaniu aktu notarianego będzie przedstawiciel spółdzielni i ile umów będzie podsuwal, bo człowiek może być "zakręcony" i juz sam nie będzie wiedział co podpisać, a co nie:/ Pani Górzny mam nadzieje, że nie da nic oprócz aktu notarialnego i nie wciśnie rodzicom jakiejś umowy od spółdzielni Luiza? A jeśli np. rodzice nie będą chcieli podpisać takowej umowy, a przedstawiciel spółdzilielni będzie podpowiadał, że trzeba, że dana umowa też musi być podpisane, to co tedy? odmówić? Podpisać tylko i wyłącznie akt notarialny i na żadną umowę się nie zgadzać i po prostu wyjść z kancelarii? |
. gość |
#1931 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze2013-02-06 17:16Brawo! Pani notariusz da do podpisu tylko Akt notarialny !!! Przedstawiciel ze spółdzielni bedzie napewno i to ON/ONA może dać ,, coś,, do podpisu np. wspomnianą umowe przedwstępną lub zrzeczenie sie tz kaucji mieszkaniowej. Tego nie podpisujemy!!! Prosze to rodzicą powiedzieć. Akt notarialny rodzice dostaną po podpisaniu zaraz do ręki-do domu. Wpis do księgi wieczystej załatwi notariusz. Rodzice mają mieć z sobą dowody osobiste i ok 1000zł. Powodzenia. |
Marcus |
#1932 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze2013-02-06 18:00Zgodnie z prawem spółdzielczym, akt notarialny MUSI PODPISAĆ DWÓCH PEŁNOMOCNYCH PRZEDSTAWICIELI SM |
FUSHIA |
#1933 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze2013-02-06 19:39na tym zaproszeniu jest napisane cytuję...uprzejmie informuje że podpisanie aktu notarialnego przeniesienia własności w/w lokalu "wraz z udziałem w wieczystym użytkowaniu gruntu" chodzi mi o tekst w cudzysłowiu...co znaczy ten udział w wieczystym użytkowaniu gruntu? Ponoć u notariusza dają kartkę do prezydium w sprawie gruntu i później z prezydium nadsyłają zawiadomienie ile płacić rocznie za ten grunt. Kolega od mojego ojca dostał takowe zawiadomienie i placi 40zł gruntowe na rok. Panowie, znawcy, wiedzą coś na ten temat? |
Marcus |
#1934 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze2013-02-06 21:42Normalna procedura, gdy SM jest użytkownikiem wieczystym, a nie samodzielnym właścicielem gruntu na którym posadowiona jest nieruchomość (po prostu dostała go w "wieczyste użytkowanie" od Skarbu Państw). Notariusz nic nie da, tylko, gdy już zostaną przeprowadzone formalności w "Księgach Wieczystych", starostwo (lub równoważny organ administracji państwowej), jako reprezentant Skarbu Państwa na danym terenie, po zawiadomieniu go przez "KW", samo przyśle pismo o wysokości, w tym przypadku, opłaty (a nie podatku) od użytkowania wieczystego. Natomiast Urząd Miejski przyśle pismo zawierające wysokość rzeczywiście podatku od nieruchomości. Właśnie tylko Ci, którzy płacą podatek od nieruchomości i opłatę za użytkowanie wieczyste (lub podatek gruntowy, gdy są samoistnymi posiadaczami gruntu) mogą o sobie powiedzieć, że są WŁAŚCICIELAMI MIESZKANIA. |
. gość |
#1935 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze2013-02-06 22:14Każdy budynek jest zbudowany na określonm gruncie. Teren ten został podzielony na działki odpowiadające metrażowi i przyporządkowany do każdego lokalu w bloku. Właśnie taką małą działaczke gruntu otrzymają rodzice wraz z odrębną własnościa mieszkania i udziałem w części wspólnej(schody,korytarze itp). Za tą działeczke rodzice będą zobowiązani płacić podatek do Urzędu miasta. Wcześniej robiła to za Nich spółdzielnia a kwota ta była wliczona do wysokości czynszu. Po wypełniniu deklaracji podatkowej w Urzędzie miasta rodzice otrzymają wyliczenie tej kwoty i raz na rok lub kwartalnie zapłacą poodatek ( to te 40 zł co płaci kolega ojca). O wysokość właśnie tego podatku rodzice będą mieć pomniejszone opłaty mieszkaniowe ( tak sie to teraz będzie nazywało). To coś takiego jak czynsz tylko pomniejszony o tą kwote podatku. Do urzedu miasta można sie zgłaszać najlepiej do 14-tu dni po podpisaniu Aktu notarialnego. No i już spokojnie to naprawde nic nie jest skomplikowane. Załatwcie u notariusza a reszta wyjaśni sie po drodze... |
. gość |
#1936 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejs2013-02-06 22:22Przepraszam Marcus nie zauważyłam i wklepałem sie za Tobą prawie z taką samą treścą. Pozdrawiam! |
ED-niezłomny |
#1937 Re: Re:2013-02-07 10:33Druk nr 1072Warszawa, 5 lutego 2013 r.SEJM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VII kadencja Prezydium Sejmu na podstawie art. 19 ust. 1 regulaminu Sejmu – po zasięgnięciu opinii Konwentu Seniorów – przedstawia Sejmowi Rzeczypospolitej Polskiej projekt uchwały: - o zmianie uchwały w sprawie powołania i wyboru składu osobowego Komisji Nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw z zakresu prawa spółdzielczego. Projekt uzasadnia Marszałek Sejmu. MARSZAŁEK SEJMU /-/ Ewa Kopacz UCHWAŁA Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej projekt z dnia lutego 2013 r. o zmianie uchwały w sprawie powołania i wyboru składu osobowego Komisji Nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw z zakresu prawa spółdzielczego Art. 1. W uchwale Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 25 stycznia 2013 r. w sprawie powolania i wyboru składu osobowego Komisji Nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw z zakresu prawa spółdzielczego w art. 2 w ostatnim tiret kropkę zastępuje się przecinkiem i dodaje się tiret w brzmieniu: " senackiego projektu ustawy o zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych (druk nr l 065 ). ". Art. 2. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Tłoczono z polecenia Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej iimm ---=------=--~~___::..__ Skierowano do druku ~- lutego 2013 r. - A więc projekt Senacki został oficjalnie dołączony do grupy projektów do dalszej procedury legislacyjnej.trzeba przyznać ze jest to projekt kończący prawnie sprawę mieszkań byłych zakładowych.Czyli ma to być ustawa naj bardziej oczekiwana i niepodlegająca żadnym dyskusjom -kończąca temat. |
Gość |
#19382013-02-08 16:50tz że zmuszą sm żeby przekształcali mieszkania byłe zakładowe? |
Gość |
#19392013-02-08 21:14Postanowieniem TK z dnia 14 lutego 2012 roku (sygn. akt S 1/12) przedstawiono Sejmowi R.P. - w celu zapewnienia spójności prawnej - uwagi dotyczące konieczności podjęcia działań legislacyjnych mających na celu uregulowanie najemców dawnych mieszkań zakładowych, które zostały nieodpłatnie przejęte przez spółdzielnie mieszkaniowe. Tyle Trybunał Konstytucyjny na wstępie. Potem w uzasadnieniu jest już tylko znacznie bardziej dobitnie. Mówiąc delikatnie TK wskazuje na brak realizacji ustawy z dnia 12-10-1994 (Dz. U. Nr 119, poz. 567). Czytając niektóre opinie na forach internetowych można zauważyć min. takie określenia: złodzieje, przewłaszczenie, kradzież, poniżanie, etc. etc.. Osobiście zwrócił bym Państwa uwagę nie tylko na ww. niewykonanie ustawy, lecz także na opinie Radców Prawnych niektórych spółdzielni wspierających stanowiska Zarządów ewidentnie utrudniających osobom upoważnionym z mocy ustawy, procedury przeniesienia własności mieszkań. Drugi obszar uwag dotyczy wszystkich Osób pełniących w ww. okresie(od obowiązywania ww. ustawy - do nadal) ministerialne stanowiska wymagające odpowiedzialności za Majątek Skarbu Państwa. Znam przynajmniej kilka odpowiedzi na interwencje w sprawie tzw. mieszkań zakładowych, w odpowiedzi na które właściwe osoby "zażądały" danych o skali zjawisk od samych wnioskodawców. Żenujące! Trzecia kwestia to oczywiście bezczynność Posłów zajętych wyłącznie wzajemnymi napaściami i utrwalaniem bliżej powszechnie nieznanych interesów. Spokojnie można twierdzić, że interes Osób uprawnionych z ww. ustawy nic dla Państwa Posłów nie znaczy. Sądzę tak na podstawie choćby toczącej się od kilku lat batalii o zmianę ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych i Prawa spółdzielczego. Charakterystycznym był rok miniony w którym takie ugrupowania jak: PiS, PSL, SLD, część PO i Ruch Palikota, skutecznie blokowały ograniczenie przywilejów zarówno Krajowej Rady Spółdzielczej, Związków Rewizyjnych Spółdzielni Mieszkaniowej oraz szefostwa i organu poszczególnych spółdzielni mieszkaniowych. Zdumienie budzi postawa kilkudziesięciu Posłów partii rządzącej, z których niektórzy wręcz zarzucili Pani Posłance Lidii Staroń, ujawnianie i występowanie przeciw nie tylko nomenklaturze spółdzielczej, lecz także lokalnym układom środowisk spółdzielni, samorządu, oraz co zdumiewa szczególnie, przedstawicieli wymiaru sprawiedliwości. Dziś co prawda przykład "olsztyński" jest powszechnie znany, ale nadal poczynania Pani Staroń budzą sprzeciw wielu Osób. W tym zajmujących stanowiska w strukturze organizacyjnej Państwa prawa lub Państwa prawnego, jak Kto woli, bo w obu tych obszarach, cele najwyższe są z pewnością nadal przed Nami. Wróćmy do wstępu. Sentencja ww. orzeczenia TK została ogłoszona dnia 22 lutego 2012 r. w Dzienniku Ustaw z 2012 roku poz. 201. Każdy może zatem sprawdzić jak bardzo Nam zalegają Posłowie ze swoimi czynnościami. Największe pretensje należy kierować do największej partii tzw. opozycyjnej, czyli PiS. Miałem kiedyś okazję być na spotkaniu w Sejmie na którym szeregowi członkowie spółdzielni bodaj z całego Kraju przedstawili swoje doświadczenia. Podali przykłady takich działań w spółdzielniach mieszkaniowych, że aż dziwi, że obecny w części debaty Szef Biura KRS Pan Alfred Domagalski, nie został zatrzymany "do wyjaśnienia", przynajmniej przez Posłów PiS. Coż jednak robi PiS wespół z liberalnymi nominalnie politykami PO? Odpowiedź jest dość łatwa: chroni interes spółdzielni mieszkaniowych i wywyższa tenże interes przed interes i uprawnienie ustawowe członków spółdzielni. Jeśli Ktoś jest przeciwnego zdania to odsyłam do lektury Stenogramów z właściwych posiedzeń Sejmu, od bodaj lipcowych 2012 do pierwszych tegorocznych. Niektóre z wypowiedzi są jawnie przeciwko Nam. Przeciwko Naszym uprawnieniom do mieszkań. Przeciwko Nam są także samorządy, które na wszelkich szczeblach wspierają SM. Przy tym mamy do czynienia z wydawaniem niewłaściwych Decyzji administracyjnych o takich podziałach nieruchomości, które burzą podstawowe normy geodezyjne, z dostępem do dróg publicznych na czele. Niektóre sprawy są w Sądach. O innych będzie jeszcze głośno gdy upokorzeni decyzjami podziałowymi zechcą zażądać od władz swoich spółdzielni korekt podziałów nieruchomości. Co zatem? Na dziś wypada sobie Życzyć aby projekty pani Staroniowej przebiły się w sejmowej debacie i głosowaniach. W drugiej kolejności wypada sobie życzyć aby nastąpiło realne i powszechne przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości. Aby zostali skutecznie odsunięci od lokalnego władani Ci samorządowcy (a jest ich większość) którzy blokują oznaczone przekształcenia, którzy zlekceważyli prawo powierzenia zarządów nieruchomości w trybie przetargowym jak stanowiło prawo, którzy potworzyli lokalne spółki do zarządzania lekceważąc nie tylko przepisy ale nasze w samorządach interesy. Myślę, mimo powyższego, że jesteśmy w stanie osiągnąć dobre przepisy, w tym takie pozwalające korzystać właścicielom lokali (mieszkań) z praw właścicielskich. Do tego jest potrzebna tylko dokładne przyglądanie się poczynaniom Posłów! Po tym roku mamy kolejne 3 wybory! Może Ktoś zechce nadal głosować na kombinatorów trzymających sztamę z krajowymi strukturami spółdzielczości mieszkaniowej, naruszającymi przepisy jak to subtelnie wskazał TK. Może tak być? MOże tak być ponieważ nie jest prawdą, że jesteśmy biednym społeczeństwem. Jesteśmy na tyle bogaci aby wydawać na coś czego nie chcemy kontrolować. Tak jest w SM-owych. Tak jest gdy o milionach (miliardach) decyduje kilka procent, jak to ma miejsce na Walnych Zgromadzeniach, Tak jest gdy członkowie nie interesuję się faktem, że są z mocy Prawa pozbawieni "Prawa" właściwej reprezentacji wobec tegoż Walnego Zgromadzenia |
Gość |
#1940 Re: Represje w Spółdzielni Mieszkaniowej OŚWIATA w Nysie2013-02-11 15:34 |
FUSHIA |
#1941 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze2013-02-12 15:46Przed chwilą wróciłam z rodzicami z Kancelarii Notarialnej. Pani Adrianny Górzny nie było:/. Pani z recepcji nawet nie poinformowała ani nie zadzwoniła, że p. Górzny nie będzie. W zastępstwie była pani asesor p. Jurczyn, czy jakoś tak (nie mam pamięci do nazwisk) młoda, po 30, ciemne włosy do ramion, okulary, wysoka i zgrabna. Przed naszym przyjściem, w pokoju już siedziała pani ze spółdzielni (starsza babka), nie przedstawiła się, nie zamieniła ani jednego słowa, miała długopis i kartkę podajże z podpisami. Pani asesor ją przedstawiła. I pan się zdziwi, bo pierwsze co, asesor odczytała dane nr. dowodów osobistych etc. i zaczęła odczytywać na głos... "UMOWĘ PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU" Zrobiłam oczy jak 5zł, bo myślałam, że się przesłyszałam. Nie chciałam jej przerywać i ciąg dalszy...zaczęła sprawdzać nazwisko, czy się zgadza, ale w nazwisku jest błąd literowy, zamiast "v"jest litera "w" i rodzice muszą iść do prezydium to załatwić.i przyjść w przyszłym tyg. Tej um. nie podpisali. Chciałam się upewnić (czy to jest ta umowa, której nie powino się podpisywać) i zapytałam, czy to jest akt notarialny, a asesor odpowiedziała, że NIE, że to jest "umowa przeniesienia własności lokau" Na koniec, po zakończeniu rozmowy poprosiła rodziców by w przyszłym tygodniu przyszli, ale bez córki, czyli beze mnie. Jeśli miałaby jakieś pretensje, to mogła wyprosić mnie z pokoju, albo przy wejściu mogła mi powiedzieć, że mam zaczekać w poczekalni na korytarzu, a że nic nie powiedziała, to pozwoliłam sobie wejśc do pokoju razem z rodzicami. Byłam zaskoczona, czemu tejże um. nie przedstawiła pani "spółdzielcza", że tak ją nazwę...???? Siedziała i nic nie gadała:/ A niby notariusz, czy tam asesor daje do podpisu tylko i wyłącznie akt notarialny...? Jednak to nieprawda! Może akt notarialny przeczytałaby, dała do przejżenia, odczytałaby moim rodzicom dopiero po odczytaniu i "podpisaniu" um. j.w? Może akt notarialny trzeba by było przyjśc podpisać w innym dniu, kiedy pani Górzny będzie obecna? Czy rodzice mają dzwonić i prosić o obecność tylko i wyłącznie pani Górzny, bo jeśli jej nie będzie i ponownie wstawi się pani "spółdzielcza" i będzie ta sama pani asesor i znowu zacznie odczytywać tę um. a nie akt notarialy, to co wtedy? ?? Odmówić p. asesor i nie podpisywać??? A jeśli powie, że TRZEBA podpisać, to co wtedy?? Dlaczego sprawę um. załatwia asesor, a nie pani spółdziecza????? Dlaczego nie przedstawiła tylko i wyłącznie aktu notarialnego?????? Jesli będzie pani Górzny i rónież ona będzie zapoznawać rodziców z umową, a nie zacznie od aktu notarialnego to co wtedy?? Jakie jest pana zdanie na ten temat?
|
Marcus |
#1942 UMOWAPRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU2013-02-14 13:34Spokojnie FUSIHA! To właśnie tak wygląda praktycznie. Nazwa dokumentu, jest właśnie taka jak podałaś, ponieważ jednak takie umowy podpisuje się przed notariuszem (zresztą i inne dokumenty również), potocznie, ale również w języku prawnym, nazywa się je "AKTAMI NOTARIALNYMI". Asesor, działający w oficjalnej kancelarii notarialnej, może zastąpić notariusza. Akt, który ma być podpisany, MUSI być odczytany przez notariusza (lub asesora), a także muszą być sprawdzone dane osobowe.Gdzie był ten błąd literowy, bo nie rozumiem? Natomiast, PODKREŚLAM TO STANOWCZO, z strony SM, taki akt, MUSI PODPISAĆ DWIE UPOWAŻNIONE OSOBY. Prawo o spółdzielniach nakłada taki obowiązek, że KAŻDĄ SPÓŁDZIELNIĘ, W AKCIE WYRAŻENIA WOLI (a tym jest umowa przeniesienia własności), MUSI REPREZENTOWAĆ DWIE UPOWAŻNIONE OSOBY. Jeżeli tak nie będzie, ten akt notarialny BĘDZIE OBARCZONY WADĄ PRAWNĄ i łatwo go będzie "wzruszyć", czyli unieważnić. Należy zwrócić uwagę na to, aby ta umowa, oprócz samego zapisu przenoszącego własność, nie zawierała ŻADNYCH INNYCH ZAPISÓW (np."dożywotniego" zarządzania nieruchomością wspólną przez SM; dopłacenia SM za termomodernizację; itp) - ma być TYLKO O PRZENIESIENIU WŁASNOŚCI BEZ ŻADNYCH WARUNKÓW DODATKOWYCH I ZASTRZEŻEŃ. |
FUSHIA |
#1943 Re: UMOWAPRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU2013-02-14 13:59#1942: Marcus - UMOWAPRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU czyli tę umowę rodzice mają podpisać?? tej umowie jest wzmianka o schodach, ile pięter metrażu...nie zwróciłam uwagi, czy przeczytała zacytuję pana ...(np."dożywotniego" zarządzania nieruchomością wspólną przez SM; dopłacenia SM za termomodernizację; itp)...więc jeśli to bedzie napisane w umowie to co wtedy?? nie podpisywać??sprzeciwić się??? Myślałam, że trzeba pdpisać "akt notariany" że tak to sie nazwa, a nie jakąś "umowę" która jest niby tym aktem notarialnym, bo to co od spółdzielni jest, nie powinno się podpisać...więc już sama nie wiem. Czytam na fotrum, że nie podpisujemy umów od SM, więc już nie wiem:/ Jeżeli będzie następna umowa, tym razem nie będzie to tzw. akt notarialny, tylko jakaś podpucha, to co zrobić? Ja się zapytałam czy to co odczytuje p.asesor jest aktem notarialnm, ale odpowiedz była NIE. czyli tego aktu notarialnego asesor nie przedstawiła? problem z lierą w nazwisku...na tej umowie w nazwisku bylo przez W, a zamiast litery W, pisze się V, bo ojciec od urodzenia miał literkę V w nazwisku, a pźniej cazsem w urzędach,w bankach, szkole pisano W;[zamiast V i zawsze były problemy z tą literówką, bo w dowodzie mają przez V, więc muszą iść do prezydium po sprostowanie jak w końcu ma być i tym przyjść do notariusz lub tej p. asesor i wtedy zacznie czytać tę um. od początku. Cytuję...Natomiast, PODKREŚLAM TO STANOWCZO, z strony SM, taki akt, MUSI PODPISAĆ DWIE UPOWAŻNIONE OSOBY. czyli kto, 2 osoby ze spółdzielni? Tam była tylko jedna kobieta "spółdzielcza"... |
Marcus |
#1944 Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU2013-02-14 19:54#1943: FUSHIA - Re: UMOWAPRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU W umowie ma być: 1) Dokładne określenie KTO przenosi własność i KTO GO, W SPOSÓB UPRAWNIONY, REPREZENYUJE; 2) Dokładne określenie na KOGO własność jest przenoszona; 3) Dokładne określenie TEGO PRZEDMIOTU, KTÓREGO WŁASNOŚĆ JEST PRZENOSZONA - w tym przypadku metraż, ilość i rodzaj pomieszczeń, nr mieszkania, nr bloku, określenie pomieszczeń przynależnych, których własność też ulega przeniesieniu (piwnica, garaż), nr księgi wieczystej budynku, nr działki na której jest budynek postawiony; 4) Dokładna wielkość udziału w nieruchomości wspólnej (korytarze, klatki schodowe, suszarnie, pomieszczenia dzierżawione najemcom-sklepy, itp) i wielkośc udziału w współwłasności ( lub użytkowaniu wieczystym) działki na której budynek jest posadowiony; 5) Oświadczenie, że przenoszący własność (SM), jest właścicielem przenoszonego lokalu i że dany lokal nie jest obciązony "wadami prawnymi", które uniemożliwiały by dokonania tego przeniesiania. TYLKO TYLE I AŻ TYLE POWINNO BYĆ ZAWARTE W TEJ UMOWIE. To co będzie ponad to, a będzie dodaniem jakichś dodatkowych uprawnień SM, może być uznane za póbę skłonienia Pani rodziców do "niekorzystnego rozporządzenia swoim majatkiem" (to jest określenie z żargonu prawniczego). Wtedy należy zarzucić to tej pani, która będzie reprezentowała kancelarię notarialną. Niestety, ale bardzo często takie umowy przygotowywują "zaprzyjaźnieni" z SM notariusze i czasem próbują "wkleić" do nich jakieś korzystne dla SM zapisy. Wszystkie dokumenty na których umieszczona jest pieczęć notariusza (odpis;poświadczenie podpisu;umowa kupna-sprzedaży; testament;darowizna;przeniesienie własności; umowa o "dożywocie"; itp), noszą potoczną nazwę "aktów notarialnych". Tutaj ma Pani dokładny przepis z "Prawa spóldzielczego", kto i w jaki sposób może reprezentować SM przy podpisaniu takiej umowy: ".... Art. 54. ......." Dodam tylko, że muszą być to UPOWAŻNIENIA PISEMNE Z PIECZĘCIĄ CO NAJMNIEJ SM, A NAJLEPIEJ NOTARIUSZA. Pani asesor może sobie mieć różne zachcianki, ale Pani jako osoba BEZPOŚREDNIO ZAINTERESOWANA z racji pokrewieństwa ma pełne prawo być przy podpisywaniu tego aktu. |
FUSHIA |
#1945 Re: Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU2013-02-14 22:00M #1944: Marcus - Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem:) Jeżeli będzie ta sama p. asesor, to i tak mnie wyprosi (z krzywm uśmiechem), niewiadomo jakbym się starała wejść:/... Było 6 krzeseł, więc miejsce i dla mnie:), nie wiem dlaczego moja osoba p. sasesor przeszkadzała:/ trudno... cytuję pana....jako osoba BEZPOŚREDNIO ZAINTERESOWANA z racji pokrewieństwa ma pełne prawo być przy podpisywaniu tego aktu." Przeciez ta pani powinna to wiedziec i z jakiej racji nie pozwoli mi wejść z rodzicami;[? bezsens:/ Czytałam komentarze...żeby ubiegać o spotkanie z p Adrianną Górzny...Dlaczego? Ta pani nie jest jakaś stronicza i nie "zaprzyjaźniona" z SM? Czy po przeczytaniu przez p. asesor tej um na głos, rodzice dostaną tę um do wglądu, przeczytania na spokojnie, zanim podpiszą? bo asesor szybko czytała, tak że nie można było zapamiętać ważnego szczegółu :/ Szkoda, że nie będzie można tej. um (jeszcze nie podpisanej) wziąć do domu upewnić się czy nie ma dodatkowych "negatywnych" dla moich rodziców zapisów.:/ A jeśli rodzic chciałby pójśc z tą um. np. do radcy prawnego, albo do os. która jest w tych sprawach obeznana? Można tak zrobić? Bo jednak człowiek może być nieświadomy, że z czasem może zostać oszukany przez mało "zrozumiały" zapis:/. Ile um. ze strony SM można się spodziewać poza tą odczytaną? Czy mogą być jakieś dodatkowe, których na pewno nie można podpisać? Jeżeli asesor była na spotkaniu, to następnym razem będzie ta sama, a nie p. Adrianna Górzy? Chyba, że dzownić do kancearii i nalegać by była obecna p. A.G Kto tę um. mógł sporządzić, p. asesor, czy nieobecna p.Adrianna Górzny? |
Marcus |
#1946 Re: Re: Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU2013-02-15 13:35#1945: FUSHIA - Re: Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU Mama Pani prawo i Pani rodzice do poproszenia o wydanie Wam umowy przed podpisaniem, motywując to chęcią skonsultowania tego z swoim prawnikiem. Musi się jednak Pani liczyć z tym, że za to bedzie Pani musiała zapłacić i że zostanie wyznaczony nowy, inny termin podpisania umowy. Powinna to Pani (a własciwie Pani rodzice, gdyż Pani "nie jest stroną") móc załatwić w tej kancelari 'od ręki" |
FUSHIA |
#1947 Re: Re: Re: Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU2013-02-15 17:13#1946: Marcus - Re: Re: Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU orientuje się Pan odnośnie opłaty za wydanie um.? Czy pani asesor może się nie zgodzić na wydanie umowy w celu skonsultowania się z prawnikiem? Może miec takie "widzimisię"?, jak to, że natępnym razem nie mogę wejść do kancelarii z rodzicami:/ |
. gość |
#1948 Re: Re: Re: Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU2013-02-15 19:10#1946: Marcus - Re: Re: Re: Re: UMOWA PRZENIESIENIA WŁASNOŚCI LOKALU Witam Marcus! Mam prośbe: wrzuc na te strony Uchwałe SN sygn. akt III CZP 14/09 , bo coś mi sie zdaje, że wszystkie Akty Notarialne zawarte w kancelarii A G posiadają uchybienia prawne. Oprócz jednej osoby ze strony spółdzielni dochodzą jeszcze nieważne Uchwały Zarządu. Czy możesz to też skomentować? Dzięki |
MC |
#19492013-02-15 22:06Czy już coś wieciej wiadomo na temat Projektu ustawy: o zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych. Mam nadzieję że ta ustawa wejdzie w życie. |
Marcus |
#1950 Uchwała SN - III CZP 14/092013-02-16 00:05Uchwała z dnia 17 kwietnia 2009 r., III CZP 14/09 I co tu można dodać? Cały czas piszemy na tym forum o tych nieprawidłowościach i jak się przed nimi bronić. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
List do Prezydenta Władimira Putina
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42118 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
834 Utworzone: 2024-12-12
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
622 Utworzone: 2024-12-21
Go ahead, brother /Idź przodem, bracie - Chcemy 2. i 3. sezon
554 Utworzone: 2024-11-23
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
433 Utworzone: 2024-12-15
Petycja w sprawie przywrócenia postojów pociągów PKP Intercity w Makowie Podhalańskim
1478 Utworzone: 2024-12-11
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
350 Utworzone: 2024-12-18
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
290 Utworzone: 2024-12-17
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
486 Utworzone: 2024-11-25
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
223 Utworzone: 2024-12-17
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
223 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5330 Utworzone: 2024-09-23
W obronie szkoły podstawowej im Tonego Halika w Górznej
174 Utworzone: 2024-12-16
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
160 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
154 Utworzone: 2024-12-19
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1533 Utworzone: 2024-11-28
Wniosek o przywrócenie sprzedaży maskotek jamników w sklepie Solaris
140 Utworzone: 2024-12-15
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
551 Utworzone: 2024-10-17
PETYCJA w sprawie PARKINGÓW przy UCK w Gdańsku
969 Utworzone: 2024-04-03
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
1069 Utworzone: 2024-11-06